İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, ABD Büyükelçiliği'ne yönelik bombalı saldırının kendilerini sarstığını belirterek, "Kabul edilemeyecek bir şey olan terörizme karşı Türk hükümetinin bütün çabalarının yanı başındayız" dedi.
İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, İstanbul'daki Venedik Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında 2013 yılı boyunca düzenlenecek İtalya temalı aktivitelerle ilgili bilgi verdi. Toplantı sonrası İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Scarante, ABD Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıyı değerlendirdi. "Bu durum bizi çok sarstı" diyen Scarante, "İnsan canına mal olan bu gibi davranışların sebebi ne olursa olsun şu ya da bu şekilde gerekçelendirilmesi mümkün değildir. Sadece lanetlenmelidir. Kabul edilemeyecek bir şey olan terörizme karşı Türk hükümetinin bütün çabalarının yanı başındayız" şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki vize konusuna da değinen Büyükelçi Scarante, amaçlarının Türk vatandaşlarının AB ve Şangay sahası dahilinde vizeye ihtiyaç duymaksızın dolaşımını garanti altına almak olduğunu söyledi. Bunun yakın zamanda gerçekleşeceğini ümit ettiğini belirten Scarante, şunları söyledi:
"Bu gerçekleşene kadar da gerekli olan tüm tedbirleri almakla uğraşıyoruz. Şu anda yüzde 84.5 oranı sabit olmak üzere Türk vatandaşlarından, bizden Schengen vizesi isteyenlere 1 yıldan daha uzun 5 yıla kadar uzayan sürede vize veriyoruz. Vize verme konusunda aynı zamanda bizim çözüm ortağımız olan bir özel firma var. Onların aracılığıyla İstanbul, İzmir ve Ankara'da mevcut olan konsolosluklarımıza kolay erişimi olmayan uzak vilayetlere de ofis açıyoruz. Mesela uzak örnek olarak Gaziantep'i sunuyorum. Fakat diğerleri de gelecek. Türklerin İtalya'ya gelmesini istiyoruz. 100 bin civarında Türk'ün turizm amacıyla İtalya'ya geldiğini biliyoruz. Potansiyel en az bunun 10 katı. Yüzde 98 oranında vize talepleri kabul ediliyor. Ret neredeyse yok denecek kadar az. Her şeyin daha mükemmeli olduğu için ben bir çağrı yapmak istiyorum; vize sistemimizden şikayeti olan ya da önerisi olan lütfen bize bunları taşısın. Çünkü bu sistemi daha iyi hale getirmek, daha fazla Türk'ün İtalya'ya ziyaretini sağlamak olur."
Türkiye ve İtalya'nın iki dost ülke olduğunu belirten Scarante, "Biz Türkiye'nin yaptığı bütün ilerlemeleri, Avrupa yolundaki bütün çalışmaları görüyor ve her zaman dile getiriyoruz. Dostlar arasında eğer bir şeyler yolunda gitmiyorsa bunlar da ifade edilir. Fakat burada aksatılmaması gereken şey ilerlemelerin mutlaka göz önünde tutulmasıdır. İnsan hakları yönünden olsun, başka açılardan olsun Türkiye'nin bütün ilerlemeleri hepimizin malumu ve bunları dile getiriyoruz" dedi.
(MS-ÇK-CC-Y)

08.02.2013 16:09:50 TSI

Editör: Wan Haber