İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yeni yıl öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısıyla 2012 yılını değerlendirdi.
Yeni yıl öncesi 'Yeni Yıla Fidan Dikerek Girelim' temalı bir kampanya başlatan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, üç gün içinde 17 bin fidan dağıttı. Konak ve Karşıyaka iskelesi gibi kentin belli noktalarında kurulan noktalardaki fidan dağıtımına İzmirlilerin ilgisi yoğun oldu.
İbrahim Aydın, çok başarılı bir yıl geçirdiklerini kaydederek, çıkan yangınların yüzde 70'ine ilk 15 dakika içinde müdahale edildiğini açıkladı.
Aydın, orman suçlarının sayısında da büyük azalma olduğunu söyledi. Aydın, 2008'de 2 bin 156 olan suç oranının 2012'de 628'e gerilediğini kaydetti ve "Vatandaşın ormana baskısı azaldı" dedi.
Orman yangınları ve çevreye duyarlılığın arttığını, vatandaşların en küçük yangını bile kendilerine ihbar ettiğini belirten Aydın, şöyle konuştu: "Yılbaşılarında çok ağaç kesilirdi. Artık bunlar kalmadı. Vatandaşlar çok duyarlı. Biz de artık yeni yılda fidan dikelim diye kampanya yapıyoruz. Üç günde 17 bin fidanı vatandaşlarla buluşturduk" dedi.
2012 yılında 10 milyon 800 bin fidanın üretimini gerçekleştirdiklerini ve 22 bin 396 hektar bozuk orman alanının 9 milyon 500 bin adet fidanla buluşturulduğunu dile getiren Aydın, birinci derece orman yangınlarına hassas olan İzmir ve Ege Bölgesi'nde erken ve etkin müdahale sayesinde yangınlarda oluşan hasarın minimum seviyeye ulaştığını söyledi.
Aydın, orman yangınları açısından çok başarılı bir yıl geçirdiklerini kaydederek, çıkan yangınların yüzde 70'ine ilk 15 dakika içinde müdahale edildiğini açıkladı ve şöyle konuştu: "2012 yılında İzmir'de 266'sı orman alanında, bin 544'ü kırsal alanda olmak üzere çıkan bin 810 yangında erken ve etkin müdahalemiz sayesinde sadece 496 hektarlık bir alan zarar gördü. Sakız Adası'nda 14 bin hektar alan zarar gördü. İşçisinden mühendisine tüm ekibimize teşekkür ediyorum. İyi bir mücadeleyle bu rakamları yakaladık. Başarımız erken ve etkin müdahale sayesinde oldu. Yangınların yüzde 70'ine ilk 15 dakikada ulaşmışız. Erken müdahale etmeseydik büyük yangınlar çıkardı."
Teknolojik donanımlarının da yangınlara erken ve etkin müdahalede büyük yardımı dokunduğunu anlatan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 2013 yılı için en büyük yatırımlarının da Buca'da yapılacak Yangın Eğitim Merkezi olduğunu söyledi.
Aydın, 12 milyon TL'ye malolacak merkezin 2013 yılı içinde hizmete gireceğini ve burada işçisinden köylüsüne herkesin eğitileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bin 168 yangın işçisi, beş helikopter, 17 dozer, 17 treyler, bir anfibik uçak, beş dromeder uçak ve 66 gözetleme kulesi var. Bu yıl orman köylülerine 291 adet su tankeri dağıtıldı. Ayrıca helikopterlerin etkin kullanımı için 299 adet yangın havuzu yapıldı. Türkiye orman yangınları konusunda en başarılı ülke. Yunanistan, Fransa yangınlarda ormanlarının yüzde 5'ini kaybetti. Biz sadece binde 3'ünü. Teşkilatımız yangınlara etkin ve hızlı bir şekilde müdahale ederek bu başarıyı yakalamıştır."
İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara da, vatandaşların orman ve yangın konularındaki duyarlılığının arttığını belirterek, kampanyaya İzmirlilerin gösterdiği ilgiden memnun olduklarını anlattı.
(HD-HO-Y)

31.12.2012 13:09:21 TSI

Editör: Wan Haber