PKK'nın 8 Mayıs 2013'ten itibaren geri çekilmesiyle başlayan süreci izlemek için Van'da İHD, Mazlum-Der, KESK Şubeler Platformu, TTB, TMMOB, TUYAD-DER, Kurdi-Der, Göç-Der, Barış Meclisi, HDK, DİSK, MEYA-DER, Barış Anneleri, DTK, Van Barosu ve DÖKH tarafından kurulan Demokratik Çözüm Yürüyüşü İzleme Komisyonu, geri çekilme sürecinde yaşananlara ve yapılması gerekenlere ilişkin hazırladığı raporu KESK Şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. 


Demokratik Çözüm Yürüyüşü İzleme Komisyonu adına açıklamalarda bulunan KESK Sözcüsü Yılmaz Berki, Abdullah Öcalan'ın 21 Mart 2013 tarihinde Nevruz alanında okunan ve toplumun her kesimince kabul gören mesajı ile birlikte yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Yapılan açıklamanın ardından KCK’nın silahlı güçlerinin 08.05.2013 tarihinden itibaren kademeli olarak çatışma alanlarından çekilerek Türkiye sınırlarının dışına çıktığını ifade eden Berki, “Kürt meselesinin barışçıl çözümüne ilişkin yaşanan bu gelişmeleri ilgi ve memnuniyetle izlemekteyiz. Biz Van’daki sivil toplum örgütleri olarak demokratik çözüm sürecini izleme komisyonu kurduğumuzu ve çalışmalarımıza başladığımızı 08.05.2013 günü basına ve kamuoyuna deklere etmiştik” dedi.


Komisyon olarak yaptıkları çalışmaları değinen Berki, “Sürecin sağlıklı bir şeklide yürümesine katkı sunmak için ilk çalışmamızı Çatak ve Gürpınar bölgesinde yaptık. Bunun yanında Başkale, Özalp, Saray ve Çaldıran’da da çalışmalarımız oldu. Yaptığımız görüşmeler neticesinde köylülerle yapılan görüşmede, yeni karakol yapımlarından ve korucu alımlarından dolayı duydukları rahatsızlığı heyetimizle paylaşmışlardır” şeklinde konuştu.
Açıklamalarında komisyonun önerilerine de yer veren Berki, “35 yıllık çatışma ortamının son bulması ve Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yöntemle çözümü açısından başlatılan bu tarihi sürecin hiçbir sebeple sekteye uğramaması bakımından çekilme sürecinin oldukça hassas bir konu olduğunu belirtmek isteriz. Başlatılan diyalog ve çekilme sürecinin sorunun barışçıl çözümü açısından bütün taraflara büyük sorumluluklar yüklemektedir. Sürecin kesintiye uğramaması için, herkes sorumluluğunu samimi bir şekilde yerine getirmelidir. Bu sürece zarar veren söylemler ve pratiklerden taraflar kaçınmalı. Korucu alımlarına son verilmeli, yeni karakol ve baraj yapımları durdurulmalıdır. Devlet destekli, asimilasyon amaçlı bazı çevrelerin toplum içerisinde faaliyet göstermesi hiç olmazsa böyle bir süreçte durdurulmalıdır. Ayrımcılığı, nefreti, toplumsal kopuşu körükleyen yayınlara, dizilere, etkinliklere son verilmelidir. Zaman geçirilmeden hükümet ikinci aşamaya geçmeli, adımlar atmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.


Berki, Demokratik Çözüm Yürüyüşü İzleme Komisyonu olarak çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.


Basın toplantısına; BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, KESK Sözcüsü Yılmaz Berki, İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, Mazlum-Der Başkanı Yakup Aslan ve STÖ temsilcileri katıldı.

Editör: Wan Haber