İzmir Üniversiteleri Platformu (İÜP) "5. Çalışma Dönemi Planlama Toplantısı", Dönem Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncdan Baltacıoğlu, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Şifa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz ve İzmir Üniversiteleri Platformu Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cengiz Üzün'ün katılımlarıyla Çeşme Altın Yunus Otel'de gerçekleştirildi.
Toplantının ilk gününde, İzmir Üniversiteleri Platformu'nun ilk dört döneminde alınan kararların ne ölçüde uygulanabildiğine dair bir genel değerlendirme yapılarak yeni dönemde yürütülecek eski ve yeni projeler görüşüldü. Bu doğrultuda yeni dönemde; İzmir'i bir "Üniversiteler Kenti" olarak konumlandırmak ve İzmir'e yurt dışından daha fazla yabancı öğrenci çekmek amacıyla yürütülen "Study in Izmir" ve engelli öğrencilerin eğitim hayatları süresince karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla yürütülen "Engelsiz Üniversite" çalışmalarına devam edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversiteleri ile İzmir Üniversiteleri Platformu arasında işbirliği olanaklarının araştırılması, İzmir'deki tüm üniversitelerin öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek kültür-sanat ve spor etkinlikleri düzenlenmesi, Platform'un tanıtılması amacıyla bülten çıkarılması ve internet sitesi hazırlanması da yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan projeler arasında yer aldı. Platform'un beşinci çalışma döneminin ana teması ise "Gelecek İçin Bugün İnovasyon" olarak belirlendi.
Toplantının ikinci gününde, İzmir'in "Üniversiteler Kenti" olmasına katkı sağlayacak çalışmalarla ilgili bilgilendirme sunumları yapıldı ve farklı organizasyonların İzmir Üniversiteleri Platformu ile işbirliği talepleri değerlendirildi.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal ile Elsevier Türkiye & Ortadoğu Müdürü Tayfun Başal'ın "İzmir Üniversiteleri Bilimsel Yayın Çıktı Analizi ve Simülasyonu" sunumu, İzmir'deki üniversitelerin, bilimsel yayın üretimleri açısından Türkiye'deki diğer üniversiteler içindeki yerini ve dünya standartlarına göre konumunu ortaya koydu. Bu kapsamda değerlendirildiğinde İzmir'in, bilimsel yayın üretimi ve bu yayınların yetkinliği konusunda 2007'den sonra belirgin bir artış gösterdiği gözlemlendi. Ayrıca bilimsel çalışmaların hangi tematik konulara yöneldiği ve İzmir'deki üniversitelerin dünya standartlarına yetişebilmesi için hangi konulara ağırlık verilmesi gerektiği gibi önemli sonuçlar ortaya çıktı.
EXPO 2020 İzmir Genel Sekreterliği Uzmanı Nazlı Kayı; üniversitelerin ve üniversite öğrencilerinin EXPO'ya sahip çıkmasının, adaylık sürecinde büyük önem taşıdığını ve bu nedenle de EXPO 2020 İzmir tanıtım çalışmaları kapsamında İzmir Üniversiteleri Platformu'nun desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Platform üyesi tüm üniversitelerin Rektörleri, EXPO 2020'nin İzmir'de yapılabilmesi için her alanda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını tekrar vurguladı.
"Gelecek için İnovasyon, Sağlık için İzmir" sloganıyla yola çıkan İnoviz Girişimi ile ilgili bir bilgilendirme sunumu, Ege Üniversitesi EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Tihminlioğlu tarafından yapıldı. Sunduğu yaşam koşulları ve konumu itibariyle İzmir'in, Avrupa'nın klinik ağlar girişine uygun bir şehir olduğu, bölgenin sağlık alanında yenilikçi ürün yatırımcıları için bir cazibe merkezi haline getirilmesi için çalışmalara devam edildiği belirtildi.
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak tarafından yapılan, "Eğitim Bosna Hersek'i İnşaa Ediyor Derneği" ve "Uluslararası Saraybosna Üniversitesi" bilgilendirmeleri sonrasında, Bosna Hersekli öğrencilerin İzmir'deki üniversitelerde öğrenim görmeleri için sağlanabilecek burs olanakları ve işbirliği olanakları değerlendirildi.
İzmir Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Bülent Cinel, yaptığı sunumla İzmir'de gerçekleşecek "Dünya Sağlık ve 3. Yaş Turizmi Kongresi" hakkında bilgi verdi ve İzmir Üniversiteleri Platformu'nun da bu kongrenin paydaşları arasında yer almasını önerdi. Cinel'in bu önerisi, Platform üyesi tüm üniversitelerin Rektörleri tarafından genel kabul gördü.
Yaşar Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen iki günlük toplantının ardından yeni dönemin çalışmalarına hızla başlanmasına karar verildi.
(AÖK-ERG-Y)

05.12.2012 13:39:14 TSI

Editör: Wan Haber