İzmir, 2012 yılında Avrupa'da yaşanan kriz nedeniyle turizmdeki düşüşe rağmen kruvaziyer turizminde 500 bin turist rakamını geçerek, dünyada ilk 50 liman arasına girdi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 20 Aralık itibariyle Alsancak Limanı'na gelen 286 sefer ile İzmir'e 508 bin kruvaziyer yolcusu geldiğini, Çeşme ve Dikili limanlarına gelen 48 gemi ile birlikte İzmir'in bu yıl 334 sefer ile 517 bin turist ağırladığını söyledi. Demirtaş, "27 Aralık'ta yapılacak son sefer ile 2012 sezonunu da kapatmış olacağız" dedi.
Geçtiğimiz yıl İzmir'e 272 sefer ile 504 bin kruvaziyer yolcusu gelmesine karşın, bu yıl sefer sayısında 15 gemilik bir artış olduğunu aktaran Demirtaş, "Sefer sayısındaki artışa rağmen yolcu sayısı geçtiğimiz yıla göre fazla bir artış göstermedi. Bunda en önemli neden kruvaziyer yolcularının büyük kısmını oluşturan Avrupa ve Amerika'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle insanların tatillerini ertelemeleri veya kruvaziyer turizmden vazgeçmeleri. Arap Baharı ve yaşanan olayların bölgedeki kruvaziyer turizmi trafiğinde yarattığı değişim ve Türk limanlarımızda bazı kural ve uygulamaların mevcut kruvaziyer dinamiğine cevap verememesi de önemli bir etken" diye konuştu.

KRUVAZİYER TURİZMİNDE TÜRKİYE'DE DÜŞÜŞ, İZMİR'DE YÜKSELİŞ YAŞANDI
Ocak-Kasım arasındaki rakamlara göre Türkiye'deki kruvaziyer limanlarından İstanbul, Kuşadası ve İzmir arasında liderlik için soluk soluğa bir yarış olduğunu belirten Demirtaş, limanların çok küçük farklarla birbirini izlediğini söyledi. Demirtaş, "Avrupa ve Amerika'daki kriz nedeniyle Türkiye kruvaziyer turizminde de şu anda yüzde 5'lik bir düşüş var. Toplam yolcu sayısı yılın ilk 11 ayı sonunda 2 milyon 74 bin 860. Aynı şekilde Kuşadası'nda yüzde 3, İstanbul'da yüzde 1'e yakın düşüş var. İzmir'de ise yüzde 4'e yakın bir büyüme var. Tüm limanlar içinde en yüksek büyüme oranı İzmir'e ait" dedi.
Demirtaş, ayrıca İzmir çıkışlı turlarda artış olmaya başladığını ve Türk turistlerin de kruvaziyer turizme ilgisinin arttığına dikkat çekti.

"KARAYİPLER DÜŞÜYOR, AKDENİZ YÜKSELİYOR"
İzmir'in kruvaziyer turizmdeki yükselişinin artık sektörün bütün oyuncuları ve otoriteleri tarafından kabul edildiğini vurgulayan Demirtaş, "Bunun son örneği de İzmir'in dünyanın ilk 50 transit limanı arasına girmesi oldu. Son olarak da Avrupa Kruvaziyer Konseyi'nin organizasyonlarını yapan Ashcroft Associates firması tarafından yayınlanan sektörün önemli dergilerinden Cruise İnsight dergisi, dünyadaki tüm limanları değerlendirdi. Sektörün en prestijli yayın organlarından birisi olan derginin yaptığı değerlendirme sonucunda İzmir dünyadaki 512 transit yolcu limanı arasında ilk 50'ye girerek 42. sırada yer aldı" şeklinde konuştu.
Demirtaş, değerlendirme ile birlikte dergideki analizde de Türkiye'nin sektördeki gelişiminin değerlendirildiğini aktardı. Dergideki analizde İzmir Ticaret Odası'nın kruvaziyer turizmin gelişimi için yaptığı çalışmaların değerlendirildiğine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin hem kruvaziyer sektörü için yerli turistler açısından önemli ve büyüyen bir pazar olduğunu hem de transit limanları ile çok önemli bir uğrak noktası haline geldiğini belirtirken, hem de İzmir Limanı'nın özelleştirilmesinin önemi vurgulanıyor. Bu yorum sektördeki bütün oyuncuların İzmir Limanı'nın özelleştirilmesini yakından takip ettiğini gösteriyor. Krizler, siyasi olaylar, değişen müşteri tercihleri ile birlikte dünyada kruvaziyer sektörü büyük bir değişim geçiriyor. Cozumel, Grand Cayman, San Juan, Juneau, Key West, Ketchikan, Belize, St. Lucia, Malaga, Barbados, Costa Maya, Tortola gibi Güney Amerika ve Karayipler bölgesindeki limanlar ilk 50 transit liman arasında olmasına rağmen değer kaybederken, Civitavecchia, Pireaus, Livorno, Santorini, Mykonos, Las Palmas, İstanbul, Kuşadası, İzmir, Palermo ve Messina gibi Akdeniz limanları hızla yükseliyor. İzmir'in bu değişen pazarda daha da sağlam ve yukarıda bir yer alması için limanımızın hızla özelleştirilmesi ve yeni kruvaziyer limanına kavuşmamız gerekiyor. Yeni kruvaziyer limanı ile birlikte İzmir homeport olacak. Kruvaziyer turizmden aldığımız pay ve elde ettiğimiz gelir çok daha fazla artacak. Yeni liman ile birlikte hedefimiz homeport olmak."
(BK-CC-E)

21.12.2012 12:17:29 TSI

Editör: Wan Haber