Zonguldak'ta yaşanan maden faciasında 52 saattir haber alınamayan Yüksel Koca'nın aynı ocakta çalışan kardeşi Hüseyin Koca, taşeron firmaya tepki göstererek madencilik hayatına son verdiğini belirtti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde yaşanan maden faciasında 52 saattir ulaşılamayan iki çocuk babası 42 yaşındaki Yüksel Koca'nın kaderi babasıyla aynı oldu. Yüksel Koca'nın babası Hasan Koca'nın da 1983 yılında aynı ocakta metan gazı patlamasında hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Baba Hüseyin Koca vefat ettiğinde 12 yaşında olan Yüksel Koca'nın evinden şimdi feryatlar yükseliyor.
Ağabeyi Yüksel Koca'nın 5 yıldan bu yana taşeron firmada çalıştığını aktaran Hüseyin Koca, kendisinin de ağabeyiyle aynı ocakta çalıştığını söyledi. Taşeron firmanın aldığı tedbirlerin yeterli olmadığını, denetleyici kurumun eksiklikleri olduğunu iddia eden Hüseyin Koca, olayı şöyle özetledi: "Bende ağabeyimle aynı ocakta çalışıyorum. Bende aynı gün 16.00-24.00 vardiyasına gidecektim. Olay günü saat 12.30 sıralarında patlama olduğunu öğrendim. Olay yerine bilgi almaya geldim. Bu sırada cenazelerin çıktığını gördüm. İçimde bir ümit vardı. Ancak sağ kurtulanlar içerisinde ağabeyimin olmadığını duydum. Bir müddet sonra kuyudan beş kişinin cesedi çıkmaya başladı. Üç kişinin yer altında olduğunu öğrendim. Çıkarılan cesetlerin içerisinde ağabeyimin olmadığını öğrendim. Cenazede arkadaşlar arasında konuşurken ağabeyim Yüksel Koca'nın bulunduğu galeri içerisinde, başka galeride bulunan elektrikçi bir madencinin girmek üzereyken üzerine doğru ateş topunun geldiğini gördüğünü, hemen oradan uzaklaştığını öğrendim. Patlamanın olduğu yerde yeterli sondaj yapılmadığını düşünüyorum. Burada şayet patlama gerçekleştiyse fazla oranda metan gazının degaj yapmış olabileceğini düşünüyorum."

ÇOK SIKINTILAR ÇEKTİK
Çalıştığı taşeron firmada sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Hüseyin Koca, şunları söyledi: "O firmada çalıştığımız günden bu yana çok sıkıntılar çektik. Gerek çalışmalarımız olsun gerek malzemelerimiz olsun. Koruyucu malzeme, gaz dedektörü, sondaj makinelerinin eski ve yetersiz oluşu herkesçe bilinen sorunlardandır."

AĞABEYİM BULUNSUN
Olaydan saatler geçmesine rağmen ağabeyi Yüksel Koca'ya ulaşılamadığını tekrarlayan Hüseyin Koca, ağabeyinin bir an önce bulunmasını istedi. Olayda ihmal olduğunu iddia eden Hüseyin Koca, "Bununla kim alakalıysa kimin ihmali varsa hepsinden davacı ve şikayetçiyim" diye konuştu.

MADENCİLİĞİ BIRACAK
Yaşanılan olayda halasının oğlu Muharrem Yapıcı, Hasan Bozacıoğlu, eniştesi Hüseyin Kürekçi ve ağabeyi Yüksel Koca'yı kaybettiklerini belirten Hüseyin Koca, madenciliğe son verdiğini belirtti. Yaşanılan olayın psikolojilerini bozduğunu dile getiren Hüseyin Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık ailemi geçindirmek için başka bir iş bulacağım. Bir daha o ocağa girmek istemiyorum"
Ulaşılayaman madenci Yüksel Koca'nın Trakya Üniversitesi'nde Odyometri Bölümü'nde okuyan 1. sınıf öğrencisi Gizem Koca da okulunu yarıda bırakarak Zonguldak'taki evine geldi. Yüksel Koca'nın 13 yaşındaki oğlu Can Koca da babasını görebilmek için dua ediyor.
(OA-HO-Y)

09.01.2013 15:02:51 TSI

Editör: Wan Haber