İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İtfaiye Olimpiyatları'nda mücadele eden personeli başarıdan başarıya koşuyor. Antrenmanlarını Toros'taki Afet Eğitim Merkezi'nde sürdüren 8 gözüpek itfaiyeci, Antalya'da yapılan İtfaiye Olimpiyatı'nda Türkiye rekoru kırdı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nde görev yapan 8 alev savaşçısı, hem birbirinden zorlu görevlerde ter döküyor, hem de Türk Milli Takımı adına İtfaiye Olimpiyatları'na katılmak için mücadele ediyor. Yaşar Korkmaz, Adem Ceyhan, Ahmet Özmen, Osman Dilli, Hasan Yılmaz, Ferhat Şirin, Emin Sezgin ve Yiğit Uygun'dan oluşan ekip, formda kalabilmek için sürekli olarak antrenman yapıyor.
İsmail Derse'nin antrenörlüğünde çalışan İzmirli itfaiyeciler, katıldıkları son olimpiyatta rekorları da alt üst etti. Motopomp olarak adlandırılan branşta, sarnıçla su çekip 100 metrelik alanda hedefi vurma yarışmasında 28.31 saniye ile Türkiye rekoru kıran İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyecileri, rekoru 2 saniye aşağıya çekmeyi başararak Türkiye'de rakipsizliklerini bir kez daha ilan etti.
İtfaiye yarışlarının ülkemizde çok köklü bir geçmişi olmadığını, dünyada ise bu sporun öncülüğünü Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkelerinin üstlendiğini söyleyen Antrenör İsmail Derse, "Temelde atletizm branşlarından esinlenerek yaratılan kategorilerde yarışıyoruz. Ekibimizi de buna göre, fiziksel yeterliliğe sahip erlerimizden seçiyoruz" dedi.
Toros'taki Afet Koordinasyon Merkezi'nin antrenman için çok uygun olduğunu, fırsat buldukça çalıştıklarını ifade eden Derse, "Şampiyona zamanında günde çift idman yapıyor ve futbol takımı gibi çalışıyoruz. Normal sezonda tek idmana dönüyoruz. Ağır antrenman programımız var. Çünkü hız, dayanıklılık, denge ve koordinasyon gibi birçok özelliğin bir arada olması gerekiyor. Bu çalışmalar bizi itfaiyeci elbisesi giyeceğimiz zaman daha da sağlıklı yapıyor" diye konuştu.

HIZ, GÜÇ, DAYANIKLILIK VE BECERİ
İtfaiye olimpiyatlarında takımlar birbirinden ilginç branşlarda yarışıyor. Yarışlarda güç, hız, dayanıklılık ve beceri ön plana çıkıyor. İşte itfaiyecilerin en iyi olmak için mücadele ettiği dört branş:
Motopomp: 300 litrelik bir sarnıç içindeki suyu, motopomp denilen pompa ile çeken itfaiye erleri, 100 metrelik bir alanda yer alan hedeflere bu suyu 20 metreden püskürtüyorlar. En çabuk sürede suyu hedeflere taşıyan grup, birinci oluyor.
Kule tırmanma: Erler, merdivenle koşuyor, ardından merdiven üzerindeki kancaları kuleye takıp ilk pencereye tırmanıyor. Erler, aynı işlemi, ikinci ve üçüncü pencereler için de gerçekleştirip kule tırmanışını tamamlıyorlar.
100 metre engel ve denge: Hortumlarla 100 metrelik bir mesafede koşan erler, denge aletinin üzerinde hareketlerini devam ettiriyor, 2 metrelik yükseklikten aşağı atlıyorlar ve hedefteki yangını söndürerek etabı tamamlıyorlar.
4x100 bayrak yarışı: İtfaiye erleri, 4x100 metre bayrak yarışındaki gibi her 100 metrelik bölümde koşu, denge, tırmanma ve atlama kategorilerinde yarışırken, bayrağı birbirlerine teslim ederek yarışı tamamlamaya çalışıyorlar.
(HK-ERG-Y)

21.01.2013 10:37:27 TSI

Editör: Wan Haber