İzmir Ambulans Servisi (İZAS) ekibi, faaliyete geçişinin beşinci yılında başta trafik kazası, kalp krizi gibi acil vakalar olmak üzere, insan hayatı için büyük önem taşıyan altın saatler içerisinde tam 2 bin 160 vakaya ulaşarak, hayat verdi.
İZAS ekibinin beşinci yılının kutlanması amacıyla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turan Sofuoğlu, 4 yıl içinde 2 bin 160 hastaya ulaştıklarını, kısa süre içerisinde ambulans ekibinin 'gece uçuşlarına' da başlayacağını müjdeledi.
Dr. Sofuoğlu, primer yani olay anı vakalarına ulaşım oranlarını daha da arttırmak istediklerini belirterek, "Primer vaka diye bir şey var, dünyada önemli. Bizim bu sayıyı arttırmamız lazım. Bizzat olay yerine iniş yaparak vakaları taşıması ki, buna benzer çok vakalar var. Çok iyi koordinasyon gerekiyor. Primer vakaların oranını arttırmaya çalışıyoruz, yüzde 4'lerde çıkıyor. İzmir helikopter ekibi risk alarak, yüzde 10'lara ulaştık, vakalara olay yerinde müdahale ediyoruz. Bu oranı daha da arttıracağız" diye konuştu.
Yılda beş yüzün üzerinde vakaya hizmet verdiklerini, yaz aylarındaki vaka sayılarının 60-70'lere çıktığını dile getiren Dr. Sofuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yılda 500'ün üzerinde vakayla devam ediyoruz. Yaz aylarında vaka sayıları aylık 60-70'lere çıkıyor. İzmir'in çevresindeki illere de hizmet veriyoruz. Bergama ödemiş Karaburun gibi İzmir'e karayolu ile oldukça uzak noktalarda kısa sürede hastalar özellikle riskli hasta grupları büyük hastanelere taşınıyor. Bu travma vakaları için önemli. İzmir'in ilçelerine hizmet etme sayımız son yıllarda arttı. Çünkü helikopter ambulans sayımız önce kısıtlıydı. İl dışı vakalarımız sayı arttırkça düştü. Kardiyovasküler travmalar, ki bunların içinde trafik vakaları önemli, sonra yenidoğan vakaları pastanın en büyük dilimlerini kapsıyor. Bunların hepsi hayati. Vakaların yüzde 40-50'si Atatürk eğitim ve araştırma hastanesi'ne geliyor. Heliportu uluslar arası standarlarda olduğu için. Yeni yapılan hastanelere heliport zorunluluğu getirildi. Artık bu operasyonlar direkt asansörle ameliyathane ya da yoğun bakıma yapılabilecek."
Güney Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, helikopter ambulansların sağlıkta dönüşümün meyveleri olduğunu söyledi.
Prof. Özkan, "On yıl önce başlayan sağlıkta dönüşüm programının meyveleri bunlar. Devletin imkanları milletin ihtiyaçları içindir. Sonuna kadar seferber edilmelidir. Sisteme katkı yapmadan memnun etmek mümkün değil. Bu hizmeti sunanlardan Allah razı olsun. 2000'li yıllardan beri yol ya da kar bize engel değil. Hastane olarak da gurur duyuyoruz" diye konuştu.
İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz da İZAS ekibiyle gurur duyduklarını kaydederek, 2009 döneminden bugüne kadar 2 mbin 160 hastaya hizmet ulaştırdıklarını aktardı.
Türkyılmaz, ""Artık eskisi gibi zorlu imkanlar içerisinde değiliz. Bakanlığımızın politikaları meyvelerini hızlı şekilde veriyor.helikopter ambulanslar bunun en güzel gösterisi. 2160 acilhastaya ulaşmışız. Emek verenleri tebrik ediyorum. Çok büyük emek var. Sadece izmir'e değil Muğla, aydın, denizli, Kütahya, afyon,u şak gibi birçok ile de hizmet v eriyoruz. 5.'inci yılını kutlamak için buradayız. Artık eskiden filmlerde görürdük. Yolun ortasından ya da dağın tepesinde bir dağcı kaybolmuştur ama helikopter gider bulur alır gelirdi. Bunlar bizim için bir dönem hayaldi. Ama artık şaşmayalım. Biz böyle hizmetlere layık bir İzmirli, Türkiyeli, vatandaşız. "
Konuşmaların ardından İzmir İl Sağlık Müdürü Dr.Bedia Türkyılmaz, İZAS ekibinden kaptan pilot Albay Ali Seymen, Acil Sağlık Hizmetleri Müdürü Dr. Okan Özmen, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, Güney Kamu Hastaneler Birliği İdari Hizmetler Başkanı Eşref Okunakol, Güney Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan'a plaket verdi.
Plaket töreninin ardından pasta kesildi ve heliport alanına gidilerek tanıtımı yapıldı. İzmir İl Sağlık Müdiresi Dr.Bedia Türkyılmaz, helikopter ambulansın havalanacağı anda Foça'dan gelen bir kalp krizi vakasına müdahale etmek için İZAS ekibiyle yola çıktı. Ekip, 56 yaşındaki kalp krizi geçiren erkek hastayı Foça'dan alarak Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirdi.
(HD)

19.02.2013 11:53:29 TSI

Editör: Wan Haber