EXPO Yürütme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Cahit Kıraç, kurulda yer almayan sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi ve EXPO hazırlıkları ve süreci hakkında STK temsilcilerini bilgilendirdi.
Vali Kıraç, Uluslar arası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Loscarteles başkanlığındaki bir heyetin 11/14 Şubat tarihleri arasında İzmir ve Ankara'da İzmir'in EXPO 2020 Adaylık Dosyası ile ilgili teknik incelemelerde bulunacağını açıkladı. Vali Kıraç, BIE delegesi 163 ülkenin temsilcisinin de Eylül ve Ekim ayında düzenlenecek sempozyuma katılacaklarını belirterek, İzmirli STK temsilci ve üyelerinin de EXPO adaylığını sahiplenmesinin önemine dikkat çekti.
Kıraç, EXPO yarışında son düzlüğe çıkıldığını belirterek, "Bugünkü toplantının asıl amacı, EXPO yarışında son düzlüğe çıktık. Birkaç ayı yoğun geçireceğiz. 11-15 şubatta ilk heyet gelecek,önce İzmir'e sonra Ankara'ya, EXPO genel sekreteri başkanlığında. Biz EXPO'yu bir halk hareketi olarak görüyoruz. Loscarteles beraberindeki BIE inceleme heyeti ile Türkiye'ye gelerek EXPO 2020 İzmir adaylık dosyasıyla ilgili teknik incelemede bulunacak, resmi görüşmeler yapacak. Biz adaylık dosyamızı 3 Aralık'ta verdik. Avantajımız 2015'te de aynı temalı dosyayı vermiştik. inceleme heyeti Ankara'da olacak 14 Şubat'ta Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve milletvekillerimizle de buluşturacağız. 163 ülkeden delegesi var EXPO'nun. Önümüzdeki eylül Ekim ayında yapılacak sempozyuma katılacak. BIE delegelerinin tümü İzmir'deki sempozyuma katılacak. Coşkuyu gelen heyete yansıtmamız gerekiyor" dedi.
"İzmir bu kez başarmak zorundadır" diye konuşan Vali Cahit Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlk kez 2005'te üye oldu EXPO'ya. 2015'te 21 oyla kaybettik. Bu kez süreci İzmir'in lehine çevirmek için gayret etmeliyiz. Tüm İzmirlilerin EXPO'yu sahiplenmesi önemli. Lobi faaliyetleri en kilit nokta. STK'larımız hem kurumsal hem kişisel temaslarda İzmir ve adaylığını dile getirmenizi bekliyoruz. İzmir bu kez başarmak zorundadır. Dünya kenti olabilmek için.bu fırsatları her zaman elde etmemiz ve böyle bir süreçten geçmemiz mümkün değil. sıçrama tahtası olarak görüyoruz. EXPO yarışı özverili yarışma ve dayanışma gerektiriyor. Fuarların olimpiyatını kazanma gücüne sahibiz. Sesimizin güçlü çıkması sizlerin desteğiyle olacaktır. Tek ses tek nefes olarak EXPO'yu İzmir'e getirmek zorundayız. "
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir'in beş ayrı kentle yarıştığına dikkat çekerek, STK'ların desteğinin önemli olduğunu söyledi.
Başkan Kocaoğlu, "Farkındalık yaratma çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. 5 ülke ve 5 kentle yarışacağız. Bu kentlerin insan dokusuna iklimine coğrafyasına dünyadaki konumuna baktığımızda hangi kriterden bakarsak bakın İzmir açık ara öndedir. Biz bu açık ara önde olmamızı bütün vatandaşların tabiî ki İzmirli hemşehrilerimizin ve STK'ların bu yarışı göğüslemesi için çaba sarf etmesi gerekir.
Biz güçlüyüz ama güçlü olmak yetmiyor. En güçsüzmüş gibi çaba göstermek, birlik, beraberlik içinde olmamız çalmadık kapı bırakmamamız gerekiyor. STK'ların mutlaka bu organizasyonda yeralması gerekmektedir. STK ve halkın desteği EXPO' nun gerçekleştirilmesi için önce 2013 kasımında ipi göğüslememiz için sizlerin desteğine katkısına ihtiyacımız var" diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu, konuşmasında EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı planlarına itiraz ediyorlarmış şeklindeki haberleri de eleştirdi.
"Son günlerde İnciraltı planları çerçevesinde bir tartışma yaratılmaya çalışıldı" diyen Başkan Kocaoğlu, şu açıklamayı yaptı: "Ama bu son açıklamamızdan sonra doğru şekilde yorumlandı ve hemşerilerimiz tarafından algılandı. Bizim itirazımız bu planın uygulanmasının önündeki engellerin çevre ve şehircilik bakanlığına bildirilmesiydi. biz bunu yapmasaydık uygulama planlarını 18 planlarını yapacak olan kurum olarak o zaman EXPO'ya zarar vermiş olacaktık. Çevre bakanlığından olumlu randevu aldık, gittik. Yaptığımız tüm öneriler uygulamanın önündeki engellerdi. Onların hepsi kültür, çevre bakanları tarafından genel kabul gördü. Buradan sayın bakanımız Erdoğan bayraktar'a ve sayın Ertuğrul Günay'a İzmirli hemşerilerim EXPO adına teşekkürlerimi borç biliyorum. Konuşarak, tartışarak doğruyu buluruz. Doğruyu ve kentin yararını en iyisini, mükemmelini ancak bu şekilde bulabileceğimizin altını çizmek istiyorum."
(HD-Eİ-Y)

22.01.2013 18:46:01 TSI

Editör: Wan Haber