İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yıl boyunca düzenlenecek seminerlere birçok ünlü isim katılacak. İlk seminere bilim adamı Dr. Yaser S. Abu-Mostafa iştirak edecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yıl boyunca düzenlenecek bilim, sanat ve teknoloji seminerleri, Turkcell'in katkıları ile başlıyor. Seminerlerde birçok ünlü ismi konuk edecek İTÜ, düzenlediği ilk seminerde 'Verilerden Öğrenme' alanında öncü bilim adamı California Institute of Technology Öğretim Üyesi Dr. Yaser S. Abu-Mostafa'yı konuk ediyor. Seminer 25 Aralık 2012 tarihinde, saat 10.30'da Süleyman Demirel Kültür Merkezi İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleşecek.
"Eskiden insanlar makineleri öğreniyordu, şimdi makineler insanları öğreniyor" diyen California Institute of Technology Öğretim Üyesi Dr. Yaser S. Abu-Mostafa, "Üç yaşında bir çocuğa bir ağaç resmi gösterin ve resimde ne olduğunu sorun. Size hemen 'ağaç' diye yanıt verecektir. Sonra bir de 30 yaşındaki bir arkadaşınızdan ağacın tanımını yapmasını isteyin. Muhtemelen cevabı yetersiz kalacaktır. Ağaçları, sözlük tanımlarını çalışarak öğrenmeyiz. Hayatımız boyunca bir sürü ağaç görerek öğreniriz. Yani verilerden öğreniriz. Verilerden öğrenmek, elimizde analitik bir çözümü olmayan, ama veriler yoluyla deneysel bir çözüm üretebileceğimiz durumlarda kullanılır. Bilim, mühendislik, tıp ve ekonomide en çok kullanılan tekniklerden biridir. Bu seminerde, verilerden öğrenme tekniklerini ve konuyla ilgili temel kavramları sizlere tanıtacağım. Bu alandaki pratik uygulamalara dair örnekler de vereceğim" ifadelerini kullandı.

DOKTOR ABU-MOSTAFA HAKKINDA
Dr. Yaser S. Abu-Mostafa, ABD'deki California Institute of Technology'nin Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi bölümünde öğretim üyesi. Uzmanlık alanları Makine Öğrenmesi ve Sayısal Finans. Doktorasını California Institute of Technology'de yaptı ve doktora teziyle, 'en orijinal doktora tezi' ödülü olan Clauser Prize'ı kazandı. Daha sonra eğitimde üstün başarı ödülü Feynman Prize'a layık görüldü.
1987'de, NIPS'in kurucularından biri oldu. NIPS, bugün "makine öğrenmesi" alanında önde gelen bir bir uluslararası konferanstır. 2005'te Hertz Vakfı, onun adıyla Abu-Mostafa Fellowship'i oluşturdu. Abu-Mostafa'nın online olarak verdiği makine öğrenmesi dersinden bugüne kadar dünya çapında 100 binin üzerinde öğrenci faydalandı. Abu-Mustafa, 9 yılı Citibank'ta olmak üzere ABD ve diğer ülkelerde birçok şirkete bilimsel danışmanlık görevi yürüttü.
(İHA-OK-Y)

21.12.2012 15:59:00 TSI

Editör: Wan Haber