Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Elmas Hotel'de gerçekleştirilen "Itri Yılı" anma gecesinde konuşan Şair Yazar Hilmi Yavuz, "İslam medeniyeti sadece sanatın estetiği ile sınırlı değil aynı bağlamda imanın ve tarihin estetiğidir. Mustafa Itri Efendi, musikimizin en önemli bestekârlarından olup yaşadığı dönemden sonrasını etkileyen bir bilgi kaynağıdır" dedi. Anma Gecesi'nde ayrıca Güzin Değişmez bir konser verdi. Değişmez, verdiği konserde konuklara güzel bir akşam yaşattı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri Aralık ayı programı kapsamında bir anma programı gerçekleştirildi. Elmas Hotel'de gerçekleştirilen "Itri Yılı" anma programına Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun yanı sıra Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu, Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas ve çok sayıda davetli katıldı.
Anma programında bir konuşma yapan Şair Yazar Hilmi Yavuz, Buhurizade Mustafa Itri Efendi'yi tanıtarak, "Musikimizin en önemli bestekârlarından olan Buhurizade Mustafa Itri Efendi, bütün Müslümanların hep bir ağızdan okuduğu Salâvat-ı şerif ve tekbir isimli besteleri ile Dünya'nın en yaygın bestecileri arasına girmiştir. Yaşadığı dönemden sonrasını etkileyen en önemli bilgi kaynaklarındandır" dedi. Hilmi Yavuz İslam medeniyetinin dünya tarihindeki yerine de değinerek, "İslam medeniyeti dünyada bir estetik oluşturmuştur. İslam medeniyeti sadece sanatın estetiği ile sınırlı değil aynı bağlamda imanın ve tarihin estetiğidir" diye konuştu.
Konuşmasında, Yahya Kemal'in Itri şiiri üzerinden Itri'nin şiirini okuyan Hilmi Yavuz, "Eğer şiir beste değilse laf-ü güzaftır" der Yahya Kemal. Müziğin bir takım hüzün, sevinç, keder gibi insanlık duygularını kışkırtmak gibi bir konumu var. Yahya Kemal'in Itri Şiiri'nde, Itri'nin Tekbir, Neva, Naat ve Ayin'ini ele almıştır. Her birinin atıfta bulunduğu insanlık duygularının şiirde nasıl yer bulduğunu gösterir. Şiirin müziğe değil müziğin şiire nasıl dönüşebileceğini göstermek açısından Yahya Kemal'in Itri şiirinin çok büyük önem taşıdığını düşünmekteyim. Yahya Kemal Itri'de şevk durumunu imana, tarihe ve sanata atfeder. Yahya Kemal Itri'nin müziğinde tarihinde bir sevinç bir coşku olarak zaferlerimizle dile getirildiği görüşündedir. Osmanlının ihtişamlı dünyasına ses ve tel kudreti ile hâkim olan Itri, Budin'den Irak ve Mısır'a kadar fethedilmiş uzak diyarlardan bize ses getirmişti ve o ses tarihin haz, coşku ve şevk haline dönüşmesinin musikisidir" ifadelerini kullandı.
Hilmi Yavuz'un konuşmasının ardından Sanatçı Güzin Değişmez bir konser verdi. Değişmez verdiği konserde konuklara güzel bir akşam yaşattı. Anma Programının sonunda Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, konuşmacı Hilmi Yavuz ve sanatçı Güzin Değişmez'e teşekkür ederek kendilerine günün anısına hediye takdim ettiler.
(RKO-RKO)

18.12.2012 15:26:02 TSI

Editör: Wan Haber