Erzurum'da İŞKUR ve TÜMSİAD iş birliği kapsamında işverenlerle işçiler Erzurum İl Genel Meclisi'ne ait salonda açılan fuarda bir araya geldiler. Fuar 2 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.
İl Genel Meclisinde düzenlenen fuara Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Küçükler, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut,TÜMSİAD Başkanı Cafer Burucu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Muammer Yaylalı, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik ve çok sayıda davetli katıldı.
Fuar İl genel meclisinden yapılan konuşmalar, saygı duruşu ve istiklal marşıyla açıldı. Vali Sebahattin Öztürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler stantları gezerek incelemelerde bulundu. Fuara iş bulmak için gelen gençlerin sayısı çok olunca aşırı bir kalabalık oluştu. Gençler adeta iş bulabilmek için birbirleriyle yarıştı. Hemen hemen fuarda açılan bütün stantlar ilgi gördü ve gençler kendilerine verilen başvuru formlarını titizlikle doldurdular.
Fuar açılışında konuşan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, "Böyle kapsamlı ve nitelikli bir istihdam fuarı Erzurum'da ilk kez yapılıyor. Buçok güzel bir etkinlik. Sizlerin de bildiği gibi Türkiye nüfusunun yarısı 30 yaşın altında. Bu Türkiye gelişimi için çok büyük bir varlık. Ama aynı zamanda iyi değerlendirilmezse de büyük bir sorun olabilir. Biz bu gençlerin niteliğini yükseltmeliyiz. Biz bu tarz fuarları desteklemeliyiz ki gençler nitelik kazansın. İŞKUR çok büyük hizmetleri olan bir kuruluş. Unutmayalım kuru kalabalık bir iş gücü değildir. Bunlar ancak verilen eğitimlerle ve kurslarla iş gücü haline getirilebilir. Herkes her işi yaparım dememeli o dönem bitti. Herkesin profesyonel yaptığı bir iş olmalı." dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Küçükler ise, "Güzel bir etkinlik için bir aradayız. Erzurum'a katkı sağlayacağını düşünüyorum. İşsizlik hem dünyada hem de Türkiye'de büyük sorun. Ama dediğimiz gibi nitelikli eleman kolay kolay işsiz kalmaz. Bizimde en büyük sorunumuz vasıflı eleman bulamamız. Bize işini sahiplenecek gençler lazım. Biz geçtiğimiz yıllarda 3 bin 700 arkadaşa meslek kursları verdik ve bu arkadaşlarımızın çoğu sahip olduğu belgelerle iş buldu. Demek ki çabalayınca oluyormuş. Bizim tek hedefimiz var. Oda hiçbir evde işsiz insan kalmasın. En büyük sosyal sorunumuz işsizlik. Ama biz bu sorunların üstesinden gelmeyi başaracağız." diye konuştu.
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı'da, "Burada bulunmak çok güzel bir duygu. İşsizlik büyük bir sorun. Dünya bu sorunla mücadele ediyor. Bizde İŞKUR olarak Türkiye' genelinde çalışmalar yapıyoruz. Şuan 7 bin personelimiz var. 2 bin kişi daha alacağız bu sayede personel sayımız 9 bin olacak ve hep beraber Türkiye'deki işsizliğe çözüm üreteceğiz. Hedefimiz her işveren ve işçiye bir danışman sağlayabilmek. Yaptığımız çalışmalarla ilk önce işverenin nasıl nitelikler taşıyan bir elemana ihtiyacı olduğunu araştırıyoruz ve ona göre işçiyi yönlendiriyoruz. 2011 yılında 16 Fuar yaptık. 2012'de ise toplam 25 bu fuarlar işçi ve işveren açısından çok iyi oluyor. Bunu geleneksel hale getirmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.
TÜMSİAD Şube Başkanı Cafer Burucu yaptığı konuşmada, " Bizim asıl maksadımız İşverenle nitelikli işçiyi buluşturarak işsizliğe çözüm üretmektir. Biz bu fuarda özellikle nitelikli gençlerimizi iş için gereken nitelikler hakkında bilgilendirmek ve çalışma hayatına hazırlamak için fuarı açmaya karar verdik. Aynı zamanda gençleri nerelerde çalışabileceği konusunda bilgilendirmek için bu fuarın çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bazı insanlar farklı bir eğitim görmüş, ama yapmak istediği iş başkadır. İşte bu durumu yaşayan insanlar da kendi gönüllerindeki işin görüşmelerini de fuar alanında yapabilecek. Fuarda Erzurum'da faaliyet yürüten 40 firma yer alıyor. Fuarın gençlerimiz için büyük bir fırsat olduğuna inanıyorum ve Erzurum'a hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'da, "Türkiye'de genç nüfus çok fazla bununla birlikte işsizlikte çok fazla. Bunun en büyük sebebi ise nitelikli eleman olmayışıdır. Ülkemizde üniversite mezunu olup iş bulamayan bir çok insan var. Bizde bunları görüp onlara göre düzenlemeler yapmalıyız ki işsizlik oranı artmasın düşsün. Diploma tek başına işe yaramıyor. Biz öğrencilerimize hep diyoruz. Teoriyi pratiğe çevirin. Teoriyi pratiğe çeviren gençler kolay kolay işsiz kalmaz. İş bekleyen çok ama işverende çok tek sorun kalifiyeli elaman yok. Umuyorum ki bu fuarlar sayesinde gençlerimiz daha da bilinçlenir ve kendilerini geliştirir." ifadelerini kullandı.
(EMA-AT-Y)

14.12.2012 15:13:58 TSI

Editör: Wan Haber