İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) 17 Aralık 2012 tarihinde başlattığı "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri" mali destek programıyla birlikte Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye yapılan lisanssız elektrik üretimi başvuruları büyük bir artış gösterdi.
Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. gerekli izinlerin programın son başvuru tarihi olan 1 Mart'a yetişmesi için, başvuru süresini uzattı. Buna göre Ocak ayı başvurularıyla birlikte 15 Şubat'a kadar yapılan lisanssız elektrik üretimi başvurularının sonuçları da 20 Şubat'ta açıklanacak. Program kapsamında "Yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin" tasarımına ve üretimine yönelik Ar-Ge, ürün süreç yeniliği ve ticarileştirme çalışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarından lisanssız elektrik üretimi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ısıtma, kurutma, soğutma ve ulaştırma amaçlı kullanımına yönelik projeler desteklenecek.
Programa KOBİ'ler, kooperatifler ve birlikler, yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri ve organize sanayi bölgeleri başvurabilecek. Program kapsamında başarılı bulunan projelere 25 milyon TL kaynak aktarılması planlanıyor.
"MALİ DESTEK PROGRAMI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ"
İZKA'nın 2012 Aralık ayında Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı'nı ilan etmesiyle Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye yapılan başvurular yoğunlaştı.
2012 Mart ayında 28229 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ'e göre azami 500 kW kurulu güçte lisanssız elektrik üretimi yapılabiliyor. Lisanssız elektrik üretiminde gerekli ön izin olan bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu için başvurular Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye ve organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren elektrik aboneleri için bölge dağıtım şirketlerine yapılıyor.
Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye 2013 Ocak ayında, 2012'nin ikinci yarısında yapılan başvurulara denk sayıda başvuru 1 aylık süreçte gerçekleşti. 1 Şubat itibariyle 2013 yılında 15 rüzgar enerjisi santrali (RES), 22 güneş enerjisi santrali (GES), 3 biyogaz ve 3 de RES ve GES birleşiminden oluşan hibrid sistem için olmak üzere toplam 43 başvuru yapıldı. Bu başvuruların toplam kurulu gücü yaklaşık 15 MW. Kurulu güç sistemler arasında 7150 kW RES, 5 bin 454 kW GES, 830 kW biyogaz ve 806 kW hibrid olmak üzere dağılıyor.
İZMİR EKONOMİSİNE 25 MİLYON LİRALIK KAYNAK
İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can, "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı ile İzmir ekonomisine aktarılacak olan 25 milyon TL'lik kaynağın, ildeki mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasında ve orta ve uzun vadede enerji konusunda dışa bağımlılığın azaltılmasında önemli bir katkı oluşturmasını bekliyoruz" dedi.
BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI
Lisanssız elektrik üretimi mevzuatına göre Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye yapılan başvuruların ön değerlendirme sonuçları bir sonraki ayın 5'inde, teknik değerlendirme sonuçları ise bir sonraki ayın 20'sinde açıklanıyor. Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı'na başvurmak isteyenlerin, son başvuru tarihi olan 1 Mart'a bağlantı anlaşmasına çağrı mektubunu yetiştirebilmeleri için Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. başvuru süresini uzattı. 15 Şubat'a kadar yapılan başvuruların sonuçları, Ocak ayı başvurularıyla birlikte 20 Şubat'ta açıklanacak.
(BK-)

07.02.2013 15:08:38 TSI

Editör: Wan Haber