AK Parti kulislerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun yurtdışı seyahatleri nedeniyle kabine değişikliği beklenenin aksine önümüzdeki hafta değil, AK Parti olağanüstü kongresinin yapılacağı 21 Mayıs tarihinden hemen önce yapmayı planlandığı iddia ediliyor.

AK Parti kulislerine göre, yeni görevlendirmede, bakanların “başarı ve başarısızlıkları” kadar, bölgesel dengeler de etkili olacak. Kulislerde, Başbakan Yıldırım başkanlığındaki yeni kabinede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dışişleri Bakanı yapılabileceği öne sürülüyor.

AK Parti’deki bazı görüşlere göre Kalın’ın 2019’a kadar mevcut görevini sürdüreceği dile getiriliyor. Kabinede Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kalması durumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yerini koruyacağı; Şimşek’in görevden alınması durumunda ise bu göreve Albayrak’ın getirileceği öne sürülüyor.

KULİSLER HAREKETLİ

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün yerlerini koruyacakları; AB Bakanı Ömer Çelik ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ya görev yerlerinde kalacakları ya da Başbakan Yardımcısı yapılabilecekleri iddia ediliyor. Cevdet Yılmaz, Abdulhamit Gül, Fatih Şahin, Ahmet Aydın, Kasım Gülpınar’ın ismi yeni bakanlar arasında geçerken, kabinede ikinci kadın bakan olarak Radiye Sezer Katırcıoğlu, Genel Başkan Yardımcılarından Çiğdem Karaaslan’ın adı da geçiyor.

İşte bakanlık için konuşulan isimler

Cevdet Yılmaz- Abdulhamit Gül- Fatih Şahin- Ahmet Aydın- Radiye Sezer Katırcıoğlu- Çiğdem Karaaslan

ÇİFTE DEĞİŞİKLİK

Erdoğan’ın yeni kabinenin belirlenmesinin ardından, görev verilmeyen bazı bakanları MKYK listesine alacağı ve genel başkan yardımcısı yapacağı da dile getiriliyor. Yeni MKYK’da 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede Erdoğan’ın yeniden genel başkan seçilmesinden sonra şekillenecek. Partinin TBMM grup yöneticilerinin ise Ekim ayında yeni yasama döneminde değiştirilebileceği, TBMM Bakanı İsmail Kahraman’ın ikinci dönemde görevine devam edip etmeyeceğinin de, bu süreçte belli olacağı ifade ediliyor. (Kaynak:hurriyet.com.tr)

Editör: Wan Haber