Türkiye'nin gözde kayak merkezlerinden olan Uludağ'da karın yağmasıyla birlikte Bursa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri yaralanma, kaybolma ve mahsur kalma olaylarına karşı tatbikat yaptı. Jandarma ekipleri, gerçeğini aratmayan tatbikatta, elektriklerin kesilmesi sonucu telesiyejde mahsur kalan ve donmak üzere olan bir tatilciyi, karla kaplı ormanlık bölgede kaybolan bir kişiyi, zirvede düşerek yaralanan kayakçıyı kurtardı.
Türkiye'nin önemli turizm ve kayak merkezlerinden Uludağ'da Bursa İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri nefes kesen operasyonlar düzenledi. Karın yağmasıyla birlikte tedbiri elden bırakmayan jandarma, Uludağ'da meydana gelebilecek her türlü yaralanma, kaybolma ve mahsur kalma vakasına karşı 24 saat teyakkuzda bekliyor.

UYDU ÜZERİNDEN YERİNİ BELİRLEDİLER
Senaryo gereği dağda kaybolan bir kişi 156 Jandarma İmdat hattını arayarak kaybolduğunu bildirdi. Uludağ'da hangi mevkide olduğunu bilmeyen vatandaşın imdadına jandarma harekat merkezi yetişti. Ekipler, kaybolan şahıstan cep telefonunu kapatmamasını isteyerek, telefon sinyalinden kendisinin nerede olduğunu tespit edeceklerini söyledi. Şahsın telefon numarası Acil Çağrı Konum Belirleme Sistemi'ne yüklendikten sonra haritada kaybolan vatandaşın yeri tespit edildi. Mevki belirleme sistemi kaybolan vatandaşın yerini tespit ettikten sonra koordinatlar Uludağ JAK timlerine telsizle bildirildi. Jandarmanın özel telsizinde bulunan navigasyona 156 Jandarma İmdat'ın verdiği koordinat bilgileri girildi. Şahsın dağın zirvesinde Kuştepe mevkiinde olduğunu belirleyen timler, kar motorlarıyla dağa çıkarak kaybolan kadını bulmaya çalıştı.

KAR MOTORLARININ GİDEMEDİĞİ YERDE YAYA İLERLEDİLER
Uludağ'ın zirvesine çıkan timlerin kullandığı kar motorları ağaçlıkların arasında ilerlemekte zorlanırken, timler motorlarını bırakıp kaybolan kadını yaya olarak aramaya başladı. Uludağ'da gezerken düşerek yaralanan ve kaybolan kadını bulan ekipler, ilk önce kadına sıcak su içirdi. Şoka giren ve ayağı kırılan kadına ilk müdahaleyi JAK timleri yaptı. Kırılan ayağı sabitleyen ekipler, vücut ısısı düşen kadını termal battaniyeye sararak sedyeye koydu. Sedye ile yürüyen ekipler, daha sonra yaralı kadını kar motoruyla Uludağ 112 Acil Merkezi'ne getirdi.

TELESİYEJDE MAHSUR KALDI
JAK timlerinin operasyonunda senaryo gereği bir vatandaş Uludağ manzarasını izlemek için telesiyeje bindi. Ancak elektriklerin kesilmesiyle duran telesiyejde mahsur kalan Turgay Kaya isimli vatandaş, 156 Jandarma İmdat hattını arayarak telesiyejde mahsur kaldığını söyledi. İhbarı aldıktan sonra harekete geçen JAK timleri telesiyejin yanına gelerek özel bir ekip oluşturdu. Yoğun sis ve soğuğa rağmen ekipler, bellerinde taktıkları özel bir ekipman sayesinde telesiyejin tellerinde ilerleyerek mahsur kalan Kaya'nın yanına gitti. Özel bir ip yardımı ile aşağı indirilen Kaya, çok üşüdüğünü ve tatbikatın gerçeğini aratmadığını söyledi. Kaya, "Jandarma ekiplerini tebrik etmek lazım. Yapılanlar bir tatbikattı, ama gerçeğini düşünemiyorum. Çok korktum" dedi.

KAYAK YAPARKEN KAYBOLDU JAK BULDU
Uludağ'a tatile gelen ve kayak yaparken kaybolan Nurcan Özkanlı isimli kadın düşerek yaralandığını ihbar etti. JAK timleri kar motorlarıyla yaralı kadının yerini bulmaya çalıştı. Kaybolduğu yer tespit edilen ve aramalar sonucunda bulunan kadına ilk müdahaleyi yapan timler, yaralı Özkanlı'yı alarak ambulansa götürdü. Yaşadıklarının tatbikat olduğuna bir ara kendisinin bile inanmadığını ifade eden Özkanlı, "Dağda kayboluyorsunuz ve o anda ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Yaşadıklarım bir gerçek olsaydı herhalde olayın şokundan uzun süre kurtulamazdım. Ama JAK timleri burada mahsur kalan onlarca vatandaşı kurtarıyor. Çok başarılı çalışmaları var" dedi.

ORMANDA KAYBOLAN VATANDAŞI 120 KOMANDO SEFERBER OLDU
Bursa İl Jandarma Komando timleri, Uludağ'ın eteklerinde ormanlık alanda kaybolan bir vatandaşı aramak için seferber oldu. 120 kişilik komando timleri ve özel arama köpekleriyle ormanlık alanda arama yapan jandarma, kaybolan vatandaşı bulmak için büyük çaba harcadı. Uludağ' da konuşlu bulunan Jandarma Arama Kurtarma timlerinin 5 yılda bin 114 yaralanma, 58 kaybolma, 20 mahsur kalma olayı olmak üzere toplam bin 192 olaya müdahale ettiği öğrenilirken, bu olaylarda 76'sı yabancı uyruklu olmak üzere bin 268 şahsı kurtardı.
(ET-MŞ-İHS

18.01.2013 09:36:57 TSI

Editör: Wan Haber