İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki binada hizmet veren İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Komuta Merkezi, dün akşam 10.30-03.30 saatleri arasında yaşanan ani elektrik kesintisi nedeniyle bir süre acil durumdaki hastalara ulaşamadı.
İzmir'de hizmet veren 104 ambulans, bir helikopter ambulans ve altı motosikletli ekip, elektrik arızası nedeniyle saatlerce hizmet veremedi. TEDAŞ ve Sağlık Müdürlüğü teknik ekibi, arızanın giderilmesi için hızla duruma müdahale etti ancak saatler süren arızanın giderilme çalışmaları sırasında devreye girmesi gereken iki jeneratörden ikisi de çalışmadı. Kesintinin hemen ardından devreye girmesi gereken birinci jeneratör çalışmayınca müdürlük teknik ekip personeli, ikinci jeneratörü çalıştırmak istedi ancak ikinci jeneratör de çalışmadı. Zor durumda kalan 112 Acil Servis'in imdadına 155 Polis İmdat telsizleri yetişti. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, arıza giderilinceye kadar Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçti. Polis telsizleri, yaşanabilecek trafik kazası, yaralanma ve acil vaka durumlarını hastanelere ve ambulanslara bildirdi.
İzmir İl Sağlık Müdiresi Bediha Türkyılmaz, durumla ilgili inceleme başlattıklarını belirtti. Türkyılmaz, inceleme sonuçlarının hafta başında kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri İşleri Şube Müdürü Dr. Turan Sofuoğlu ise, arızanın nedeninin bilinmediğini, kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi. Sofuoğlu, elektriklerin dün gece 10.30'da kesildiğini, acil vaka bilgisinin alındığı bilgisayarların güç kaynağının 11.00'e kadar çalıştığını ancak bu vakitten sonra jeneratörlerin devreye girmemesi nedeniyle sistemin durduğu bilgisini verdi. Polis telsizlerinden destek almanın yanı sıra 1,5 saat sonra bilgisayar üzerinden değil normal telefon sistemi üzerinden çalışan eski santralin devreye sokulduğunu kaydeden Sofuoğlu, "Yani biz 4-5 değil sadece 1,5 saat acil servis çağrısı alamadık. Hemen eski santral devreye sokuldu. Bu santral normal telefon sistemi ile yani ahizeyi kaldırıp çağrıları alma üzerine çalışıyor. Bu süreç içinde trafik kazası ve kalp krizi başta olmak üzere 49 acil vakaya ulaşmışız. Bir ve öncesi bir gün verileriyle karşılaştırdım, o saatler arasında 80-85 vakaya ulaşıyormuşuz. Yani yüzde 30-40'lık bir kaybımız var" dedi.
Jeneratörlerin çalışmamasını doğrulayan Sofuoğlu, konuyla ilgili teknik inceleme raporunun kısa zamanda hazır olacağını belirterek, "112 Komuta Merkezimiz, Sağlık Müdürlüğü binamızın içinde. Yakında son teknolojiyle donatılmış Narlıdere'deki yeni merkezimize taşınacağız. Ancak elektrikler kesilince aynı anda jeneratör de devreye girmemiş. Yedek jeneratörümüzün neden devreye girmediğini araştırıyoruz. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadık. Elektrik kesintisi bizden kaynaklanmıyor. 1994'ten beri başımıza böyle bir şey gelmedi. Jeneratörlerin neden çalışmadığıyla ilgili teknik bir rapor sunulacak. Ucuz atlattık. Bir daha böyle bir şey yaşanmaması için tedbirlerimizi alıyoruz" açıklamasını yaptı.
Dr. Turan Sofuoğlu, hizmet verilemeyen 3,5-4 saat içerisinde acil vakalardan haberdar olabilmek ve ambulansları bu noktalara göndermek için İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi verildiğini söyledi. Sofuoğlu, 155 Polis İhbar Hattı ve polis telsizlerinin harekete geçirildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Hemen Emniyet Müdürlüğümüze haber verdik. Onlarla telsiz bağlantımız var. Polis telsizleri de tüm karakollara ve hastanelere haber vermiş. Bu birkaç saat içinde polis telsizinden gelen çağrılarla ambulanslarımız olay yerine gitti, yani çalışmaya devam etti."
Kesinti ve arızanın acil vakaların daha az geldiği akşam 11.30 ile 03.30 arasında yaşanmasının şans olduğunu vurgulayan Sofuoğlu, "Durum bizden kaynaklanmıyor ve ciddi sonuçları olabilirdi. Tek iyi tarafı vakaların en düşük olduğu, yani bizim raytingimizin en düşük olduğu zamanda gerçekleşmesi. Bu saatlerde genelde trafik kazaları olur. Çok büyük bir sorun yaşamadık, bize 'Hastamızı kaybettik çünkü size ulaşamadık' diyen bir vatandaş olmadı çok şükür. Ucuz atlattık. Gündüz olsaydı ciddi sonuçları olabilirdi. Bir daha böyle bir sorun yaşanmaması için tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.
(HD-CC-Y)

15.12.2012 15:24:54 TSI

Editör: Wan Haber