Çelik, Plan ve Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soruların cevapladı. Çelik, Rusya ile yaşanan krizin meyve ve sebze ihracatını etkilerini değerlendiren Çelik, "Rusya sebze meyve krizi Adana'da değerlendirdik fırsatları gündüzüme çıkartabilir. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar var" ifadelerini kullandı.

Et ile ilgili olarak Çelik, "Etin maliyeti belli, sütün maliyeti belli. Biz kimseye bakanlık olarak sütün fiyatı bu olsun' demiyoruz. Süt Konseyi toplanıyor. Kendileri bir fiyat belirleniyor. Et fiyatı 50-60 liraya çıkınca, bir araya geldik. Bir araya geldiğimizde tavan fiyat konması gerektiğini, tavan fiyatının üreticinin üretimi engellememesi gerektiği konusunda bir uzlaşıya vardık. 'Hangi noktada üreticimizi rahatsız etmeyecek' diye değerlendirdik. 23.3 ve 21.8 konusunda uzlaştık. Halkın tükettiği kıyma ve kuşbaşı ile ilgili 32 ve 34 tavan fiyatın belirledik" şeklinde konuştu.

Sektör temsilcileriyle ithalatın çözüm olmadığı ve üretimin arttırılması gerektiği konusunda uzlaştıklarını kaydeden Çelik, "Fiyatlar, maliyetler belli. 61 kuruş ekmeğin maliyeti var. 61 kuruş ekmek 40 ilde 80 kuruş ve altında atılıyor. İşletme hataları ekmek fiyatlarına yansıtılıyor" diye konuştu.

İthal Eti'n ucuz et anlamına gelmediğini söyleyen Çelik, "Maliyetleri dikkate almazsak, ülkede hayvan varlığını sürdürme imkanımız olmaz. Onun için biz piyasanın regulasyonundan yanayız. Et süt kurumu bunu yapacak. Böylece maliyetleri aşağı çekme sürecini kazanacağız. İthal et gelse bile biz üreticimizin maliyeti altında fiyat düşünmüyoruz, çünkü üreticimiz üretmeli. Ağıl ve Ağrı'lar dolu olmalı" dedi.

Editör: Wan Haber