Antalya Rotary Klubü’nün Adonis Otel’de çocuk istismarı ve tarihçesi konulu toplantıda konuşan ABD Iowa Üniversitesi Çocuk Koruma Direktörü Prof.Dr.Resmiye Oral, çocuk istismarının evrensel bir sorun olduğunu söyledi. Amerika’da yaşayan Prof.Dr.Oral, çocuk istismarının Amerika’da da önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Türkiye’de çocuk istismarına yönelik yapılan çalışmaları yetersiz bulduğuna vurgu yapan Prof. Oral, şöyle konuştu: "İstatistiki veri toplamada hâla yetersiziz.Yapılan az sayıda araştırmadan biliyoruz ki, yüzde 20’lerden yüzde 35’e varan oranda cinsel istismara uğruyor çocuklar. Fiziksel istismar çok daha yoğun bir durumda."
 
İSTİSMAR KAYNAĞI İHMAL
Çocuklarda istismarın kaynağının ihmal olduğunu belirten Prof.Dr. Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika’da her 4 kız çocuğundan biri 18 yaşından önce cinsel istismara uğruyor. Fiziksel istismar yüzde 20 oranında. Çocuk istismarına engel olmak için ulusal bir çalışma yapmalıyız. Sonuç olarak 12 yıl içerisinde çocuk istismarı konusunda çok yol kat ettik. Bugünler de çocuk istismarı kavramını kabul edebiliyoruz.”
 
Çocuk istismarının çok farklı sonuçlardan kaynaklandığına değinen Prof.Dr. Oral, istismarın temelinde aile içi iletişim eksikliği, anne babanın ayrı olması, madde bağımlılığı, aşırı yoksulluk gibi pek çok faktörün etkili olabileceğini söyledi.
 
FİZİKSEL İSTİSMAR YÜZDE 60 ORANINDA
Adli Tıp Uzmanı Prof.Dr. Selim Özkök ise istismara yönelik çalışmalarda Türkiye’nin Avrupa’ya göre otuz yıl geriden başladığını belirtti. Sadece fiziksel istismar oranları ele alındığında sonuçların yüksek olduğunu söyleyen Prof.Dr. Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuk istismarına yönelik çalışmalar da Avrupa’dan 30 yıl geride başladık. Türkiye tam olarak ortada bir geçiş süreci yaşıyor. Sadece fiziksel istismar düşünüldüğünde çocuklarda yüzde 60’lara çıkan sonuçlar var. Bu kadar yüksek oranda hemen sonuç beklemek çok zor."
 
İSTİSMAR ARTTI MI?
İstismara yönelik çıkarılan yasaların da yeterli olduğunu belirten Prof.Dr.Özkök, "Çocuklarla ilgili çıkan yasalara bakıldığında Türkiye, Avrupa’da yasaları yeterli olan 5 ülkeden biri. Ama bu yasaların uygulaması zaman istiyor" dedi. Kamuoyunda istismarın arttığı yönünde algının oluştuğunu söyleyen Prof.Dr.Özkök, "Gerçekten istismar arttı mı? Yoksa istismarın adalete intikali mi arttı? Bunu iyi tespit etmek lazım. Türkiye’de tespit edilen cinsel istismar oranı kız çocuklar da her 3 kız çocuğundan biri, erkek çocuklar da 5 erkek çocuğundan biri. Önlemini almak ve bu çocukları tedavi edip kazanmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Editör: Wan Haber