Ekonomi Bakanlığı, 2013 yılı İthalat Rejimini içeren, İthalat Rejimi Kararı'na Ek Karar ile 19 adet İthalat Tebliği'nin tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığını belirtti.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; 31/12/2012 tarih ve 28514 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 2013 yılı İthalat Rejimini içeren, İthalat Rejimi Kararı'na Ek Karar ile 19 adet İthalat Tebliği'nin tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığı belirtildi. Söz konusu kararda ise ithalata konu ürünlere uygulanacak gümrük vergisi oranları ve toplu konut fonu miktarları, ülke ve ülke grupları bazında ayrı ayrı gösterilmek suretiyle, saydam, açık ve kullanıcılar açısından kolay anlaşılır biçimde 6 liste şeklinde hazırlandığı kaydedildi. Ayrıca, 2013 yılına yönelik olarak Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında ve madde isimlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca yapılan değişiklikler İthalat Rejimi Kararı ekinin tüm listelere yansıtıldığı belirtildi. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
"İthalat Rejimi Kararı eki listelerden; I sayılı liste tarım ürünlerine, II sayılı liste sanayi ürünlerine, III sayılı liste işlenmiş tarım ürünlerine, IV sayılı liste balıkçılık ve su ürünlerine, V sayılı liste gümrük vergisi askıya alınacak ürünlere, VI sayılı liste sivil hava taşıtlarında kullanılmaya mahsus bazı ürünlere ilişkindir. İthalat Rejimi Kararının uygulaması ile ilgili 19 adet İthalat Tebliğ'inde ise, taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar, uygulanan genel ithalat ve madde politikaları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüş ve önerileri, kamu sağlığı, kamu güvenliği ve kamu düzeni dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılmıştır."
(AT-ÖZ-E)

31.12.2012 16:06:57 TSI

Editör: Wan Haber