Japonya'nın güneybatısındaki Honşu, Şikoku ve Kyuşu adaları arasında bulunan Seto İç Denizi'nde 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerel saatle sabah 02.06'da meydana gelen depremin, halk arasında büyük paniğe neden olduğu ve depremde en az 18 kişinin yaralandığı belirtildi. 

RADYOAKTİF TEHLİKE 
Depremde bazı su borularının patladığı, rayların zarar gördüğü için tren seferlerinin geçici olarak durdurulduğu kaydedildi. Halkın paniğe kapılmasına neden olan deprem, geçtiğimiz günlerde üçüncü yılını dolduran 2011 Japonya Tsunami felaketini hatırlattı. "Pasifik ateş çemberi" olarak adlandırılan, Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasındaki deprem levhalarının bulunduğu bölgede yer alan Japonya, 3 yıl önce 11 Mart'ta tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşamıştı.

TSUNAMİ TEHLİKESİNİ TETİKLİYOR
Japonya'nın tüm Pasifik kıyısı boyunca çok büyük bir zarara yol açmış olan büyük bir tsunamiyi tetiklemesiyle de etkisini arttırdığı 9 şiddetindeki depremin bilançosu 15 bin 828 ölü, 3 bin 760 kayıp, 5 bin 942 yaralı olarak kayıtlara geçmişti. Deprem ve tsunami, Fukuşima santralinde de radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi sonucu ortaya çıkan radyasyon sızıntısının ardından bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti. 

DÜNYADAN GİZLİYORLAR 
Tsunaminin ve Fukuşima sızıntısının üzerinden geçen 3 yıl boyunca nükleer enerjiyi hemen hemen hiç kullanmayan Japonya'nın bugünlerde nükleere dönüş sinyalleri verdiği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Japon gazeteci, yazar ve aktivist Toshiya Morita ise katıldığı bir konferansta, Fukuşima'daki nükleer reaktörlerden her gün denize 400 ton radyasyon bulaşmış su sızdığını ve yetkililerin bunu gizlediğini iddia etmişti. Ensonhaber

Editör: Wan Haber