Türkiye'nin 122 ülkede görev yapan büyükelçisi ve uluslararası kuruluşlardaki 12 temsilcisi İzmir'de buluşacak.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılacağı diplomasi zirvesinde EXPO 2020 ana gündem maddesi olacak. Üç gün sürecek yoğun bir programın olduğu zirvede büyükelçiler, EXPO Yürütme Komitesi'nce bilgilendirilecek. Büyükelçilere temsil ettikleri ülkeler nezdinde EXPO temasları ve destek talebi için önerilerde bulunulacak.
Bakan Davutoğlu, 5 Ocak cumartesi günü, Brezilya ve İsveç Dışişleri bakanları ve eşlerini Selçuk, Efes ve Şirince'de ağırlayacak.
Davutoğlu'nun İzmir programı bugün başlayacak. Öğleden sonra Esenboğa Havalimanı'ndan İzmir'e hareket edecek olan Davutoğlu, saat 19.00'da basına kapalı gerçekleştirilecek 'Bölgesel Paralel Oturumlar' başlıklı toplantıya katılacak.
Swiss Otel'de gerçekleşecek zirvenin 5 Ocak cumartesi programı sabah saat 10.00'da İsveç ve Brezilya Dışişleri bakanlarının konuşmalarıyla başlayacak. Bakanlar ve eşleri daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eşliğinde Selçuk, Şirince ve Efes'i gezecek.
Aynı gün öğleden sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç, büyükelçiler buluşmasında EXPO konulu bir sunum gerçekleştirecek. Bakan Davutoğlu, akşam 19.00'da Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde, İzmir Üniversiteler Platformu'nun düzenlediği toplantıya katılıp burada bir konuşma yapacak. Akşam tüm davetlilere İzmir Valisi Cahit Kıraç tarafından Swiss Otel'de akşam yemeği verilecek.
6 Ocak pazartesi saat 09.30'da başlayacak programda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Ylıdırım'ın konuşmaları gerçekleşecek. Ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek, değerlendirmelerini paylaşacak. Konuşmaların ardından öğleden sonra 15.00-17.00 saatleri arasında Efes Antik Kent Turu gerçekleştirilecek. Büyükelçiler, İzmir'deki olacakları son gün olan 7 Ocak pazartesi, sabah saat 10.00'da Karşıyaka Şehit Diplomatlar Anıtı'nda düzenlenecek anma törenine katılacak.
Öte yandan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dev zirvenin yanı sıra yoğun bir programa da sahip. İki gün boyunca İzmir'de olacak olan Bakan Ylıdırım, Yeni Şakran'daki İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampusü'nü ziyaret edecek.
Bakan Yıldırım, Narlıdere Huzurevi'nde düzenlenecek bir törenle ayrıca 500 görme özürlüye Türk mühendislerince tasarlanan Gören Göz cihazlarını dağıtacak. Buradan Güzelbahçe'ye geçecek olan Bakan Yıldırım, İzmir'in en büyük balıkçı barınağı olan Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı'nın temelini atacak.
(HD-HO-Y)

04.01.2013 13:03:18 TSI

Editör: Wan Haber