İznik esnafı veresiye defterini doldurdu. İznik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, "Küçük esnafın veresiye defterinde yazacak yaprak kalmadı. Boşalan tezgahını bankadan kredi çekerek doldurmak zorunda kalıyor" dedi.
Piyasada nakit dönmediğinden yakınan Oda başkanı Kadir Akçaalan, "Küçük esnaf alacağını alamıyor. Çarkını borçla döndürüyor. İlçe milliyetçiliği yapmıyoruz. Yabancı esnaf yerine yerli esnafı korumamız lazım. Esnaf arasında birlik ve beraberlik sağlanmalı. Odamıza kayıtlı bin 300 esnaf var, İTSO ile birlikte 2 bine yakın. Tezgahındaki malını veresiye veren küçük esnafın toplam 30 milyon lira alacağı var. Fakat bunu tahsil edemiyor. Bir nevi vatandaşa faizsiz kredi kullandırmış oluyor. Bankalardan aldığı kredi ile tezgahına mal koyuyor. Daha da borçlanıyor. Bu kısır dönme nereye kadar sürecek" diye sordu.
Esnafın günden güne eridiğini ileri süren Akçaalan, "Oda yöenetim kurulu üyelerimiz kendi ceplerinden daha düne kadar 20 öğrenciye burs veriyorduk. bugün bu sayı 8'e düştü. Engelliler derneğinin eğitici hocası ve temizlikçisinin maaşlarını yine biz karşılıyorduk. Bugün bunu da yapamaz duruma geldik. Gelinen nokta apaçık ortadadır. Eriyoruz. Açılan AVM'lerden esnafımız zarar görüyor. Büyük marketlerin günlük kasasına giren kazanç 40 bin lira, bu da yılda 150 bin lira eder. Bu para ilçe dışına çıkıyor. Kimse faydalanamıyor" diye dert yandı.
(HA-MŞ)

14.01.2013 18:00:13 TSI

Editör: Wan Haber