Van İl Gümrük Müdürlüğünde yaşanan sistem sıkıntısı nedeniyle ithalat ve ihracatın durma noktasına geldiği öne sürülürken, önüne geçilemeyen kablo hırsızlığına tepki gösteren Vali Yardımcısı Zafer Coşkun da sorunun bazı vatandaşların duyarsızlığından kaynaklandığını söyledi.
 

Gümrük Müdürlüğünde yaşanan sistem sıkıntısı nedeniyle ilde ithalat ve ihracatın durma noktasına geldiğini belirten müşavir firma yetkilileri, sıkıntının bir an evvel çözülmesi gerektiğini söyledi. Mevcut sorunun giderilmesi için gerekli yerlere müracaat ettiklerini ancak hiçbir olumlu sonuç alamadıklarını ifade eden Gümrük Müşavirliği temsilcisi Deniz Şahar, “Sistemden kaynaklı sıkıntı nedeniyle demiryolları alanında bekleyen vagonlar için günlük bekleme parası ödüyoruz. Bununla birlikte alıcı ya da satıcı firmalar zamanında malını teslim edemediği için zor durumda kalıyor. İlde yaşanan bu sıkıntı nedeniyle firmalar artık Van’la çalışmak istemiyor” dedi.
 

İlde ithalat ve ihracatın tekrar canlanabilmesi için sistem sıkıntısının mutlaka giderilmesi gerektiğini ifade eden Şahar, “İran başta olmak üzere bazı dış ülkelerden gelen mallar, sistem nedeniyle günlerce bekletiliyor. Durum böyle olunca hem maddi hem de manevi sıkıntıya giren firmalar ilimize gelmek istemiyor. Bu da ekonomimizi olumsuz yönde etkiliyor. Yetkililerden bu sıkıntının giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
İran’dan gelen Arsalan Xasmucu adlı TIR sürücüsü ise, sistemde yaşanan sıkıntı nedeniyle günlerce Van’da beklemek zorunda kaldığını söyleyerek, “6 arkadaşımızla birlikte İran’dan zift getirdik. Ancak sistemdeki sıkıntı nedeniyle günlerdir bekliyoruz. Beklediğimiz her gün, bize hem maddi hem de manevi zarar veriyor. Bunun yanında beklenen zift eğer donarsa bu da bize ayrıca pahalıya mala olacak. Yetkililerden bu sıkıntımıza bir çare bulmalarını istiyoruz” dedi.

 

Mevcut sıkıntının başka illerde yaşanmadığına dikkat çeken İranlı İbraham Ezime ise, “Gün oluyor 20- 30 arkadaşımızla geliyoruz. Günlerce ailelerimizden uzakta kalıyoruz. Hiçbir ilde bekleme yapmıyoruz. Van’da da artık bu sıkıntının sona ermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun ise, sıkıntının duyarsızlıktan kaynaklandığını belirterek, “Bazı duyarsız vatandaşlar Telekom’a ait kabloları keserek götürüyor. Bu da sistemde aksaklığa neden oluyor. Bu konuda yaptığımız yenilenme çalışmaları sonuçsuz kalıyor çünkü sürekli yenilediğimiz bu kabloları bazı bilinçsiz vatandaşlar yine çalıyor” dedi.

 

Sıkıntının giderilmesi noktasında vatandaşların daha duyarlı olmasını isteyen Coşkun, “Biz sıkıntının giderilmesi için yetkililerle konuştuk. En kısa zamanda sorun giderilecektir ancak kabloların çalınması noktasında vatandaşların daha duyarlı olmasını istiyoruz. Bizler ne kadar sıkıntıyı giderirsek giderelim, bilinçsizce yapılan bu davranışların önüne geçemeyiz. Bu noktada vatandaşlardan destek bekliyoruz. Bu tür durumlarla karşılaştıkları anda bize bildirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber