İzmir iş dünyasını temsil eden odalar ve borsalar ocak ayı ortak toplantısını Ödemiş Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde yaptı.
Ödemiş Ticaret Odası Konferans ve Toplantı Salonu'ndaki toplantıya İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlık ederken, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Bekir Keskin, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Korkmaz, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Geza Dologh, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin, İzmir'e bağlı ilçelerin ticaret odaları ile ticaret borsalarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantı öncesinde Ödemiş Ticaret Odası'nın dördüncü katına yapılan modern konferans ve toplantı salonunun açılışı, katılımcı konuklar tarafından hep birlikte yapıldı. Açılışın ardından 2013 yılının Ocak ayı ilk toplantısına geçildi. Açılış konuşmasını yapan İZTO Başkanı Demirtaş, "Ödemiş'te Cumhuriyet tarihi kadar eski olan Ticaret Odamızın modern bir toplantı salonuna kavuşması güzel bir olay. Yönetim kurulları ile birlikte önemli kararların alınacağı bir mekâna hepimizin ihtiyacı var. Bu açılış vesilesi ile İzmir'deki 2013 yılının ilk toplantısını da siz saygı değer arkadaşlarımızla Ödemiş'te gerçekleştiriyoruz" dedi.
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin, Belediye Başkanı Bekir Keskin ve Kaymakam Abdullah Dölek de sırasıyla kısa birer açılış konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından yeniden söz alan Başkan Demirtaş, 16 gündem maddesi sıralayarak toplantıya geçti.

YORGANCILAR: "BÜYÜME HIZINA DİKKAT"
EBSO Başkanı Yorgancılar, gündem gereği yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Ödemiş artık İzmir'e daha yakın bir kent olma özelliğine sahip olacak. Ödemiş tarım ve hayvancılık, Bayındır da çiçekçilik potansiyeli ile artık bu alanda ihtisaslaşmalı ve İzmir'in de desteği ile ortak konuların çözüleceği merkezler olmak durumunda. Böyle yapmazsak para kazanamayız. 2012 yılı geçti, arkamıza bakmayacağız ve yorumunu da yapmadan 2013'te bizi neler bekliyor onu değerlendirmemiz gerekli. Önümüzdeki iki ay oda seçimleri de var. 2012 yılında kapasite kullanımı yüzde 75'ten yüzde 74'e düştü. Büyüme de yüzde 3 ilâ 3,5 arasında. Önümüzdeki günlerde dünya gündemlerinde açıklanacak. Ama bizim kriterlerimiz AB'ye göre değil, Gelişmekte olan ülkelere göre olmalı. Türkiye'nin rakibi AB değil, gelişmekte olan ülkeler olmalıdır. Biz de yüzde 6-7 arasında büyümek zorundayız. Kapasitelerde her bir puan 100 bin kişinin istihdamı demektir. Bu çok önemli bir rakamdır. Ülkemizde her yıl yüzbinlerce genç okullardan mezun olup iş istihdamı için beklemektedir. Bizim en büyük sıkıntımız cari açık. Enerji sektöründe, petrol ve doğal gaza harcanan para cari açığı artırmaktadır. Bu yüzden müteşebbislere enerji teşviği getirilerek, yenilebilir enerji kaynakları hayata geçirilmeli. 2013 yılında ekonomide artış bekliyoruz."

KORKMAZ: "PAMUK REKOLTESİNDE AZALMA BEKLENİYOR"
İzmir Ticaret Borsası Başkan vekili Ercan Korkmaz da, "Tarım sektörü büyümede yüzde 3 oldu ve verim düşüşü yaşandı. Dünyada 7. büyük tarım ülkesi olmamıza karşın bu alandaki ihracatımız yetersiz kalıyor. 2013 yılı parametrelerinde doğal iklim koşulları nedeniyle pamukta azalma bekleniyor. Hayvancılık 2012 yılından daha iyi olacak. Ancak tarım havzaları projesi işlevsel hale artık getirilmeli" diye konuştu.

DOLOGH: "2023 HEDEFİ İÇİN LİMAN VE MARİNALAR ARTIRILMALI"
İzmir DTO Başkanı Geza Dologh ise, deniz ticareti, limanlar, yat turizmi, tersaneler ve konteynır taşımacılığı konularına değindiği konuşmada, "2012 yılında konteynır naklinde 6 kat artış oldu. Ege ve Akdeniz'de hedefimiz 2023 yılı ve ihracat rakamı da 500 milyar dolar ise, bunu sağlayacak limanlar, deniz turizmi için marinalar arttırılmalı. Bugün deniz turizminde marinalar ihtiyacı karşılayamaz durumda. İzmir ve Kuşadası limanları da güçlendirilmeli. Aliağa gemi geri dönüşümünde 5 kat artış yaşandı. Artık limanlarında modernizasyonu gerekli. 2013 yılını Piri Reisi anma yılı olarak belirledik" şeklinde konuştu.

ÖZDEMİR: "ÖDEMİŞ OSB HEP GÜNDEMDE, ANCAK YAPILAN BİR ŞEY YOK"
Ödemiş Ticaret Odası Meclis Başkanı Yaşar Özdemir, Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'nin havza için önemli olduğunu ve bir an önce sanayicilerin önünün açılması gerektiğini dile getirdi. Özdemir, 1994'te kurulan Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 yıldır çalışma yapılmadığını belirterek, "Konunun sürekli gündemde olması, ancak hiçbir şey yapılmamasından rahatsızlık duyuyoruz. Söylenenlerle yapılanlar birbirini tutmuyor" dedi.
Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Tire Organize Sanayi Bölgesi'ne demiryolu hattı üzerinde liman yükleme istasyonu kurulmaya başlandığını belirterek, "Organize Sanayi Bölgelerinde demiryolu hattı olan tek bölge olduğumuz için şanslıyız. Tire, depolama alanı, yükleme alanı ile ciddi anlamda 500 milyarlık hedefte katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Ödemiş Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Doğan, söz isteyerek yaptığı konuşmada, Ödemiş'te hava kirliği sonucu yaşanan üst solunum yolu hastalıklarında ciddi artış olduğunu, göğüs hastalıkları kliniğine 700 kişinin tedavi amaçlı geldiğini belirterek, doğalgazın getirilmesini ya da enerji de fiyatların aşağıya çekilerek elektrik kullanımının teşvik edilmesini istedi.

DEMİRTAŞ: "EKONOMİ BİZE MORAL VERİYOR"
Toplantı ve İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı genel değerlendirmede şunları ifade etti: "Avrupa'nın işçi sayısı Türkiye'nin yarısı kadar. Türkiye'de enflasyon tek haneli. Cari açık konusunda hükümet tedbirlerini almaya devam ediyor. Ekonomi bize moral veriyor. Bölge olarak 20 milyar dolarlık ihracatı 2023 yılına kadar 5 kat artırmamız gerekli. 2023'e hazırlanırken Ege bölgesi bir bütün halde planlanmalı. Her insanın kendi yaşadığı bölgede iş ve aş sahibi olması ilçelerden gelen göçü de önleyecektir. Ekonomik bölge planlaması yapılmalı. Bu bölge planlaması yapılırken de ulaşımın kolay olması gerekiyor. 2023 hedefimiz var ise Metro hattı Aliağa'dan Tire ve Ödemiş'e kadar gelmeli. Ülkemizin ekonomik gücü artık yükseldi. EXPO çerçevesinde 100 milyon insan geleceği hesaplandığında, İzmir artık aktarmalı uçuşlarla değil, İzmir'den doğrudan THY Paris'e, Milano'ya uçmalı. Ulaşılamayan bir kentte büyüme bekleyemezsiniz. İnsanlar İstanbul'a gelecek Dış hatlardan eşyalarını alacak tekrar iç hatlara geçecek, bu sadece çileden başka bir şey değil. Dış hatlarda THY eğer yolcu dolduramıyorsa boş koltukların da parasını biz ödeyelim. THY dünyanın sayılı 6. hava yolu şirketi. Yeter ki İzmir çıkmaz sokak olmasın. Bir dış hatlar için THY uçuş planlaması yapmıyorsa sizde EXPO'ya hazırlanmada kriterlerinizi belirleyemezsiniz. Önümüzde aslında Küçük Menderes ve Bakırçay Havzalarının doğa ile iç içe onlarca ilçesi var. Bugün artık kongreler önem arz etmekte. Kongre turizmine de ağırlık vermek durumundayız. İzmir'in ilçelerinde istihdam açısından da büyük destek sağlayacak kongre merkezleri de artık olmazsa olmazlardan. İlçelerdeki insanlara da büyük bir iş istihdamı sağlayacak yatırımlarda ele alınmalı. Bunun içinde alt yapının mutlaka önce limanları, marinaları, hava yolu uçuşları, metro tren seferleri ile binlerce insan gelerek döviz bırakacaktır."
(AG-ERG-Y)

21.01.2013 07:52:06 TSI

Editör: Wan Haber