Beşyol mevkiinde bir araya gelen yaklaşık 150 taşeron işçisi, işten çıkarılmalarına tepki göstererek AK Parti İl Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Sorunun çözülmemesi halinde eylemlerine devam edeceklerini ifade eden işçiler, çadır kurup açlık grevine gireceklerini söylediler. Van’ın 87 okulunda 305 kişi olarak çalıştıklarını belirten Mecit Onar adlı taşeron işçisi, yaklaşık 10 yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda değişik görevlerde çalıştıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Bakanlığı tarafından daha önce kendilerine kadro sözü verildiğini iddia eden Onar, “Bizi taşerondan çıkaracaklarını ve kendi bünyeleri altına alacaklarını söylediler. Biz bunları beklerken Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen resmi yazı doğrultusunda 305 personel işten çıkarıldı” dedi.


İşten çıkarılan 305 kişinin mağdur durumda kaldığını ifade eden Onar, bu mağduriyetin çözülmesi için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Her işçinin bakmakla yükümlü olduğu nüfusu dikkate alındığında bunun yaklaşık bin 500- 2 bin kişiye tekabül ettiğini dile getiren Onar, “Biz daha önce gerekli yerlere müracaatımızı yaptık ama herhangi bir netice alamadık. İşten çıkarılan işçilerin hepsi kalifiyeli elemanlardır. Kimi teknisyen, kimi elektrik ustası, kimi de kaloriferci. Bu arkadaşlarımızın işten çıkarılması hem arkadaşlarımız açısından hem de okul idaresi açısından büyük bir mağduriyet teşkil ediyor. Yetkililerden sorunumuza el atmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Tek isteklerinin işlerine geri dönmek olduğunu söyleyen Faruk Çelik adlı işçi ise, “Biz burada hakkımızı demokratik yollarla istiyoruz. Ama gerekirse burada çadır kurup açlık grevine de gireceğiz. Biz sadece işimizi geri istiyoruz. Bunu yaparlarsa seviniriz” diye konuştu.


Depremde her ne olursa olsun ilk kendilerinin koştuğunu vurgulayan Kaya Erdem adlı işçi ise, “Yeni açılan okulları bizler temizleyip hazır hale getirdik. Uçakları indirdik, çadırları dağıttık, soğukta üşüdük. Hiçbirimizin ekonomik durumu iyi değil. Bu ekonomik krizde bizim de ortada kalmamız çok kötü olur” şeklinde konuştu.


İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, işten çıkarılan işçilerin İl Özel İdaresi’ne ait taşeron işçiler olduğunu belirterek, Van'ın büyükşehir olacak olması sonucu İl Özel İdaresi'nin feshedilmesi nedeniyle işlerine son verildiğini söyledi.

Editör: Wan Haber