Modern tıp alanında da bazı hastalıklar için tavsiye edilen çeşitli otlar, yörede “halk doktoru” olarak bilinen kişiler tarafından da kırlarda toplanıp pazarlarda, ya da seyyar olarak dolaştırılarak hastalık şikâyeti olan kimselere satılıyor.

Van’da da, Ahmet Ayaz isimli vatandaş, yıllardır kırda topladığı bu otlarla adını duyurmuş bir “halk doktoru”.
Neredeyse Van’ın tüm ilçelerini dolaşan Ayaz, kırsal kesimde topladığı şifalı otları hasta vatandaşlara öneriyor. 
Ayaz, bu aralar da, Beşyol’da, Hazreti Ömer Camisi yanında tezgâh açarak, bu şifalı otlardan satıyor.

“BİR ALAN İKİNCİ DEFA ALIYOR”

Prestij Gazetesine konuşan Ayaz, şifalı otlarla ilgili geniş bir bilgisinin olduğunu, bu bilgileri de kendisi gibi şifalı ot satan babasından edindiğini söyledi.

Topladığı otları mide, bağırsak, şeker ve kanser gibi şikâyetleri olan kimselere önerdiğini belirten Ayaz, “Tezgâhta otları gören gelip soruyor, ben de ne işe yaradığını anlatıyorum. Soran kişi bir hasta ise, hastalığını söylüyor ben de bir ot çeşidini öneriyorum ve tarifini söylüyorum. İnanın birçok kişi gelip tekrar tekrar alıyor” dedi.

“HASTANIN MİDESİ İYİLEŞTİ!” 

Mide rahatsızlığı olan bir hastayı örnek veren Ayaz, “Midesinden şikâyeti olan biri vardı. Ona şu sol elimde tuttuğum ottan verdim, tarifini de söyledim. İkinci defa geldiğinde midesinin iyileştiğini söyledi. Anlattığına göre, birçok kez doktorun verdiği ilacı kullanmış, ama bir türlü iyileşmemiş. Bu sağ elimdeki ot da şeker ve kanser hastaları içindir” diye konuştu.

“GEÇİMİMİ BÖYLE YAPIYORUM”

Yılardır bu işi yaptığını ve tanındığı için insanların kendisine güvendiğini söyleyen Ayaz, “Şimdi ben bir taraftan para kazanıp geçimimi bu şekilde sağlıyorum ama aslında insanların iyileşmesine de vesile olduğuma inanıyorum. İkinci üçüncü defa gelip benden talepte bulunan kişiler oluyor, ‘iyi geldi’ deyince çok mutlu oluyorum. Ayrıca özellikle Muradiye, Çaldıran, Özalp tarafında insanlar beni tanıyor, tanıyanlar hiç sormadan alıp götürüyorlar, tanımayanlar da önerdiğim bitkiler iyi gelince tekrar gelip alıyorlar” dedi. 

Ayaz, şifalı olduğunu söylediği otları 10 TL ile 2 TL arasında değişen fiyatlarla sattığını söyledi.

Kaynak: Prestijgazetesi:  Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber