İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı imzaladıkları protokolle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Aliağa Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açılan Obezite Danışma Merkezi, Türkiye'nin kadın hükümlü ve tutuklulara yönelik hizmet veren ilk merkezi oldu.
İzmir Aliağa Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan kadın hükümlü ve tutuklular ile cezaevi personelinin yeterli ve dengeli beslenmelerini, düzenli fiziksel aktivite yapmalarını sağlamak amacıyla İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz ile İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, 'Obezite Danışma Merkezi' protokolü imzaladı. Protokol öncesi uygulanmaya başlayan proje kapsamında 340 kadın hükümlü ve tutuklu ile 138 cezaevi personelinin beden kitle indeksi ölçümleri yapıldı, konuyla ilgili eğitimler verildi.
Türkiye'nin ilklerini İzmir'de yaşıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, "30 İlçemizde 'Obezite Danışma Birimi' açtık. Vatandaşlarımızın sadece zayıflamalarını istemiyoruz. Onların sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeleri, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanarak çok daha kaliteli bir yaşam sürmelerini hedefliyoruz. Bu noktada her vatandaşımız gibi cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu vatandaşlarımızın da kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sonuna kadar hak ettiklerini biliyoruz. Bu düşünceyle Aliağa Kadın Kapalı Cezaevi ve Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde 'Obezite Danışma Birimleri'ni onların hizmetine açtık. Aliağa Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan hükümlü ve tutuklular ile çalışan personellerin 'Beden Kitle İndeksi' ölçümlerini yaptık. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeleri konusunda eğitimler verdik" dedi.

"ÖNCELİKLE SAĞLIKLI BESLENME"
Obezite sınırında olanlara diyetisyen desteği sağladıklarını, psikolog desteği de vereceklerini dile getiren Dr. Türkyılmaz, şöyle devam etti: "Obezite danışma merkezlerimiz aracılığıyla hükümlü ve tutuklu vatandaşlarımızın öncelikle çok daha sağlıklı beslenmelerini sağlayacağız. Cezaevi yemekhanesinde pişirilen yemeklerin kalorisini hesaplayarak, almaları gereken kalori miktarı konusunda bilgiler vereceğiz. Bu hizmet tabi ki zorlayıcı olmayacak. Nasıl ki cezaevleri dışındaki vatandaşlarımız bu hizmetlerden istedikleri gibi yararlanıyorlarsa aynı şekilde Aliağa Kapalı Kadın Cezaevi'nde bulunan vatandaşlarımız için de dört dörtlük bir uygulama başlatacağız. Ayrıca, cezaevlerimizdeki spor aktivite merkezlerinin kullanılabilirliğini arttıracağız. Gerekirse İzmir Gençlik ve İl Spor Müdürlüğü'nden destek alarak bir spor eğitmeni eşliğinde plates yapmalarını sağlayacağız. İnşallah bu hizmetleri planlı bir şekilde yaygınlaştıracağız."
Türkyılmaz, cezaevi şartları ve programlarını göz ardı etmeden en iyi hizmeti vermek için çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.

"OBEZETİYE YOL AÇABİLECEK SAKINCALARIN BERTARAF EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"
"Cezaevlerimiz ülkemizin bir parçası, orada bulunan hükümlü ve tutuklular da kardeşlerimiz" diyen İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da, "Hiçbir zaman onları dışlama gibi bir anlayışla hareket etmiyoruz. Onları tekrar topluma kazandırma noktasında bizlerle birlikte sorunsuz bir şekilde yaşayabilmeleri için kafa yoruyoruz. Bugün de protokolünü imzalayacağımız 'Obezite Danışma Merkezi' bu çabalarımızdan biridir. Bu proje daha önce İzmir Kırıklar'da bulunan F Tipi Cezaevi'nde başlatılmıştı. Türkiye'de ilk defa bir kadın cezaevinde 'Obezite Danışma Merkezi' kuruldu. Diğer konularda olduğu gibi Orada bulunan bayan kardeşlerimizin kilolarını kontrol etmeleri noktasında da Devletimiz üzerine düşeni yapacaktır. Buradaki ortamdan kaynaklanabilecek, bayan kardeşlerimizin obeziteyle karşı karşıya kalmalarına yol açabilecek sakıncaların bertaraf edilmesini istiyoruz" dedi.
Kavak, uygulama sonuçlarının iyi olması durumunda Şakran Kampüsü'nde bulunan diğer cezaevlerininde de bu hayata geçirilebileceğini söyledi.
(AÖK-ERG-Y)

15.02.2013 14:17:32 TSI

Editör: Wan Haber