İzmir Üniversitesi'ne konuk olan Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi Onursal Başkanı Latife Şencan, çocuk gelinler ve erken yaşta evlenmeler konusunda sorunun sadece doğuda değil batıda da yaşandığını vurguladı.
Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi Onursal Başkanı Şencan, "Çocuk Yaşta Yapılan Evlilikler ve Erken Evlenme" başlıklı sunumu ile İzmir Üniversitesi'nde Kadın ve Toplum dersine konuk oldu. Konuşmasında çocuk yaşta yapılan evliliklerin sebepleri, sorunun çözüm yolları ve konu ile ilgili araştırmalardan bahseden Şencan, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin her bölgesi için sorunun geçerli olduğunu, ancak oran olarak değişiklikler görüldüğünü ifade eden Şencan, "Yapılan araştırmalara göre erken yaşta evliliğin en fazla görüldüğü iller Ağrı, Diyarbakır, Gaziantep ve Muş. Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 20'lere çıkan erken yaşta evlilik oranı, İzmir'de yüzde 4.5. Batıda oranın doğudan daha düşük olması, İzmir gibi gelişmiş, modern bir kentte bile bu sorunun yaşandığı gerçeğini değiştirmiyor" diye konuştu.
Çözümsüzlüğün temelinde erken yaşta evliliğin toplumda normal olarak algılanması olduğu tespitini paylaşan Şencan, "Sofradan bir tabak eksilmesi, başlık parasının getireceği ekonomik rahatlama, toplumsal baskı, aile baskısından kaçış gibi nedenlerle yapılan erken yaşta evliliklerin yarattığı travmalar, çocuk gelinlerde yıllar sonra ortaya çıkan önemli sorunlara neden olabiliyor" dedi.
(AÖK-ERG-Y)

03.12.2012 10:35:01 TSI

Editör: Wan Haber