İzmir Üniversitesi'nde (İZÜ) seminer veren öğretim görevlisi Tuğba Kocabıyık, reklam ve etik konusunun markalar tarafından dikkat edilmesi gereken en önemli unsur olduğunu söyledi.
İZÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Seminerleri, Gediz Üniversitesi öğretim görevlisi Tuğba Kocabıyık'ın "Reklamda Etik Dışı Unsur Kullanımı ve Türk Tüketicisinin Etik Olmayan Reklamlara Yaklaşımı" başlıklı sunumu ile devam etti. Kişileri belli bir ürün ya da hizmet konusunda bilgilendirme, ikna etme ve hatırlatma amacı ile yapılan reklamın aynı zamanda kültür üretim sürecinin de bir parçası olduğunu ifade eden Kocabıyık, reklamın, toplumun ahlakını şekillendirmede önemli bir unsur olduğunu söyledi.
Dünya üzerinde reklam sektörünün yerel mi yoksa global anlayışla mı tüketiciye hitap etmesi noktasında henüz net bir seçim yapılmadığını belirten Kocabıyık, durumun gerekçelerini kültür ile açıkladı. Kocabıyık, "Global reklam daha çok kişiye ulaşmakla birlikte, yerel reklamın kültürel farkları gözetme başarısını gösteremez. Reklamda kullanılan ifade Amerikalılar için genel geçer olma özelliğini taşırken Fransızlar için ahlak dışı ve nezaketsiz kabul edilebilir. Doğu kültürü, firma imajları konusunda batı kültürüne göre etik faktörü daha fazla gözetmektedir" dedi.

"CİNSELLİĞİN DOZU ÇOK ÖNEMLİ"
Saldırganlık ve cinselliğin reklamlarda kullanılan iki temel güdü olduğunu belirten Kocabıyık, "Reklamlarında bu güdülere yer veren kazanır. Ancak fazla cinsel çekicilik düşük kaliteli olarak değerlendirildiğinden marka imajını da olumsuz etkiler" diye konuştu.
Kocabıyık ayrıca, tüketicinin muhafazakârlık düzeyinin de cinselliğin algılanması konusunda etkili olduğunu hatırlattı.
Doğu kültürünün batı kültürüne göre daha zengin olduğuna dikkat çeken Kocabıyık, "Japonya örneğinde görülebileceği gibi kültür zenginleştikçe, reklamda kullanılan en küçük bir ima, mesajın anlaşılmasına yetiyor. Ancak Amerika gibi düşük kültür seviyesinde, reklamların daha doğrudan mesajını iletmesi ve daha fazla açıklama yapması gerekiyor" dedi.
(AÖK-ERG-Y)

24.01.2013 13:36:02 TSI

Editör: Wan Haber