Yer şekillerinden dolayı sıksık deprem olan İzmir'de dün gece saat 03.45sullarında merkez üssü Ege Denizi olan, 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.  


İzmir haberleri:İzmirlileri korkutan deprem şoke etti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal  Deprem İzleme Merkezi (UDİM) verilerine göre, saat 03.45'te merkez üssü Ege Denizi olan, 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.  
 
Yerin 12 kilometre derinliğindekaydedilen ilk depremin ardından en büyüğü 3,0 olmak üzere üçdeprem daha meydana geldi.Deprem, İzmir kent merkezi ile ilçelerindede hissedildi.

 

İzmir İli Deprem Haritası, İzmir Deprem Fay Hattı Haritası

Türkiye Deprem Haritası

 

Türkiye sallanmaya devam ediyor. Yaklaşık olarak haftada 1 kere büyük artçıları olanbir deprem meydana geliyor. Sün gece saatlerinde meydana gelen deprem ise yine yürekleri ağızlara getirdi.
 
Ege Denizi Midilli adası açıklarında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir merkezi ve çevresinde hissedilen deprem vatandaşı sokağa döktü. Son aylarda ar arda meydana gelen depremelr ise yürekleri ağıza getirdi.
 

Ege Denizi'nde, İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarına 30 km. uzaklıkta depremler meydana geldi. İlki saat 03.45'te 5,1 ile, ikinci büyük deprem ise saat 08.20'de, 5.0 büyüklüğündeydi. İki büyük deprem arasında ise şu ana kadar 40 civarında deprem oldu. Peki bu depremlerin anlamı ne? Daha büyük bir deprem beklenmeli mi, yoksa bunlar doğal yer hareketleri mi? İki ayrı Profesör, 2 farklı açıklama yaptı.
 
PROF. ULUĞ: ETKİNLİKLER DOĞAL AMA ARAŞTIRILMALI
 
Jeofizik ve sismoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Ege Denizi'nin her tarafından etkinlik var, bu da gayet doğal ancak Saros Körfezi açıklarındaki depremin de Marmara Denizi içindeki kırılmaya hazır fay parçasıyla ilişkisinin araştırılması gerekir" dedi.
Uluğ, "Girit Adası yayı" üzerinde yaklaşık 20 gün önce başlayan etkinliklerin hala devam ettiğine değinerek, "Saros Körfezi açıklarındaki depremin de Marmara Denizi içindeki kırılmaya hazır fay parçasıyla ilişkisinin araştırılması gerektiğini" sözlerine ekledi.
 
PROF. ERCAN: DAHA BÜYÜĞÜ GELECEK
 
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada “2011’de üç sene içinde Midilli’nin güneyinde vuracak dedim. Tam dediğim gibi oldu. Depremin olduğu yer de tam isabet oldu. Ancak arka arkaya olması bilimsel olarak da şaşırtıcı olarak gidiyor. Burada beklediğim deprem daha büyüktü. 6.5’ten daha büyük 7.3 civarında bekliyorum. Bugün meydana gelen depremler bu üçgendeki gerginliğin bittiğini sanmıyorum. ‘Ben gerginim daha büyük bir depremle gelerek vuracağım’ diyor“ dedi.
 
Ercan, depremin alışılmışın dışında seyrettiğini de kaydederek şunları söyledi:
 
“Genelde büyükten sonra küçükler olur ya da küçükten sonra büyük. Burada gerginlik boşalımında bir olağan dışılık var. Bu gelecek hafta oradaki davranışı açısından önemli ve izlenmesi gerek. Derinliğin 7-8 kilometrede olması Ege’deki gevrek kabukluğun kırılması olduğunu gösteriyor. Bu kırılma sürecektir. Gerginlik güney batı Ege’de sürerken orta  Ege’ye sıçradı. Deprem kolyesi dediğim bir bölge var. Gerek Yunanistan kıyıları, gerek Trakya kıyıları ve gerekse Batı Anadolu kıyılarından Rodos ve Girit üzerinden tam bir gerdanlık gibi. Ben buna deprem gerdanlığı diyorum. Bugüne kadar hep batı ve güneyi etkilerdi, Şimdi ilk defa orta kısımda bir deprem etkinliği görülüyor. En kötü senaryoya göre burada 7.3 bir deprem olursa İzmir ve çevresi bunu 6, 6.5 büyüklüğündeymiş gibi duyumsayacak.''
Editör: Wan Haber