İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Cahit Kıraç, EXPO gönüllüleriyle buluştu. Vali Kıraç, İzmir'in EXPO'yu en iyi algılayan kent olduğunu söyledi.
EXPO süreci ve hazırlıklarla ilgili gönüllülere bilgi veren EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Cahit Kıraç, yüzün üzerindeki ülkeyle İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için destek istediklerini, 13 bakanlığın her toplantıda İzmir'e destek ve oy istediğini söyledi.
Vali Kıraç, beş aday ülke arasında en iddialı ve tecrübeli ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Yüzün üzerindeki ülkeyle teması tamamladık. 3. temas noktamız hükümet. 13 bakanlığımız da İzmir'in adaylığına destek isteyecek. Başbakan, Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı ve bakanlar her toplantıda İzmir lehine oy talebinde bulunuyor. 5 aday ülke var. Biz kendimize bakıyoruz. Hiçbir takım sahaya yenilmek için çıkmaz. En iyisi olma iddiasına sahip en tecrübeli ülkeyiz" dedi.
İzmir'in adaylık dosyasının çok takdir edildiğini ve beğenildiğini belirten Vali Kıraç, "Başta genel sekreter olmak üzere BİE delegeleri dile getirdi. EXPO'yu en iyi algılayan şehiriz. Türkiye'de ve dünyada şehirlerarasında bir algı araştırması yapılsa bu kadar gönüllü insanın İzmir'den daha çok sayıda başka bir kentte olacağını sanmıyorum. Bu da insan kalitesindeki üstün verimliliğini gösteriyor. 6 binin üzerinde sivil toplum örgütü olan İzmir'de fikir ve proje üretilen bir şehir. Böyle bir şehirde dünyanın en büyük insanlık buluşması olan EXPO'ya ev sahipliği yaparken rahat olacağız" diye konuştu.
2020 EXPO yolculuğuna çıkarken iki kanun, iki kanun hükmünde kararname çıkarıldığını anlatan Vali Kıraç, "Şimdiye kadar üç sunum gerçekleştirdik. EXPO 2020 için iki sunumumuz daha var. İki kez de BİE delegeleri İzmir'de bulunacak. Adaylık dosyamızı ve taahhütlerimizi tek tek başlıklar halinde anlatacağız" şeklinde konuştu.
EXPO'nun İzmir'in markalaşmasına yardımcı olacağını, bir mihenk taşı olacağını dile getiren Vali Kıraç, İzmir'e 40-50 milyar dolarlık yatırım gerçekleşeceğini belirtti.
Kıraç, EXPO ile bir çıta koyduklarını ve altı-yedi yıl gibi kısa süre içinde büyük yatırımların hayata geçirileceğini anlatarak, "EXPO ile kendimize bir çıta koyuyoruz. Yatırımları altı yedi yılda tamamlama mecburiyetimizin olduğunu kendimize hedef koyuyoruz. Türkiye'nin en gelişmiş kentlerden birisiyiz. EXPO hedefimiz yatırımları öne çıkarmak olacak. 40-50 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. EXPO ile birlikte turizm, istihdamda yeni yatırımların devreye girmesiyle İzmir dünyanın gıptayla baktığı bir kent olacak. Yapıldığı kentlere birer abide eser de kazandırmış. Fransa'ya Eiffel, Sevilla hızlı trene, Chrystal Palace da Londra'ya kazandırılmıştır. EXPO 2020 de inşallah, 270 hektar büyüklüğündeki Türkiye'nin en büyük yeşil alanını İzmir'e kazandırmış olacak. İkinci olarak da dünyanın en kapasiteli mimarlarından biriyle çalışıyoruz. İnciraltı ona emanet. Çıkaracağı vizyonel projeyle İzmir'e bir abide eser de kazandıracaktır" diye konuştu.
Vali Kıraç'ın konuşmalarının ardından EXPO 2020 gönüllülerine EXPO hakkında teknik sunum gerçekleştirildi. EXPO gönüllüleri daha sonra ellerini renkli boyalara batırıp gönüllü tablosuna basarak, desteklerini kalıcı hale getirdiler.
(HD-Eİ-Y)

17.12.2012 18:59:11 TSI

Editör: Wan Haber