İzmit Belediyesi çevrenin korunmasına yönelik örnek çalışmalar yapıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz uzun yıllardır atık bitkisel yağ topladıklarını belirterek, "2010 yılında 105 ton, 2011 yılında 119 ton, 2012 yılında da 122 ton olmak üzere 3 yıl içinde 346 ton bitkisel atık yağ toplayarak bunun geri dönüşümünü sağladık" dedi.
Havva Açıkgöz, kentteki lokanta, restorant, pastane gibi işletmeleri dolaşarak kullandıkları bitkisel yağları çöpe dökmemelerini istediklerini ifade ederek, "Yağları özel kaplarda biriktirmelerini söyledik. Bu güne kadar İzmit'te 700 iş yeri ile atık yağların toplanmasıyla ilgili sözleşme imzaladık. İşyerleri kullandıkları atık yağları özel kaplarda biriktiriyorlar, belirli günlerde ekiplerimiz giderek bunları almaktadır. Toplanan atık yağlarda biodizel olarak tekrar ekonomiye geri kazandırılmaktadır. Ekiplerimiz, lokanta, restoran ve pastaneleri sık sık denetleyerek yağ kontrollerini yapıyor. Yağ polar madde ölçümü yapılan bu denetimlerde bir yağın en fazla 3 kez kullanılmasını, fazla kullanılan yağların kansere yol açtığı uyarısında bulunuyoruz. Ayrıca, evleri de tek tek dolaşıp bitkisel atık yağların lavabodan dökülmesi halinde ortaya çıkan zararları anlatıyoruz. Bu sayede binlerce ev hanımı atık yağları lavobolara dökmeyip özel kaplarda biriktiriyorlar. Toplanan bu yağları ev hanımlarımız ya bize haber vererek aldırıyor ya da kentin muhtelif yerlerindeki atık yağ makinelirine bırakıyorlar. Böylelikle çevresel kirliliğin de önüne geçilmiş oluyor" diye konuştu.
İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Açıkgöz, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'ın çevrenin korunmasına yönelik çalışmalara büyük önem verdiğini de ifade ederek, "1 litre atık yağ 1 ton temiz suyu kirletebiliyor. Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt ve elektrik elde ediliyor. Böylece atık yağlar hem ekonomiye kazandırılıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Avrupa'da 100 litre bitkisel yağ alan firma bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek, hatta belgelemek zorundadır. Ülkemizde ise ancak atık yağların yüzde 1'i toplanabilmektedir. Diğer kısım ise çöp ve lavabolara dökülmektedir. İzmit Belediyesi olarak Türkiye'de bir ilke daha imza attık. İzmit'te inşaat yapacak firmalara yağ tutucu zorunluluğu getirdik. Yağ tutucu sistemini kurmayanlara ruhsat verilmiyor. Böylelikle belediyeler için büyük külfet oluşturan kanalizasyon tıkanma ve arızaların da önemli ölçüde önüne geçilmiş olacak" dedi.
(UU)

15.01.2013 12:59:52 TSI

Editör: Wan Haber