İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, dünyaca ünlü yazar John Steinbeck'in 'Fareler ve İnsanlar' isimli kitabındaki bazı bölümleri müstehcen bulan bir velinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi vermesiyle ilgili olarak, "Bir sansürleme, kitapları toplatma, kütüphanelerden toplatma gibi bir durum yok" dedi.
100 Temel Eser arasında bulunan John Steinbeck'in ünlü 'Fareler ve İnsanlar' kitabının bazı bölümleri, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından bir velinin şikayeti üzerine mercek altına alındı. İsmi açıklanmayan velinin 13 Kasım 2012 tarihinde lise öğrencisi oğlunun adı geçen kitabı okuması ve kitabın çeşitli bölümlerini müstehcen bularak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi vermesi üzerine 5 kişilik komisyon heyeti oluşturuldu. 3 Aralık'ta toplanan Komisyon, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayıyla yıllardır liselerde okutulan kitabın bazı sayfalarının "ahlaki olmayan" bölümler içerdiğine karar vererek, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, konunun kamuoyunda abartıldığını belirterek, pratikte herhangi bir sansürün uygulanmadığını söyledi. İlgili şikayet dilekçesinin 2012 yılının Kasım ayına ait olduğunu belirten Bardakçı, "Kitabı okumadım ama o bölümleri okudum. Bir gencin çok da bilmesi gereken önemli bir konu değil diye düşünüyorum. Dilekçenin verilmesi üzerine arkadaşlar Türkçe'ye çevirisini yapan bazı yayınevlerinin karşılaştırmasını yaparak incelediler. Komisyon da velinin işaret ettiği bölümlerdeki satırların yer aldığını tespit ederek, Bakanlığımıza komisyonun tespitine ilişkin yazıyı gönderdi" dedi.
Sansür iddialarını da değerlendiren Bardakçı, "Şu anda herhangi bir sansürleme, kitapları toplatma, kütüphanelerden toplatma gibi bir durum yok. Belki öğrencilerimizin elinde şu anda kitap duruyor. Bu 100 Temel Eser arasında yer aldığı için incelendi. Başka bir roman ya da öykü olmuş olsaydı bizi zaten ilgilendirmezdi. Kitabı okumadım ama vallaha bir gencin çok da bilmesi gereken önemli bir konu değil diye düşünüyorum" diye konuştu.
(AH-CC-Y)

03.01.2013 15:46:46 TSI

Editör: Wan Haber