Mavişehir TOKİ Konutları bölgesinde yapımı tamamlanan yeni yolar ile üç adet taşıt köprüsünün açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na defalarca başvurmalarına karşın Örnekköy'e yapılacak stad için sonuç alamadıklarını söyledi.
Duruma tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, "Sayın spor bakanımızı iki defa ziyaret ettim, göreve atandıktan sonra. 'Ya tahsisi bize verin biz yapalım, ya siz ihaleye çıkın siz yapın biz paranın yüzde 50'sini verelim' Dedik. Ama bir türlü olmadı. Ve hep değişik haberler değişik mizansenler değişik senaryolar dinleye dinleye gidiyoruz. Cevap istiyoruz" dedi.
CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven, Alaattin Yüksel ile ilçe belediye başkanlarının katıldığı açılış töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, Örnekköy'e spor kompleksi şeklinde stad yapılması için taşın altına ellerini soktuklarını belirterek, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Alsancak Stadı'nı bırakalım, Gürsel Aksel'i bırakalım. Karşıyaka'nın sahildeki spor tesislerini bırakalım. Net herkesin 3 yaşındaki çocuğun da anlayabileceği cevap istiyoruz İzmirliler olarak. Bu Örnekköy deki stad yapılacak mı yapılmayacak mı? Yapılacaksa kim yapacak? Biz yapmaya hazırız. Bunu kaç defa söyledim. Açık ve net. Yapabilirsiniz buyurun yapın. Bizim derdimiz o yaptı, bu yaptı, buna rant ona buna siyasi gelecek değil. Bizim derdimiz kentin kuzeyine belirlenen Örnekköy'e spor kompleksi yapmak. Bunun için de elimizi taşın altına koymaya hazır. Defalarca belirttik. Ben söylemekten alınganlık göstermesinler diye utanır oldum. Ya ne söyleyeyim, sağırsultan duydu. Verin şurayı yapalım. Bizim mülkümüz olmayacak stad. Sonra yine alsın gençlik ve spor il müdürlüğü. Gayri menkul da onun olsun. Karşıyaka spor kulübünün yönetiminde olsun bu tesis. Hizmetle alakası var. Karşıyaka'nın sahildeki yerine stad yapılabilecek olsa o stadı da biz yaparız."
İzmir'e stad yapılmasıyla ilgili gündemin son birkaç gündür yine hareketlendiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, Alsancak, Gürsel Aksel ve Karşıyaka'daki arsalara kimsenin göz dikmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Başkan Kocaoğlu, "Alsancak, Gürsel Aksel ve Karşıyaka'daki arsalara kimse göz dikmesin. Bu kamu malı, kentlinin malı. Ne amaçla kamu kullanacaksa o amaçla kullanacak. Orada arsa var, burada bilmem ne var, kentler rant yaratır. Büyük kentler büyür, büyüdükçe rant yaratır. Önemli olan kentlerin rant yaratması değil. Önemli olan kentin yarattığı rantın genelin yararına mı yoksa eş dostun yararına mı kullanılmasıdır. Esas kalın büyük çizgi bu. Biz genelin yararına bu rantın kullanılmasından yanayız. Temel ayrım budur, bunun bilinmesi gerekir" diye konuştu.
AK Partili İzmir Milletvekili Aydın Şengül'ün stad belirsizliği ile ilgili açıklamalarına da tepki gösteren Başkan Kocaoğlu, sözlerini, "Yine çok sevgili bir vekilimiz ne uzmanı olduğunu ben de İzmir de biliyor, demiş ki, Örnekköy'deki stada dünkü beyanatı, sadece stad yapılır, spor tesisi yapılır, başka birşey yapılamaz diyor. Biz de Karşıyaka'nın ihtiyacı bu. Yapalım şu stadı. Gençlerimiz gitsin oraya, 140 dönüm yerini yan sahaları yapalım. Konaklama tesislerini zaten Karşıyaka Belediyemiz yapıyor. Yukarıda konaklarlar, 2 kilometre aşağıda kamp yaparlar. Tutmayın elimizi yapalım, bir daha da söylemeyeceğim. Kendimiz söylüyoruz kendimiz dinliyoruz. İki üç gündür yine hareketlendi. Bir ara dediler ki alsancak stadının imara açılması avm ya da rezidans ne yapılacaksa bir ticari bina haline gelmesi talep edildi. Oradaki süreci biliyorsunuz. Sonra buraya yetmezse Göztepe Gürsel Aksel Stadı'nın yine AVM ve benzeri imara açılması sözkonusu oldu. sonra en son eski vekil, borsa başkanımız ve şimdi İZVAK başkanımız sayın Tuğrul yemişçi bir gün önce yaptığı toplantıda 12 bin kişilik stad şuraya, 12 bin 500 kişilik stad buraya ve en sonda Karşıyaka'nın sahildeki tesislerinin de stad yapılacağı gibi belli söylemlerde bulunuyorlar. Bunların hepsi yapılabilir. Destek oluruz yapılanların hepsine de."
Başkan Kocaoğlu, İzmir'e tramvay projesi süreci hakkında da konuştu. Kocaoğlu, Kalkınma Bakanı ile görüştüğünü ve döviz karşılığı kredi kullanabilmek için DPT'nin projeyi yatırım programına almasını ve hazinenin de izin vermesini beklediklerini söyledi.
Başkan Kocaoğlu, süreç hakkında şu bilgileri verdi: "Tramvay toplantısı. Sayın kalkınma bakanı ile beraber olduk, yine aynı konuyu konuştuk. Dpt nin biz hazine garantisi istemiyoruz. Döviz karşılığı kredi kullanabilmemiz için bize gerekli olan DPT nin yatırım programına alması ve hazinenin izin vermesi gerekmektedir. Döviz karşılığı kredi kullanmak için bu formalitenin tamamlanmasından yanayız. Biz şu anda kendimiz dekefalet vermeden sadece ibb nin ekonomik durumuna, finans yapısına dayanarak yurtdışından istediğimiz kadar krediyi çok iyi koşullarda almak durumundayız. İller bankasına göre yarısı kadar yüzde 8 kredi maliyeti bizim aldığımız kredi yüzde 4. Biz de bunu alıp finans maliyetini yarı yarıya indirelim istiyoruz. Başka birşey yok. Bunun yanında yine birçok çalışmamız var. Biz hem Çiğli hem Karşıyaka hem de bütün ilçe belediye başkanlarımızla uyum içinde bu kentlinin 2009 yılında bize verdiği olağanüstü desteğe karşılık hizmet edip, onların güvenine layık olmaya çalışıyoruz."
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi olanaklarıyla yaptığı yatırımlarla rüştünü çoktan ispat ettiğini sadece 2012 yılı içinde 983 milyon TL yatırım yaptıklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İBB kendi olanaklarıyla rüştünü ispat etti. Borç ödemede, kamulaştırmada, yatırımda İzmir Büyükşehir Belediyesi öncü olmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılı yatırım gerçekleştirdiği fiili yatırım 983 milyon TL'dir. Bir milyardan 17 milyon eksik yani. İnsana dokunan sanayinin gelişmesi için tarımın gelişmesi için ticaretin gelişmesi çevrenin korunması için, sürdürülebilir kalkınma için ve bu gelirleri kenti kalkındırarak bu kentte yaşayanların yaşam standardı, gelir düzeyi ve refahını arttırmak için çalışıyoruz. Yerelde kalkınma sürdürülebilir kalkınma hedefine 9 yıldır emin adımlarla yürüyoruz. Ve İzmir her gün daha iyi, daha gelişmiş olacak. 'İzmir köy' söylemlerinin hepsini külliyen reddediyorum. Bunu sadece ben reddetmiyorum. 200 metropol içinde en çok büyüyen kent olarak İzmir ve dünya reddediyor. Yine belediye başkanları vakfının 2012 aralıkta ayın başanı olarak İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçmesi reddediyor. EXPO heyeti de reddediyor. Algıyı değiştirerek, algının şakülünü kaydırmaya çalışarak İzmir'de yol katedemezsiniz. İzmirliler kimin ne olduğunu, nasıl yoğurt yediğini, kimin yararına çalıştığını çok iyi biliyorlar."
(HD)

16.02.2013 13:58:28 TSI

Editör: Wan Haber