İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i 1 Mart'ta ağırlaması talebinde bulunan Küçük Millet Meclisi (KMM) yetkilileri, bu sabah Başkan Kocaoğlu'na özel bir faks çekti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun geçtiğimiz gün, kendisine yapılan daveti bildiğini ancak gündemlerinin EXPO ile ilgili olduğunu belirten açıklamasına karşın, KMM temsilcileri bu sabah da Başkan Kocaoğlu'na özel faks çekti.
Her ay, milletvekilleri ile sivil toplum örgütü temsilcilerini, belirlenen konuyu tartışmak üzere örgütlü olduğu illerde buluşturan Küçük Millet Meclisi (KMM) İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu, 1 Mart'ta düzenlemeyi düşündükleri toplantılarına Kocaoğlu'nun ev sahipliği yapmasını istediklerini, ancak kendisine bu daveti yoğun programı nedeniyle birebir yapamadıklarını, bu nedenle bu sabah özel bir faks çektiklerini kaydetti.
"Barıştan daha acil işimiz yok" diyen Pervin Mısırlıoğlu, CHP İzmir milletvekilleriyle de şu anda görüşmeyi sürdürdüklerini söyleyerek, şu ifadelere yer verdi:
"Tabii ki başkanın sürecek birtakım programları var, normal. Fakat senkronize bir şekilde kendisiyle aynı anlarda konuşamadığımız için, başkaları üzerinden konuşma oldu. Bugün kendisine özel bir faks da çektik. Fırsat olursa kendisiyle ben görüşeceğim. Ama tüm CHP vekilleriyle de şu anda konuşuyoruz, tartışıyoruz. Ve tarihleri buluşturmak için birbirimize uyan tarihleri yaratmak için uğraşıyoruz."
Mısırlıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Güneydoğu ya da Kürt sorununun çözümü yönünde adımlar atan hükümeti destekleyen açıklamaları olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Barıştan daha acil hiçbir işimiz yok. İzmir biziz ve bizim önceliğimiz de barış. Aziz başkan bu konunun öncülüğünü yaparsa, sosyal demokratlar bunun öncülüğünü yapmalı. Genel başkanın da bunu destekleyen konuşmaları var. Dolayısıyla ters değil onlara. Birbiriyle buluşamayan, konuşamayan, temas etmeyenler her zaman geride kalır. Bu da bilinen bir şeydir. Dokunma mesafesinde kalmayı özellikle önceleyerek üstümüze düşeni yapacağız. Daha vakit biraz daha var. Başkanla görüşeceğiz, konuşacağız."
Tarihin 1 Mart değil de 2-3-4 Mart'ta da olabileceğini dile getiren Mısırlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "1-2-3 Mart hala gündemimizde. Belki yer değişikliği olur. Tarih önemli değil; barışın dilini kullanmak, önceliğimizin ve en acil işimizin barış olduğunu anlatabilmek daha önemli. Barışın dilini konuşurken yeni bir kaos yaratmak değil; yumuşak, hoşgörülü ve ön yargısız bir dili devam ettirmek istiyoruz. Şu anki görüşmelerde destekler var. En önemli sivil toplum kuruluşları şu anda müthiş bir örgütlenme içerisinde. Birçok sivil toplum kuruluşu, akil adamlar, büyük iş adamları çalışma yapıyor. Kurumsal olmasa da kişisel gayretleri de içine koyuyoruz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, önceliğini diğerine vermeden bu konuyu tüm şehir olarak İzmir'in demokrat, barışçıl yapısını, kadim geleneğini göstermek istiyoruz. Dolayısıyla her iki tarafın, İzmir'in ve Diyarbakır'ın hassasiyetlerini konuşmak istiyoruz."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Küçük Millet Meclisi'nin, 'barış istemeyen kent' algısını silmek için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i İzmir'de ağırlaması, sonra da kendisinin Diyarbakır'a konuk olmasını kapsayan önerisinin gündemlerinde olmadığını söylemişti. Başkan Kocaoğlu, Baydemir'i daha önce İzmir'de ağırladıklarını, birlikte Kürtçe 'Hamlet' oyununu izlediklerini ve zaten barış mesajı verdiklerini sözlerine eklemişti.
(HD-SO-Y)

18.02.2013 17:54:02 TSI

Editör: Wan Haber