İzmir Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu Konferansı'nın açılışında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Ben sadece koruyacağım diye her şeye 'hayır' demek mümkün değil. Çevreci üretimi kontrol ve teşvik etmekten başka çaremiz yok" dedi.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) işbirliğiyle düzenlenen İzmir Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu Konferansı'nda, çevre konusundaki hassasiyetler bir kez daha gözler önüne serildi. Hilton Oteli'nde düzenlenen konferansın açılışında konuşan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas, 2012 Haziran ayında Rio'da yapılan zirvenin ardından İzmir'deki konferansa kadar rekor sayıda uygulama başvurusu yapıldığı belirtti. Molinas, 180 başvuru arasından seçilen en iyi 24 uygulamanın konunun uzmanlarının da katılımıyla İzmir'de sunulmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aziz Kocağlu ise korumayla üretim arasındaki "çok hassas çizgiye" dikkat çekerek, "Üretmekten vazgeçmek mümkün değil. Ama ben sadece koruyacağım diye her şeye 'hayır' demek de mümkün değil. O zaman korumanın, çevreci üretimi kontrol ve teşvik etmekten başka çaresi yok" dedi. Bu konuda kontrol ayağının eksik olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Ülke olarak üretmekle ürettirmemek arasında gidip geliyoruz. Duyarlı sivil toplum örgütleri, bunların denetlenmesinden ziyade yapılmaması yönünde duruyorlar. Yaşanan kötü örneklerden dolayı gerek sivil toplum kuruluşları gerekse vatandaşlar hemen karşı çıkıyor. Onlara hak vermemek elde değil. Çünkü başta kamu kurumları olmak üzere özel sektörün öyle kötü örnekleri var. Bu sürecin atlatılması ancak eğitim, duyarlılık ve çevre bilinciyle olur. Çevrenin bizden sonraki kuşaklara da gerekli olduğunu; kirletmememiz ve kirlettiklerimizi de geriye çevirmemiz gerektiği algısı oluşması lazım" şeklinde konuştu.

DÜNYAYA ÖRNEK DÖNÜŞÜM PROJESİ
Konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir kalkınma ve çevre konusunda yaptığı hizmetlere de değinen Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiğli'deki Türkiye'nin önde gelen arıtma tesisimizde 2,5 milyon evin evsel atığını arıtıyoruz. Tarımda vahşice kötü ilaç kullanımı vardı. Buna karşı organik tarımı getirip destekleyip teşvik ettik. Katma değeri arttırıp çevre bilinci yapmayı hedefledik. Bu sayede ilaç kullanımı giderek azaldı. İzmir arıtma konusunda Avrupa standartlarında olan ve çalışan bir kent. Arıtmalardan çıkan çamuru kurutup çürütüp elektrik üretme çalışmalarımız devam ediyor. Çevremizi ve toprağımızı koruyoruz. Türkiye'deki toplam biyolojik arıtma kapasitesinin dörtte birini İzmir tek başına karşılıyor. Körfezi geriye döndürmek için proje başlattığımız projede gün sayıyoruz. Denize girilebilecek bir körfez haline getireceğiz. Bu proje sadece Türkiye'de değil, dünyada önemli bir dönüşüm projesidir. İzmir kısa zamanda bunun altına imza atacaktır. Kentteki egzoz gazı salınımını azalmak için 11 km aldığımız raylı sistemi 96,5 km olarak çalıştırıyoruz. 3,5 km inşaat devam ediyor. 30 km'lik Torbalı hattı çalışmalarımız sürüyor. Yine Türkiye'de hiç uygulanmamış, trafiği rahatlatacak, ekonomiye destek olacak, akıllı ve çevreci Tam Adaptif Trafik Sistemi ihalesine çıktık. Son teknolojiyle donatılmış 15 adet yeni tasarruflu gemi alıyoruz. Bir yandan korurken bir yandan geliştirmeniz gerekiyor. Kentte yeni orman alanları yarattık. Jeotermal kapasiteyi 2 kat arttırdık. Seferihisar'da termal kuyuları, elektrik, sera ve turizme vermek üzere çalışmaları sürdürüyoruz."
(EA-ERG-Y)

15.02.2013 14:24:15 TSI

Editör: Wan Haber