Üreticilere ücretsiz toprak analizi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sonuçları elden teslim edip üstüne bir de yetiştirilecek ürün, sulama sistemi ve gübre konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Kente gelmekte zorlanan üreticilerin toprak örneklerini de yine Büyükşehir uzmanları "yerinde" alıyor. Buca'daki laboratuvar, Türkiye'nin belediye öz kaynakları ile faaliyete geçen ilk ve tek laboratuvarı olarak biliniyor.
Tarım kesimine büyük destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğru ürünün belirlenmesinde büyük rol oynayan ve gübre kullanımını azaltan "ücretsiz" toprak analizlerini artık kendi laboratuvarında yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Türkiye'nin belediye öz kaynakları ile faaliyete geçen ilk ve tek laboratuvarı olarak geçtiğimiz Ekim ayında açtığı "Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı", özellikle orman köylerindeki üreticiye hizmet veriyor. Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı'na bağlı ziraat mühendisleri tarafından köylere gidilerek çiftçilere teslim edilen tahlil sonuçlarıyla, üretimden en üst derecede verim alınması amaçlanıyor. Ekipler, elde ettikleri sonuçlara göre toprağın yapısını değerlendirip çiftçilere yetiştirecekleri bitki türü, sulama sistemi ve gübre tavsiyelerinde bulunuyor.
Tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası'nın korunması amacıyla, Havza genelinde ve Yarımada bölgesinde "organik tarım"ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda toplam 1000 çiftçiye toprak ve yaprak analizi yaptırmıştı.
TÜRKİYE'DE İLK
Toprak ve yaprak analizlerini Buca'daki Büyükşehir Fidanlığı içinde yer alan laboratuvarda sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen 3 aylık süre içinde Kemalpaşa, Menderes, Menemen, Torbalı, Bornova, Buca ve Karabağlar ilçelerine bağlı 70 orman köyüne ulaşarak bu ilçelerde üretim yapan 586 çiftçinin toprak analizlerini gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri; Seferihisar, Urla ve Menderes ilçelerinde pilot olarak uygulanmaya başlanan "Küçük aile işletmelerinde organik artıkların değerlendirilmesi projesi" kapsamında elde edilecek kompostların da bu laboratuvarda analiz edileceğini bildirdi.
Yılda 1000 üreticinin toprak analizinin yapılmasının hedeflendiği laboratuarda, toprağın içindeki fosfor, azot, potasyum değerleri, PH ve tuzluluk oranları ile organik madde miktarları belirleniyor. Laboratuvar sayesinde toprağın yapısının ortaya çıkarılarak aşırı gübre kullanımının önüne geçilmesi, bu sayede toprak ve su kaynaklarının korunması hedefleniyor. Kırsal kesimde yaşayan, topraklarını analiz ettirmekte güçlük çeken ve kente ulaştırmada zorluk yaşayıp ekonomik nedenlerden ötürü analiz yaptıramayan üreticilerin tahlilleri için toprak örnekleri "yerinde" teslim alınıp sonuç ve önerileri ile birlikte kendilerine teslim ediliyor.
(HK)

08.01.2013 12:32:24 TSI

Editör: Wan Haber