Muğla'nın Yatağan ilçesinde dönem ortasında okula yeni öğretmen atanması ve sınıf mevcudunun fazla olması nedeniyle yeni sınıfın öğrencileri kura çekimi ile belirlendi. Kendilerine bilgi verilmediğini iddia eden öğrenci velileri kura ile yapılan seçimlere karşı çıktı. Arkadaşlarından ayrılarak yeni sınıflara yerleşecek olan öğrenciler ise gözyaşlarına hakim olamadılar.
Muğla'nın Yatağan ilçesi TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nun 2. sınıf öğrencilerinin velileri, okul yönetiminin dönem ortasında kendilerine sorulmadan yapılan kurayla sınıf belirlenmesine karşı çıktı. Kura çekimi sırasında çok sayıda veli, okul yönetimine sitemlerde bulunurken, çekilen kuralardan sonra mevcut sınıflarındaki arkadaşlarından ayrılacak olan öğrenciler de gözyaşlarını hakim olamadılar.
TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu yönetimi, Yönetmelik gereği, 2. Sınıflardaki 29 kişilik sınıfların öğrenci mevcudunu 23'e düşürmek için kura çekme kararı aldı. Öğrenci velileri kendilerine son dakikada haber verildiğini iddia ederek kura çekiminin yapıldığı salonda slogan attılar.
TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Ali Şerefli'ye, veliler karşı çıktılar, ancak velilerin karşı çıkmasına rağmen yeni sınıf kura ile belirlendi. Kura sırasında okul müdürünün okuduğu her isimde velilerin tepkisi artarak devam etti. Bazı veliler kuradan çocuklarının adının çıktığını duyunca fenalık geçirdi. Çok sayıda veli TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Ali Şerefli'ye, çocuklarının yıl ortasında kura ile yapılan değişiklik nedeniyle psikolojilerinin bozulacağını, bu nedenle de pazartesi günü çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylediler. Müdür Ali Şerefli, "Velilerimizi çok iyi anlıyoruz fakat yönetmelik gereği bunu yapmak zorundayız" dedi.
Kura çekimi sonrasında açıklama yapan veliler; "Geçen sene Yatağan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda okuyan çocuklarımızın 4 4 4 sistemine bağlı olarak TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'na taşınması esnasında, tüm veliler olarak, sınıfımız dağılmasın, öğrencilerimiz öğretmenlerinden ayrılmasın, çocuklarımızın eğitim hayatının başında ruhsal durumları bozulmasın mücadelesi verdik ve istediğimiz de oldu. Derken yine aynı problemle karşı karşıyayız. Sınıfın bölünmesi rızamız dışında kura çekilecek olmasından dolayı tekrar tepkimiz doğmuştur. Yarıyıl olmadan, çocukların psikolojileri düşünülmeden yapılan ve bize sorulmadan okul yönetiminin bu davranışı karşısında bilinçli veliler olarak susmamız beklenemez. Okul yönetimine sorunumuzu ilettik fakat onlar bizi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yönlendirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise topu yine okul yönetimine atıyor. Ne yapacağımızı bilemedik." Dediler.
İstiklâl Marşı töreni sırasında sıraya giren öğrenciler arkadaşlarından ayrılarak yeni sınıfa yerleşecekleri için gözyaşlarını tutamadılar.
"2 YILDA DÖRT ÖĞRETMEN DEĞİŞTİ"
Öğrenci velileri 8 yaşında olmalarına rağmen 4 kez öğretmen değiştiren 2-A sınıfı öğrencilerinin dersine, yaklaşık 1 ay önce ücretli bir emekli öğretmen girmeye başladığını, bu öğretmenden sonra da yaklaşık bir hafta önce kadrolu bir öğretmenin derslere girmeye başladığını belirterek; "Çocuklarımız kime öğretmenim diyeceklerini şaşırdı, şimdi tekrar sınıflar değişecek ve dolayısıyla da öğretmenler değişecek" şeklinde konuştular.
Okul önünde eylemlerine devam eden veliler, daha sonra Yatağan Hükümet Konağı'na giderek İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz ile görüştüler. Yılmaz'ın makamına kabul etmesiyle beraber veliler İlçe Milli Eğitim Müdürü'ne de dertlerini ilettiler.
Yapılan tüm işlemlerin yönetmeliğe göre yapıldığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz, kendisine yöneltilen soruların tamamını yanıtladı. Okul Müdürü Ali Şerefli'nin dediği gibi, yapılan uygulamanın, Yönetmelik doğrultusunda yapıldığını ve tamamıyla yasal olduğunu belirten Yılmaz, yapabilecekleri bir şey olmadığını belirtti. Veliler ise bu cevapla tatmin olmayınca Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ile görüşmek istedi. Mesai saatinin sona erdiğini belirten Kaymakam, randevu aldıkları takdirde pazartesi günü veliler ile görüşeceğini belirtti.
(MK-İK)

15.12.2012 14:29:36 TSI

Editör: Wan Haber