Türkiye ile birlikte 10 AB ülkesinde eş zamanlı yapılan göçmen kaçakçılığı operasyonunda 103 kişi yakalandı. Pakistanlı ve Bangladeşli şebeke üyelerinin, Fatih'te bir evde kalan Bangladeşli 5 göçmene elektrik, pense ve ütü ile işkence yaptıkları ortaya çıktı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ile uluslar arası göçmen kaçakçılığı yapan bir suç şebekesine Türkiye'de Antalya, İstanbul, Balıkesir ile Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, Polonya olmak üzere toplam 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonlarda toplam 103 kişi gözaltına alındı. Polisin Fatih'te yaptığı operasyon anları saniye saniye görüntülendi. Pakistanlı ve Bangladeşli şebeke üyelerinin şarap içerek Fatih'te bir evde kalan Bangladeşli 5 göçmene hortum, sopa, pense, elektrik ve ütü ile işkence yaptıkları ortaya çıktı. Polis kamerası görüntülerinde, operasyon sırasında Türkçe bilmeyen göçmenlerin polise, kendilerine yapılan işkenceleri kimin nasıl yaptığını el kol hareketleri ile anlattıkları görülüyor.
Öte yandan zanlıların işkence yaptıkları Gia Ş., Mohammed D.T., Mohammed R., Mohammed T., Mohammed A. adlı Bangladeşli 5 göçmenin ailelerini arayarak işkenceleri ve o anda bağırma seslerini dinlettikleri ortaya çıkarken, şebekenin bu şekilde mağdurların ailelerini oradaki elemanlarına yönlendirerek para almaya çalıştıkları öğrenildi.
Operasyonlarda şebeke lideri Filistin uyruklu M.N.K. şebeke üyesi 40 kişi ile Irak, Suriye, Pakistan, Bangladeş Burma gibi Ortadoğu ülkelerinden Avrupa ülkelerine kaçak yollardan gitmeye çalışan 20 göçmenin yakalandığı belirtildi.
Mültecilerin kaçak yollardan Avrupa ülkelerine gitmek için insan ticareti yapan suç şebekesine 3 ile 5 bin dolar arası para verdikleri öğrenildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, gelen ihbarlar doğrultusunda '' Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik yapmak suretiyle örgütlü halde göçmen kaçakçılığı yapmak ''suçuyla ilgili olarak 17 Mayıs 2012 tarihinde projeli çalışmaya başlatıldığı ifade edildi. Filistin uyruklu örgüt lideri M.N.K.nın yönettiği organize suç örgütünün Fatih ilçesi Kumkapı semtinde faaliyet gösterdiği, Türkiye'ye getirdiği göçmen şahısların İstanbul'da bir müddet barınmalarını sağladığı, daha sonra bu şahısları Ege bölgesinden deniz yoluyla Yunanistan'a, sahte belgeler kullanmak suretiyle hava yoluyla Avrupa ülkelerine veya Edirne ilinden kara yoluyla Meriç nehri üzerinden Yunanistan'a gönderdiği tespit edildiği belirtildi. Yaklaşık 6 aylık süren çalışmalar süresince İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Muğla, Antalya, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, İzmir illerinde toplam 558 göçmen yakalandığı ifade edildi.
Şüpheli şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda 25 Pasaport, yol izin belgeler, yabancı ülkelere ait kimlik belgeleri, işkence yapmakta kullanılan kerpeten, ütü, sopalar, çok sayıda belge ve fotokopileri, bilgisayarlar ve cep telefonlar, 3 gram civarında afyon sakızı ele geçirildiği belirtildi.
Öte yandan, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmak üzere bekletilen 20 yabancı uyruklu göçmenin sınır dışı edilmek üzere gerekli işlemlerin başlatıldığı ifade edildi. Gözaltına alınan 40 şüpheli şahıstan 2'sinin ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı, 38 kişinin bugün emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildiği belirtildi.
(İK-ÇK-Y)

01.02.2013 12:52:13 TSI

Editör: Wan Haber