İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nda seçim süreci başladı.
Yasa gereği bu yılın şubat-mart döneminde seçimler yapılacak. İTSO yönetim kurulu gelecek hafta kesin seçim sürecini ve yeni NACE kodlarını açıklayacak. Mecliste bazı komitelerde üye sayısı 50'nin altında kaldığından birleştirilecek, böylece meclis üyesi sayısı da değişecek.
İTSO Başkanı Metin Anıl, İTSO'daki sürecine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Anıl, Anayasa Mahkemesi'nin TOBB Kanunu'ndaki, "2 dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemezler" hükmünün iptal kararını değerlendirdi ve İTSO'nun seçim süreci ile yeni NACE kodlarına ilişkin bilgi verdi. Kararın TOBB ve bağlı odalar ile borsaların yaklaşık yüzde 80'ini ilgilendirdiğini söyleyen Anıl, çıkan kanuna da, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına da saygılı olduklarını belirterek, "Yüce mahkeme TOBB Kanunu'ndaki başkan seçimleri ile ilgili maddeyi Anayasa'ya aykırı bulup iptal etti. Bu durumda iki dönem ve üzeri başkanlık yapanların aynı göreve yeniden aday olmalarının önünde yasal bir engel kalmadı. Gelişmenin ülkemize, iş dünyasına ve İTSO üyelerine hayırlı olmasını dilerim" dedi.
Anıl, genel düzenlemeye göre, seçimlerin 1 Şubat ile 31 Mart tarihleri arasında yapılması gerektiğini söyledi. Metin Anıl, "Önce komite seçimleri ardından da diğer kurulların seçimleri var. Yasaya göre bunların hepsinin 31 Mart'a kadar tamamlanması gerekiyor. Süreci de İlçe Seçim Kurulu yürütecek. Seçim takvimi önümüzdeki açıklanacak" diye konuştu.
Yaptığı açıklamada yeni NACE kodları hakkında da bilgi veren İTSO Başkanı Metin Anıl sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şirketlerin hangi komitelerde olacağına, NACE'den sonra ne Ticaret Sanayi odası, ne de TOBB karar veriyor. NACE kodlarını biz vermiyoruz. NACE faaliyet kodlarını her şirketin ve firmanın mali müşaviri veya muhasebecisi tarafından en yüksek cirosu hangi sektörde ise buna göre Maliyeye bildiriyor. Maliyenin yeni idari listesine girerek geçtiğimiz yılın 6. ayına kadar gelir idaresi listesinde doldurdukları formlara göre NACE kodları çıkıyor. 'Bu kodları ticaret sanayi odaları verdi' diye bir yanlış anlaşılma da olabilir. Çünkü alışılmış bir düzen var. Herkesin geçmişte kullandığı listeler var, oy kullandığı yerler var. Herkes o alışılmış düzene göre bir sistem istiyor. Ama alışılmış düzene göre bir sistem artık kalmadı. Eskiden bunları ticaret sanayi odaları yapabiliyordu, şimdi böyle bir imkân yok. NACE kodları firmaların mali müşavirleri ve muhasebecileri tarafından Vergi Dairesi sistemine girilmiştir. Her yıl bir önceki yaptığınız ciroya göre maliyeden otomatik olarak sistem kontrol edilecek ve güncellenecek. Bunlara ne şahısların, ne bizlerin müdahale şansı yok. Üyelerimiz bu hususta muhasebecilerini uyarmalıdır. Biz bu konuda daha önce beyanatlar verdik. Yeni NACE Kodları dün akşam odamıza ulaştı. Şu anda kodlar sisteme giriliyor. Girdiğimiz kodlar TOBB tarafından yeniden incelenecek ve ardından üyelere açıklanacak. Yeni sistemde 50 üyenin altında kalan komiteler birleştirilerek başka komitelere nakledilecek. Bu yüzden meclis üyesi sayımızda da değişiklikler olacak. Bütün bu soruların cevabı önümüzdeki hafta belli olacak."
(MŞ)

11.01.2013 16:55:32 TSI

Editör: Wan Haber