İzmir Üniversitesi (İZÜ) Mütevelli Heyeti üyesi Dr. Murat Balanlı, Tıp Fakültesi öğrencilerine "teknik analiz ve ilaçların yazıcısı teknikerler değil, hastanın ruhunu anlayan hekimler" olmalarını öğütledi.
İZÜ Tıp Fakültesi öğrencileri, Mütevelli Heyet üyesi Dr. Murat Balanlı'yı ağırladı. Öğrencilere, insanların hastalıklarına şifa olma yolunda kutsal bir amaca hizmet edeceklerini hatırlatarak sözlerine başlayan Dr. Balanlı, her zaman soran, sorgulayan, sisteme uyum sağlayan değil olması gerekeni hedefleyen hekimler olmalarını öğütledi.
Kelime kökenine bakıldığında doktorluğun, akademik bir terim olarak "öğretme becerisine sahip kişi" anlamına geldiğini söyleyen Dr. Balanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hekim, konusunda uzman, karar verebilen anlamına gelen hâkim kökünden gelmektedir. Bu kültürde hastası ile temas kuran, onu dinleyen, hastasına dokunan, kişinin yaşamını özümseyerek, anlık çözümler sunmak yerine hastalığı iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulayan kişiler hekimdir. Doktorlarsa, kapitalist sistem içinde ilaç sektörüne hizmet eden, tetkik sonuçlarına karşılık sadece ilaç yazan, hastaları ile mekanik ilişkiler kuran kişilerdir. Hastalarının ruhu ve hastalığın tedavisi değil, sistemin zenginleşerek sürmesini hedeflerler."
İlacı üreten sermaye ile silahı üreten sermayenin aynı olduğuna dikkat çeken Dr. Balanlı, "Uluslarüstü sermayenin amacı şifa dağıtmak değil, korku üzerinden milyonlarca dolarlık ilaç satışını sağlamaktır. Yaratılan hastalıklar ile daha fazla insanın daha fazla ilaç kullanmasını hedefleyen sistem yüzünden bugün her 5 dolarlık ilacın yan etkisini gidermek için 2 dolar harcanması gerekmektedir" dedi.

"TESKİN EDEMEDİĞİNİZ HASTAYI TEDAVİ EDEMEZSİNİZ"
İnsanı, toplumu ve doğayı bilmeyen kişinin hastasına şifa veremeyeceğini hatırlatan Dr. Balanlı konuşmasında İbn-i Sina'dan örnek verdi ve "Kitab ül Şifa kitabının yazarı İbn-i Sina, müzik ve astronomi gibi daha pek çok konu ile ilgilenen bütüncül yaklaşımı sayesinde başarılı olmuştur. Ayhan Songar hocamız (teskin edemediğiniz hastayı tedavi edemezsiniz) derdi. İnsanı, toplumu ve doğayı bilmeyen hekim hastasını iyileştiremez" dedi.
Yrd. Doç. Dr. İlker Ünal, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Dr. Balanlı'ya teşekkür etti.
(AÖK-ERG-Y)

18.01.2013 11:07:11 TSI

Editör: Wan Haber