Afganistan'ın başkenti Kabil'de sokaklarda turistlere harita satarak geçinen 13 yaşındaki Favad Muhammedi'nin hayatı yönetmen Sam Frenchle'yle tanışmasıyla bir anda değişti. Yönetmen Frenchyle'nin "Buzkashi Boys" adlı filminde rol alan Muhammedi 24 Ocak'ta yapılacak Oscar töreninde kırmızı halıda yer alacak.
Başkent Kabil'de sokakta çalışan 37 bin çocuktan biri olan Muhammedi yıllar önce babasını kaybettiğinden beri turistlere harita satarak geçinmeye çalışıyor. 7. sınıfa giderken maddi sıkıntılardan dolayı okulu bırakmak zorunda kalan Muhammedi, yaklaşık 7 yıldır bu işi yapmaya devam ediyor. Yönetmen French'yle tanıştıktan sonra hayatı değişen Muhammedi, Sam French yönetmenliğinde çekilen"Buzkashi Boys" filminde rol alıyor.
Afganistan'ın geleneksel oyunlarından biri olan Buzkaşi, özel olarak yetiştirilmiş, dayanıklı ve hızlı olması gereken atlar ve çopendoz adı verilen binicilerinin oyun alanının bir yerine açılmış olan kuyu içindeki başsız keçi veya teke gövdesini kuyunun içinden alıp oyun alanının uzak bir yerindeki direğin etrafından dönerek kuyunun etrafına çizilen ve adalet çemberi olarak adlandırılan dairenin içine bırakmalarıyla sona eren kuralsız mücadele olarak tanımlanıyor. Bu oyunda at binicisi olmayı hayal eden iki iyi arkadaşın hikayesini anlatan kısa film "Buzkashi Boys" kısa metrajlı film dalında Oscar'a aday oldu.
Buzkashi Boys filminde rol alan 5 çocuklu bir ailenin çocuğu olan ve Kabil'de yaşayan Favad Muhammedi 24 Şubat'ta yapılacak olan Oscar törenine katılmak için yarın sabah Amerika'ya gidecek. Çalıştığı sokakta bulduğumuz Favad, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, filmde yer aldıktan sonra evde pek bir şeyin değişmediğini fakat sokaktaki hayatının değiştiğini söyleyerek insanların artık onu tanıdığını ifade etti. Yarın sabah Amerika'ya hareket edecek olmasına rağmen hala harita satmaya çalışan ve aile ekonomisine katkıda bulunan Muhammedi, Oscar törenindeki konuşmasını henüz hazırlamadığını söyledi. Afganistan'da kendisi gibi binlerce yetenekli çocuk olduğunu ve bu çocuklara şans verilmesi halinde çok büyük şeyler başarabileceklerine inandığını söyleyen Muhammedi, yıllarca ekranlardan izlediği oyuncularla aynı halıda yürüyeceği için oldukça heyecanlı olduğunu belirterek en çok da Rambo filmlerinde rol alan Sylvester Stallone ile tanışmak istediğini açıkladı. Oscar'ı kazansa bile tekrar ülkesine döneceğini ve ülkesine hizmet etmek istediğini söyleyen Muhammedi, Afgan yetkililerinden kimsenin kendisini tebrik etmek için aramadığını ve bunu için üzüldüğünü de ifade etti.
Birçok ülkede ödüle layık görülen Buzkashi Boys'un 24 Şubat'ta yapılacak olan Oscar töreninde ödül alma şansı da oldukça yüksek görülüyor.
(MD-ES-Y)

18.02.2013 13:50:04 TSI

Editör: Wan Haber