Ege Bölgesi Ağrı Dernekleri Federasyonu, İmralı sürecine sahip çıkılması ve provokasyonlardan kaçınılması çağrısı yaptı.
Merkezi İzmir'de bulunan federasyon, barış sürecine herkesin katkıda bulunmasını, toplumun bütün kesimlerinin bu ateşe su dökmesini istedi.
Federasyon Başkanı Hasan Karabağ, ülkede çok önemli siyasi gelişmeler yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Bizi heyecanlandıran, umutlandıran, kardeşçe bir arada yaşama arzumuzla örtüşen görüşmeler, açıklamalar yapılıyor. Biz büyük acılar çektik. Birçoğumuz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki olaylar sonucu doğduğumuz toprakları terk etmek zorunda bırakıldık." 1984 yılından beri devam eden kanlı olaylarda 35 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Karabağ, şunları söyledi: "Toplum olarak tarifsiz acılar yaşıyoruz. Bir kuşak yok edilmiş, ülkemizin enerjisi, birikimi bu uğurda heba edilmiştir. Kitlesel göç ve sosyal sorunlar devam ediyor. Bütün bunlar yaşanmış ancak asıl hedef olan kardeş kavgası, iç savaş kışkırtıcılığı başarılamamıştır. Bir aradayız, birlikteyiz. Aynı mahallede, aynı apartmanda, aynı camide, aynı okulda, aynı kahvehanede, aynı cenazede, aynı mezarlıkta omuz omuza, yan yanayız. Yaşamın bütün alanlarında güven içinde, kardeşçe geleceğe yürüyoruz. Hiçbir güç birlikte yaşama isteğimizi, bu ülkeyi birlikte geleceğe taşıma heyecanımızı öldürememiştir."
Türk, Kürt ve ülkedeki diğer bütün kesimlerin bir arada, kardeşçe yaşama arzusundan asla vazgeçmeyeceğini söyleyen Karabağ, "Çünkü biz, tarihin her döneminde hep kader birliği yapmışızdır" ifadelerini kullandı. Sarıkamış'ın Allahüekber Dağları'nda 90 bin askerin donarak şehit olduğunu, onlara kimliklerinin sorulmadığını ifade eden Hasan Karabağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkede Kürt Türk ayrımı yapanlara soruyorum, Çanakkale'de şehit olan 251 bin askerimiz, etnik kimliklerine göre mi askere alındı? Hepimiz bu vatan için savaşmış, birlik için bedel ödemişiz. İşte Türkiye gerçeği budur."
Geçen yıllarda politikacıların beceriksizliği, tutarsızlığı, gereksiz kaygı ve kurguları, öngörüsüzlüğü sonucu bölgeler ve halklar arasında ayrımcılığa gidildiğini, vatanın bölünmenin eşiğine kadar sürüklendiğini vurgulayan Karabağ, mevcut hükümetinse birarada ve eşit yaşamanın ekonomik, sosyal ve kültürel şartlarını oluşturmak için ciddi mesafeler aldığını belirtti.
Ülkedeki iç kanamayı durdurmak adına olayın muhataplarıyla görüşmelere başlandığını hatırlatan Karabağ, herkese elini taşın altına koyma çağrısı yaparak şunları söyledi: "Altında ezildiğimiz, yok edildiğimiz bu ağır kayayı, hep birlikte kaldırıp tarihin derinliklerine atmalıyız. Milletimizin içini acıtan bu acıların bitmesi için herkesi sorumluluğa davet ediyor, herkesten duyarlılık bekliyoruz."
Süreci zora sokacak davranışlardan kaçınılmasını isteyen Karabağ, sıkıntıların, acıların tek çözüm yerini TBMM olarak göstererek "Ülkemizdeki bütün siyasetçilerin ve sivil toplum örgütlerinin, bu acı feryatların dinmesi için bilgilerini, tecrübelerini, tepkilerini cesaretle ortaya koymalarını, süreci desteklemelerini bekliyoruz" dedi.
(HK-HO-Y)

15.01.2013 17:47:03 TSI

Editör: Wan Haber