İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bütçede yakalanan disiplinin 2013 yılında da devam etmesini bekliyoruz" dedi.
2012 yılı bütçe gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 11,7 oranında artarak 331,7 milyar TL, bütçe giderlerinin yüzde 14,6 oranında artarak 360,5 milyar TL gerçekleştiğini ifade eden İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bütçe açığının da 28,8 milyar TL olduğunu belirtti.
2011 yılındaki bütçe açığının 17,8 milyar TL olduğunu ve buna göre bütçe açığının arttığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Buna karşılık 2012 yılı bütçe açığı Orta Vadeli Program'da hedeflenen 33,5 milyar TL'nin altında kaldı. Diğer yandan bütçe açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 2 düzeyinde. Bu oran Avrupa ile karşılaştırıldığı zaman son derece olumlu bir gösterge. Milli geliri en yüksek ülkeleri kapsayan G-7 ülkelerinde bütçe açığının GSYH oranı 2012 yılında yüzde 6,8; G-20 ülkelerinin % 4,4 ve Avrupa Bölgesi ortalaması yüzde 3,2 düzeyinde. Tabii ki bütçe açığının azalmasında büyümenin yavaşlaması önemli bir faktör. Ama büyümemizin de Avrupa ülkelerinin çok üstünde olduğunu düşünürsek hem büyüme hem bütçe açığında paralel olarak iyi bir performans sergilediğimiz anlaşılabilir."

BÜTÇE AÇIĞININ ÖNEMİ ANLAŞILDI
Bütçe açığının bir ülkenin ekonomisi için en önemli göstergelerden biri olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi: "Bir ülkede; bütçe açık verince, açığı kapatmak için borçlanma ihtiyacı artıyor, dolayısıyla borç stoku yükseliyor. Borç stokunun artması nedeniyle pahalıya borçlanan veya borçlanamayan ülkeler ekonomik kriz ile karşı karşıya kalmaktadır. Tabii ki borçlanma nedeniyle faizlerin yükselmesi yatırım ve istihdam açısından da olumsuz bir faktör. Bu nedenle, bir ülkenin kamu borçlarının ve bütçe açığının milli gelire oranının düşük olması son derece önemli. Ülkemiz de, bu kategoriye giren ülkeler arasında olması açısından avantajlı konumunu sürdürmektedir."
Bütçe açığının kontrol altında seyretmesinin ülkemiz için son derece önemli olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu durumda yeni vergiler ve vergi artırımları ile karşılaşılma olasılığı azalıyor. Borçlanma ihtiyacı nedeniyle faiz yükselmiyor. Bütçe açığı kontrol altında tutulduğunda, devlet yatırım harcamalarında, teşvik politikalarında daha rahat hareket edebilecektir. Bu durum da, yatırım ve istihdam cephesine olumlu yansıyacaktır. 2013 seçimlerin yaklaşacağı bir yıl olacak. Ama Türkiye artık eski alışkanlıklarını bıraktı. Bu nedenle yakalanan disiplinin 2013 yılında da devam etmesini istiyoruz."
(HD-HO-Y)

17.01.2013 13:28:39 TSI

Editör: Wan Haber