Haber: Necdet TAM/VAN BÜLTEN/ÖZEL

Kalkınmışlıkla Türkiye’de son sıralarda yer alan Van’ın merkezde bulunan birçok noktasında alt geçit üst geçit ve trafik ışıklarının olmayışı trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. 1 milyon 100 bin insanın yaşadığı Van’ın her geçen gün büyümesi ile birlikte kent Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi arasında sıkışırken Kentin birçok noktasında sinyalizasyon ışıklarının olmayışı hem kazalara hem de trafiğin altüst olmasına neden oluyor. 

2014 Ekim ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan raporlarda Van’da 74 bin 540 aracın trafiğe kayıtlı olduğu Van’da sadece 2 alt geçit bulunuyor. Trafik sorunun en çok yaşandığı Van’da trafik ışıkları, alt ve üst geçitlerin yanı sıra yönlendirme tabelalarının olmaması sorunları giderek büyütüyor.  

Türkiye’nin gelişmiş modern kentlerinde adım başı trafik ışıkları kentin trafiğine yön verirken Van’da trafik ışıklarının yetersizliği, alt geçit, üst geçit ve yönlendirme tabelalarının olmaması ölümlere davetiye açıyor. Van’da mevcut birçok kavşakta trafik ışıklarının olmaması ise Van’ın halen yerinde saydığını gösteriyor. Yerli ve yabancı turistlerin özellikle İranlıların akın ettiği Van’da yer gösterme levhalarının olmaması da büyük eksiklik olarak yerini koruyor. 

Van’da trafiğin yoğun olduğu başlıca kavşaklardan Hayat Hastanesi kavşağı, Yeni Mahalle Beşyol Kavşağı, Endüstri Lisesi Mado kavşağı, Belediye Garajı kavşağı, Suvaroğlu kavşağı, Beşyol çarşı kavşağı, Hacıbekir Mahallesi Doğu caddesine çıkan yollar, Şabaniye mahallesi ve sebze haline çıkan yollarda ışıkların olmaması kentin kalkınmışlıkta geldiği noktayı ortaya koyuyor. 

40 yıl önce yapılması gereken alt yapı ve üst yapıların içinde son 5 yıl içinde sadece iki alt geçit yapıldı. Bunlardan biri İkinisan Kavşağı (kedili kavşak) bir diğeri ise Karayolları kavşağı oldu. Trafiğin çok yoğun olduğu tarihi İpekyolu caddesinde iki tane kavşak yapılarak aralıklarla üst geçitler eklendi. Karayolları tarafından yapılan kavşakların ihaleleri arasındaki farklar yapıldığı dönemler tartışma konusu olmuştu. Hizmet ve kalkınma da bölge illerini 30 yıl, batı illerini 60 yıl geriden takip eden Van’da siyasi çekişmelerden dolayı ilerleme kaydedilemiyor. 

Otogar Kavşağı Alt geçit yok üst geçit yok!

Van’ın ziyaretçilerini ağırladığı önemli kavşaklardan biri durumunda yer alan otogar kavşağı (Mobil Yanı) trafiğin oldukça yoğun olduğu noktalardan biri halinde. Erciş, Özalp, Muradiye, Çaldıran hatta uluslararası geçiş güzergahlarından biri olan Otogar kavşağında alt geçit olmaması kentin trafiğini yoğun bir biçimde etkiliyor. Karayollarının alanında olan bu kavşakta tır, kamyon, otobüs ve binek araçların yoğun kullandığı bu yolda alt geçidin olmaması kentin trafiğini de aynı zamanda yoğun etkiliyor. Karayolları tarafından şuana kadar burayla ilgili basına yansıyan herhangi bir açıklaması olmadı. Van Büyükşehir Belediyesi yoğun trafik ve kentin estetiğini etkileyen otogarı yakın zamanda taşıyacağını açıklamıştı. Yol boyunca aralıklarla yayalar için sadece birkaç üst geçit bulunuyor. Van Karayollarının otogar kavşağına alt geçit yapıp yapmayacağı ise şimdilik gizemini koruyor. 

BÖLGE HASTANESİ KAVŞAĞI 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel okullar ve Galericilerin bulunduğu bu güzergahta alt geçit ve üst geçidin olmaması trafik kazalarını tetiklemekle birlikte kentin önemli noktası durumunda. Van’a ve Bölgeye hizmet eden hastanenin yanı sıra galericiler sitesinin olması trafiği bu noktada oldukça etkiliyor. İkinisan kavşağından buraya uzanan mesafe de bir trafik ışığı bulunuyor. Alt geçidin olmadığı gibi üst geçidin de olmadığı bu noktada alt geçit ihtiyacı yoğun olarak hissediliyor. Trafiğinin yoğun olduğu bu civarda hastane kampusu, galericiler ve Edremit’te bulunan TOKİ’lerde oturan vatandaşlar bu yol güzergahını kullanıyor. Bu güzergah şehirler arası otobüslerin yoğun olarak kullandığı noktadan biri olarak tercih ediliyor. Tanıtım levhaları, ve gece lambalarının Gevaştan sonra yanmadığı bu noktada Daha önce birçok ölümlü kazanın meydana geldiği bu noktada karayolları yol güzergahında iki adet üst geçit yaparak alternatif üretmeye çalışmıştı. Karayollarının 2016 çalışma programında buraya yönelik herhangi bir alt yapı çalışması ise şimdilik muğlaklığını koruyor. 

SEBZE HALİ KAVŞAĞI 

Trafik ışıklarının olduğu Gürpınar, Başkale,  Yüksekova, Hakkari ve Komşu ülke İran’a çıkan bu yolda aralıklarla trafik kazaları meydana geliyor. Başkale’den Van istikametime gelen araçlar yoğun hızdan dolayı çok kez kazalara sebebiyet verebiliyor. Bu yolda alt geçidin olmaması ve yolun trafik ışıklarıyla sınırlandırılması meydana gelen kazaların önüne geçemiyor. Alt geçidin olması gereken bu yolu sebze hali giren kamyon şoförleri yoğun olarak kullanıyor. Kurubaş yolu üzerinde bulunan bu kavşakta kazalar aralıklarla meydana geliyor.  Alt geçit ve üst geçidin mutlak olması gereken bu kavşakta yıllardır belirsizlik sürüyor tabi yetkililerin sessizliğide. 

YENİMAHALLE BEŞYOL KAVŞAĞI

Trafik ışıklarının olmadığı ve araç sürücülerinin yoğun olarak tercih ettiği bu yol birçok mahalleye çıkıyor. Yıllardır kazaların meydana geldiği bu yolda Van Büyükşehir Belediyesi’nin taşınması ile birlikte trafik yoğunluğu arttı. Yeni Mahalle Beşyol Kavşağında trafik ışıkları olmadığı gibi yol gösterici tabelalarda büyük bir eksiklik olarak algılanıyor. Söz konusu kazanların yoğun yaşandığı bu yol Yenimahalle, Şerefiye, ve Kevenli Toki Minibüslerinin geçiş noktası. Trafik ışıklarının olmadığı bu nokta trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. 

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ KAVŞAĞI 

Vali Mithat Bey Mahallesinde bulunan bu kavşakta trafik ışığı yok. Araç sürücülerinin yoğun olarak tercih ettiği bu yol Otogar, Çarşı Merkezi, Bostaniçi Şerefiye Hacıbekir mahallesini birbirine bağlayan en önemli noktalardan biri. İMKB Fen lisesi, Endüstri meslek lisesi, ve birde Vali Mithat Bey ilk okulu bulunuyor. Aynı zamanda bu nokta üzerinde askeri karakollar olduğundan askeri araçlarında geçiş noktası. Trafik ışıklarının olmadığı bu güzergah hem sürücüler hem de yayalar için oldukça tehlikeli görülmekte. 

BELEDİYE GARAJI KAVŞAĞI 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin taşındığı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde Sosyal Konutların yapılması ile birlikte yoğun bir araç trafiği yaşanıyor. Kazaların sıklıkla yaşandığı bu alanda Cumhuriyet Lisesi ve Namık Kemal İlköğretim okulu bulunuyor. Belediye ve Tokilerin güzergâhı olan bu noktada trafik ışıkları eksikliği çok net beli oluyor. Işıkların yapılması durumunda trafikte muazzam bir rahatlık sağlanacak ve meydana gelen kazaların önlenmesinde önemli rol oynanacak.  

ŞABANİYE CADDESİ 

Yapılması ile Van trafiğini oldukça rahattan Şabaniye yolu gündeme en çok kapatılmayla geldi. Bu yolun Van’ın merkezine çıkması ile birlikte sürücülerin en çok tercih ettiği güzergâh. Trafik ışıklarının Eski Edremit’e çıkan noktada olmaması yine araç sürücüleri için büyük tehlike arz ediyor. Bu yolun en büyük sorunu ise Sebze hali yol ayırımında uyarı levhalarının ve ışıklarının olmaması. Sebze Hali noktası ile kesişen bölümünde trafik ışıklarının olması şart gibi…

HAYAT HASTANESİ KAVŞAĞI

Hayat Hastanesi kavşağı ışıkların ve uyarı levhalarının olmadığı bu güzergah 4  yoldan Van’ın birçok mahallesine çıkıyor. Trafik ışıklarının olmadığı bu noktada aralıklarla trafik kazaları yaşanıyor. Maksimum hız oranın 70 kilometre olduğu bu yol Van’ın önemli geçiş noktalarından biri halinde ve trafik ışıklarının olması şartı gerektiren geçiş alanlarından biri… 

 

Editör: Wan Haber