Karşıyaka Belediyesi, eski Kırkpınar başpehlivanlarından İzmirli Kara Ali'nin (1934) heykelini yaptırdı.
Karşıyaka Belediyesi'nin yaptırdığı Kara Ali'nin heykeli, Örnekköy Mahallesi'ndeki Başpehlivan Kara Ali Caddesi üzerine konuldu. Kırkpınar güreşlerinin efsane isimlerinden Kara Ali, İzmir'in yetiştirdiği pehlivanların en önde gelen isimleri arasında yer alıyor.
Esmer olması nedeniyle Kara Ali Pehlivan diye anılırdı. 1965 ve 1974'de Kırkpınar'da Başpehlivan ünvanı almayı başardı. Çayıra adını yazdırdığı yıllarda sert ve haşin güreşiyle baş güreşlerinde daima ön planda, iddialı olmayı başardı.
Gençliğinde çetin ve hareketli bir pehlivan olan Kara Ali, yaşı ilerledikçe ağırlaşmış ve daima iddialı başpehlivanlar arasında yer almıştır. İlk başpehlivanlığı kazandığı 1965 yılından 9 yıl sonra yine başpehlivanlığı elde etti. Güreşi bıraktıktan sonra kule hakemi olmak istiyordu, ancak geçirdiği bir trafik kazası sonunda 53 yaşında, 1987 Şubat ayında öldü.
Kendisine vefa borcunu ödemek isteyen Karşıyaka Belediyesi tarafından Örnekköy'de kaideli bir heykeli yaptırıldı. Açılışı daha sonra yapılacak heykel, Örnekköy sakinlerince memnuniyetle karşılandı.
(AÖK-ERG-Y)

12.02.2013 15:39:42 TSI

Editör: Wan Haber