İtalya'da 309 kişinin ölümüne yol açan 6 Nisan 2009 tarihindeki Richter ölçeğine göre, 6.3 şiddetindeki L'Aquila depremini tahmin edemedikleri ve halka güvence verdikleri gerekçesiyle 6'şar yıl hapis cezasına çarptırılan deprem uzmanları, temyiz aşamasında beraat etti.

Yaklaşık 6 ay boyunca süren artçı sarsıntılar üzerine hükümetin kurduğu Büyük Riskler Komisyonu üyesi 7 uzman, depremden 5 gün önce, öncü sarsıntılar hakkında rapor hazırlayarak, deprem riskinde bir artış bulunmadığını öne sürmüştü. Komisyon üyeleri hakkında, deprem riskini öngöremedikleri gerekçesiyle "İhmal sonucu 1'den fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olarak, bir felakete yol açma" suçundan dava açılmıştı.

Ülke tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyan davanın duruşmaları 2012 yılında sona ermiş, dosyaya ilişkin görüşlerini yazan savcılar, deprem uzmanlarının hazırlamış olduğu raporu hatalı ve yüzeysel bulduklarını açıklamıştı.

Uzmanlardan bir ‘kehanet’ beklenmediğini savunan savcılık, halkı deprem riskine karşı hazırlamak yerine, inşaatlarda deprem güvenliği gibi bilindik açıklamalar yapmayı tercih etmelerini hatalı bularak, "Bu riske hazırlanmış olsalardı, L’Aquila halkı belki de evlerinde kalmazdı" ifadelerine görüşünde yer vermişti.

Komisyonu oluşturan dönemin Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Enzo Boschi ve Sivil Savunma Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Bernardo de Bernardinis ile deprem uzmanları Franco Barberi, Mauro Dolce, Giulio Selvaggi, Claudio Eva ve Gianmichele Calvi, 6’şar yıl hapis ve ömür boyu kamu hizmetlerinden men ile cezalandırılmıştı.

Sanık avukatları ise, uluslararası araştırmaların da, sismik açıdan aktif olan bölgeler de dahi depremlerin önceden öngörülemeyeceğini göstermesi yönünde savunmalarını yapmıştı.

YARGITAY AŞAMASI VAR

Davanın taşındığı Temyiz Mahkemesi ise dün açıkladığı kararında, 'Kanıt eksikliği' gerekçesiyle Bernardinis haricindeki tüm sanıkların beraatına hükmetti. Bernardinis’in, 13 kişinin ölümüne neden olmaktan 2 yıl hapisle cezalandırılmasının talep edildiği belirtildi. Kararların gerekçesi önümüzdeki günlerde açıklanacakken, davanın henüz Yargıtay aşaması da bulunuyor.

Depremde yakınlarını kaybeden ya da yaralananlardan oluşan davanın müdahillerinin, 'Utanç verici, devlet kendini koruyor' diye niteledikleri beraat kararlarına isyan ettiği aktarıldı.

Ülke gündemine bomba gibi düşen bu davanın açıldığı ilk günlerde binlerce bilim adamı, depremlerin önceden tahmin edilemeyeceğine ilişkin Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya açık mektup yazarak, meslektaşlarını savunmuştu.

Editör: Wan Haber