Bedi BARAK

Van Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Çelik, Van Vakfı aracılığı ile sadece İstanbul ve birçok ilden gelen Vanlıların organize sayesinde tanışıp, kaynaştığını söyledi.

Yaklaşık 700 Vanlının bir araya geldiği İstanbul  ‘Ayran aşı, balık başı’ organizasyonda,  katılımcılara ayran aşı ve Van’ın özel yemek ve damak tatları sunuldu.  Duygulu anların yaşandığı Vanlılar buluşmasında hasret giderilirken birçok kişi okul arkadaşı ve uzak kaldığı dostlarıyla görüşebilmenin mutluluğunu yaşadı.

VANLILAR ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ OLUŞTURUYORUZ

Van Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Çelik, buluşmayı geleneksel hale getirdiklerini belirterek şunları söyledi: “ Vanlıların bir araya geldiği  ‘Ayran aşı, balık başı’ buluşması bu yıl 1 Haziran günü Van’da yapılacak kahvaltı rekoru denemesi öncesi başka bir özellik kazandı. Vanlı hemşehrilerimize bu büyük organizasyonun duyurusunu yapma şansı bulduk. Vanlı hemşehrilerimiz aileleriyle birlikte günümüze iştirak ettiler. İş adamları, il başkanları, kurum kuruluş yöneticilerinin yanı sıra birçok dostumuzu aramızda görmekten çok mutlu olduk. Hava koşulları nedeniyle 700’e yakın katılım oldu. Hemşehrilerimizi seviyoruz. Onları bir araya getirmek ve kaynaştırmak bizi mutlu ediyor. Bu nedenle bu tür sosyal etkinlikleri daha da çok artıracağız. Çünkü İstanbul’da yaşayan Vanlı aileler yıllardan beri burada birbirlerinden kopuk halde yaşıyorlar.  Yaşanan kopukluğu Van Vakfı ekibi olarak en kısa zamanda gidereceğiz. Buna yönelik ciddi çalışmalarımız var. Vakfımızın ana amacı başta öğrencilerimizin eğitimlerine katkıda bulunmaktır. Mevcut Samatya Vali Celalettin Tüfekçi Van öğrenci yurdunun daha modern hale getirilmesi, öğrencilerimizin daha iyi şartlarda eğitim görmeleri için başlattığımız çalışmalar devem ediyor. Aynı zamanda Vanlı hemşehrilerimizin dayanışma içerisinde olmasını arzu ediyoruz. Van buluşmasına katılan herkese ve Vansesi gazetesinin gösterdiği yakın ilgi ve alakaya teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

VAKIF  GÜÇLÜ İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Onursal Başkanlığını İş adamı Ethem Sancak’ın yaptığı Van Vakfı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığını iş adamı Müjdat Çelik, Vakfı asil üyeliklerinde;  Doç Dr. Mehmet Çelik, İş adamı Mehmet Tepe, Tekstilci Hayrettin Gümüşkaya, Dershaneler sahibi Salih Baysal, Fenerbahçe yönetim kurulu üyesi ve Avukat Erhan Türkoğlu, İş adamı Osman Halitoğulları, Nakliye firmaları sahibi Vahit Ünsal, Avukat Suat Narin, Rescate Otel sahibi Kurtuluş Akay, İş adamı Bedrettin Gökçenay, Doc. Dr. Gürkan Örskıran, Şule Gökırmak bulunuyor.

  “AYRAN AŞI, BALIK BAŞI” ETKİNLİĞİNE KATILANLARIN DÜŞÜNCELERİ

Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı Deniz ve Sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli:  Vanlıyım. Evim İstanbul’da ama Ankara’da görev yapıyorum. Her şeyimle Vanlıyım. Van’da denizimiz var, limanımız var, iskelemiz var, gemimiz var, denizcilerimiz var. Hem kanunen hem de gönülden Van’a bağlıyım. Edremit’te yat limanı yapıldı. Yakında da hizmete açılacak. Dolayısıyla Van artık bir deniz kenti.  Van Vakfının bu tür etkinlikler düzenlemesinden dolayı çok mutluyum. Fakat bu tür bir etkinliğin Ankara’da yapılmasını istiyorum. Ankara’da yaşayan Vanlı hemşehrilerimizi de bir araya getirmek arzusundayım. Ankara’da yapılacak organizasyona her türlü desteği vermeye de hazırım. Biz Vanlılar aslında çok güçlü bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyelimizi harekete dönüştürmemiz lazım. Bu konuda zayıfız, daha iyi olmamız lazım. Van Vakfı bu konuda elinden geleni yapıyor. Daha da iyi olacağımıza inanıyorum. Bende vakfın yönetim kurulu üyesiyim Türkiye’de çok fazla Vanlı var ama birçoğu birbirini tanımıyor. Hemşehriciliği, insani duyguları, bağlılığı ülkemizin menfaatine kullanmak adına bir araya gelerek güç oluşturmak gerekir.  Bunun mutlaka yapılması ve herkesin bu çabaya destek vermesi lazım. Herşey çok güzel, çok mutluyum.  Van’a basın olarak yaptığınız katkılardan, desteklerinizden dolayı Vansesi gazetesine çok teşekkür ederim.

İTÜ Eğitim ve Maden Mühendisi Bölüm Başkanı Guinnes Türkiye Temsilcisi  Prof. Dr. Orhan Kural:Van’da 1 Haziran’da ortalama 20 bin kişi ile dünyanın en kalabalık kahvaltısı yapılacak. Bende bu organizasyonda danışmanlık görevi yapıyorum. Kahvaltı çok önemli bir öğündür. Van’ın kahvaltının başşehir olması ve tanıtılması açısından yapılan etkinliğin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan destek veriyorum. Ben bu tür davet ve isteklere toplumsal faydası ve yararı olacaksa sıcak bakarım. Bu tür etkinliklerin gerçekleşecek olan rekor denemesi için faydası olacağını düşündüğüm için Vanlıların bir araya geldiği “ Ayran aşı, balık başı” etkinliğine katıldı. Güzel bir kalabalık oluştu.

Yedi Tepe Üniversitesi Prof. Dr. Atilla Dicle: Uzun yıllar önce başlatılmış geleneksel hale gelen, etkinliklerin devam etmesinden çok büyük mutluluk duyuyorum. Van’ın ‘Ayran aşı, balık başı’ günü beni de, eşim Prof. Ülkü Dicle’yi de çok mutlu ediyor. Vanlı hemşehrilerimizle birlikte olmaktan büyük bir zevk alıyoruz. Fevzi Donat arkadaşımızla Van’da gerçekleşecek olan kahvaltıyı konuşuyorduk. Hep beraber bu büyük organizasyona katılmayı düşünüyoruz. Bu bizim için büyük bir gurur. Van adına, hemşherilerim adına bu tür organizasyonların devam etmesini diliyorum. Van’ın Türkiye’de en güzel yönleriyle tanıtılmasını istiyorum.

Yedi Tepe Üniversitesi Prof. Dr. Ülkü Dicle: Ben Vanlı değilim. Ama sadece Van’da doğmadım. Eşimle 50 yıllık evliyim.  Yani 50 yıllık Vanlıyım. Hemen hemen 50 yıldır her yaz Van’a giderim. Bu yörenin insanlarına hayranım. Eşime her zaman derim ki; “Seninle iyi ki tanıştım. Beni Vanlılarla tanıştırdın” gerçekten nerelisiniz dediklerinde gururla, mutlulukla Vanlıyım derim. O kadar Vanlıları canı gönülden çok seviyorum. Bu tür toplantılar sayesinde Vanlılarla bir araya gelme şansı da bulduğum için memnunum. Van ile ilgili daha çok organizasyon yapılmalı diye düşünüyorum.

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Gencer: Bizde Vanlı olarak etkinliğe katıldık. Çok güzel bir etkinlik oldu. Van’a çok sık gidip gelemediğimiz için burada hemşehrilerimizi görme, hasret giderme şansımız oluyor. Van’ı ve orada ki dostlarımı, arkadaşlarımı, aile fertlerimi özlüyorum. Van Gölü’nün büyüsünü, doğasını, havasını özlüyorum. Van’a kucak dolusu sevgi ve selam gönderiyorum.

Gümrük Müşaviri Nizamettin Ağar: Gümrük müşaviriyim, ayrıca 3 tane özel hastanem var. 12 yıldır İstanbul Van Vakfı genel sekreteri ve yönetim kurulu üyesiyim. Böyle bir günde bizim yanımızda olduğunuz ve ilgi gösterdiğiniz için Van’ın ilk gazetesi, Vanlıların buluşma adresi Vansesi gazetesine çok teşekkür ederim. Uzun yıllardır Vakıf tarafından yapılan ve geleneksel hale gelen bu etkinliğimizde hemşehrilerimizle birlikte güzel bir gün geçiriyoruz. 12 yıldır yapılan bütün etkinliklere katıldım. Mahalli yemeklerimizi n etrafında hemşehrilerimizle bir arada oluyoruz, kaynaşıyoruz. 1983 yılından beri İstanbul’da yaşıyorum. Ayda 2 kez mutlaka Van’a giderim. Babamın mezarı Van’da. Annem de Van’da yaşıyor. 1983’te geldim bir daha İstanbul’dan kopamadım ama Van’dan da asla kopamam.  Öyle ki 1980 yıllarının sonu, 1990 yılların başında bir Vanlı görebilmek için Topkapı garajına gider hemşehrilerimizi orada görür ve hasret giderirdim. Kurulan dernek ve vakıflar sayesinde düzenlenen etkinliklerle Vanlı sayımızı 10 binden 20 bine çıkardık. İstanbul’un her alanında binlerce Vanlı hemşerimiz yaşıyor. 200 bine yakın hemşehrimizle görüşebiliyoruz. Hemşehrilerimizin derdine imkanlarımız ölçüsünde yardımcı oluyoruz. Van’ı çok seviyorum. Van ve İstanbul ikisi de bağımlılık yapan iller. Ben ikisine de yürekten bağlıyım. Doğduğun yer değil doyduğun yer derler ama biz hem doğduğumuz yere hem de doyduğumuz yeri çok bağlıyız.  Çözüm- barış süreci ilerlerse Van çok daha güzel olacak. Van’dan İstanbul’a günde 8 uçak kalkıyor. Keşke bu 18 olsa, daha da artsa. Sabah gidip akşam dönebilsekŞuan Van’da esnafın kırılan bir camı, yola döşenmiş mayına benziyor. Esnafın kırılan tek bir camı mayın kadar olumsuz etki yapıyor. Eskiden olaylar oluyordu cam kırılması belki normal karşılanıyordu. Şimdi bir camın kırılması bomba etkisi yaratıyor. Türkiye’de kontrolsüz göçün önlenmesi de gerekiyor. Bunu da ancak istihdam ile durdurabilirsiniz. Yoksa göç devam ederse İstanbul kilitlenir. İstanbul’un 20 nüfusu milyonu geçti. İstanbul’un rahatlaması için önce Van’ın rahatlaması gerekiyor. Van’ı çok seviyoruz. Vanlı hemşerilerimizi seviyoruz. Van adına yapılan her çalışmada varız ve katımlıdan da mutlu oluyoruz.

İş Adamı Mehmet Sefer: İstanbul’da yaşıyorum. İş adamıyım. Otomobil ve turizm sektöründeyim. Vanlıyım. Her yıl düzenlenen etkinliklerimizin bir yenisinde daha bir araya geldik. Burada amacımız Vanlı hemşehrilerimizin kaynaşması, birbiriyle tanışması. Hoş vakit geçirmesi. Düzenli olarak her sene z bunu yapmaktayız. Van’ı çok seviyorum. Sık sık Van’a gidiyorum. Van çok ayrı bir kent. Yaklaşık 30 yıldır Van’dan çıkmışım. Ama her sene 3 kez mutlaka Van’ı ziyaret ediyorum. 1 Haziran’da kahvaltı rekoru için Van’da olacağız. Umarım güzel geçer.  Van’ı çok seviyoruz. Van için de birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu tür organizasyonlarla özlediğimiz hemşehrilerimizi görme şansını buluyoruz. Sıcak bir ortam oluyor.

İlçe Başkanı Yusuf Filize: Ben daha önce BDP ilçe başkanlığı yaptım. Vakıf gibi kurumlar insanların birliği beraberliği açısından önemli kurumlardır. Tabi İstanbul kocaman bir şehir. İlişkilerin kopmaması için bu tür organizasyonların olması çok önemli. Burada emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu tür çalışmaların devamlılığını diliyorum. Ben 1 yıldır Van’a gidemiyorum. Devamlı gitmek lazım ama olmuyor. Van’ı özlüyorum. Bu tür etkinliklerle katılarak bir bakıma özlem gideriyorum.

Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı Kadir Adıgüzel: Van’ımızın kültürel özelliklerini yansıtan çok güzel bir etkinlikte hemşehrilerimizle bir araya geldik.  Bu tür etkinlikler kaynaşmamız adına güzel bir hizmettir. Van’ımız için, Van halkımız için özellikle gurbette yaşayan dostlarımızla birlikte olabilmek adına bu tür etkinliklerin olması keyif verici. Van’ın temsilcisi, sanatçısı olarak bütün etkinliklere katılmaya ve var olmaya çalışıyorum. Nişanlım Pınar hanımla birlikte bir etkinlikte olmanın keyfini yaşıyoruz.

Recate Otelleri Yönetim Kurulu Danışmanı Şule Gökırmak:   Vanlı olmak benim için ayrıcalıktır. Van’ı ve değerli hemşehirlerimi çok seviyorum. Bende aileme birlikte uzun yıllardır İstanbul’da yaşıyorum. Van Vakfında Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktayım. Van ilimizin çok köklü, benzersiz kültürel değerleri var.  Bu değerlerimiz korumak, doğru tanıtmak ve hemşehrilerimizle, Van’a ve Vanlılara gönül veren dostlarımızla “ Ayran aşı, balık başı”  yemeği etrafında bir araya geldik. Çok güzel bir ortam var. 12 yıllık bir geçmişi olan bu etkinliğin gelecek yıllarda binlerce Vanlının katılacağı büyüklükte yapılacağına inanıyorum. Vanlıların buluşma adresi, Van’ın 77 yıllık ilk gazetesi Vansesi’ne de teşekkür ediyorum.

Bahçeşehir Üniversitesi Doç Dr. Mehmet Çelik: Geçmiş yıllarda başlayan köklü bir geleneğin bugün bir yenisini gerçekleştiriyoruz. Bizim Van iftarlarımız, Van pikniklerimiz olur. Bunlara birde “Ayran aşı balık başı” etkinliğinin katılması ayrı bir zenginlik oldu. Bu tür etkinliklerimiz genelde Rumeli ya da Trakya yakasında yapılırdı. İlk defa Anadolu yakasında yapıldı. Burada bulunan hemşehrilerimizin de katılımı sağlandı. Van günlerine Van  dostu, Van’ı seven insanların da  gelmesi de ayrıca mutluluk verici. Şuan aramızda Trabzon’dan, Rize’den, Trakya’dan, Bitlis’ten ve başka illerden de konuklarımız var. İnsanlar arasında kaynaşma oluşturduğu için çok mutluyum.   Van ortamında i derin bir sohbet havası var.  Bazı insanlar yıllardır görmediği hemşehrilerini burada gördü. Bende yıllardır göremediğim kişileri görme şansını buldum. Hatta okul arkadaşlarımla burada karşılaştım. Hasret giderdik. Bunlar güzel şeyler. Herkes mutlu. Hepinize teşekkür ederim.

Halk Ozanı Ahmet Poyrazoğlu: Türkiye’de 480 tane ozan Kültür Bakanlığına kayıtlı. Ben de Kültür Bakanlığı’na bağlı 1. sırada olan halk ozanıyım. Van Ercişliyim. Van’ın yurt içinde ve yurt dışında temsil eden bir ozanım. Van’ın hikayelerini, türkülerini gittiğim her yerde verdiğim her konserde dile getiriyorum. Van’da Van ozanlar şöleninin 3.’sü yapıldı. Çok başarılı oldu. Çok büyük başarı elde ettiler. Rektörümüzün de çok katkıları oldu. Kendisine teşekkür ederiz.  Kısacası ben bir kültür elçisiyim. Böyle günlerde Vanlıları bir arada görmek çok güzel. İstanbul gibi bir yerde bu gelenekleri bir araya getirmek çok güzel. Sizlere Van’ın köklü basını olarak, düşünce ve etkinliklerimizi ölümsüzleştirdiğiniz için teşekkür ederim.

Dünya Çocuk Rekorları Programı Yapımcısı Aydın Türkgücü: Van rekor denemesi organizasyonunda teknik danışman olarak çalışıyorum. Ülke çapında tanınan, bilinen Van kahvaltı kültürünü, dünyaya duyurmak amacıyla bu organizasyonda görevliyim. Kültür değerlerinizi, dünya çapında tanıtmak istiyorsanız, dünya çapında işler yapmanız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de dünya rekorunu kırmaktır. Van’ın bir marka değerinin olması için yine bir unvanının olması gerekiyor. Bu amaçla da Van’ın Türkiye’nin hatta dünyanın kahvaltı başkenti ilan ettik. İlan ettikten sonra dünya rekorunu kırmak için bu çalışmayı Van’a getirdik. Rekoru kırmak birinci görevimiz olmuştur. Bu kapsamda Van’ın tanıtımına yurt içinde ve yurt dışında da Van’ın doğal ve kültürel özelliklerinin tanıtmak amaçlı yaptığımız etkinlikler var. Kahvaltı Van için sadece bir çıkış noktası. Van’ın organik, doğasına, tabiatına uygun, lezzetli damak lezzetini tanıtımına katkıda bulmak için çalışmaya hazırız ve çalışıyoruz.

Halk Turizmin Sahibi -Özel Halk Otobüsleri Derneği Başkanı Mehmet Sabri: Vanlıyım. Vanlı hemşerilerimle bir arada olmaktan mutluyum. Vakıf tarafından bu etkinliğin düzenlenmesinden çok memnun oldum. Böyle etkinlikler gerekliydi. Bütün Vanlıları buradan selamlıyorum. Van’a sürekli gidiyorum. Van çözüm-barış süreciyle birlikte huzur bulacak, çok güzel olacak. Van’ın sıcaklığını samimiyetini burada gördüm. Vanlılara buradan seslenmek istiyorum. Van’a sahip çıkın.  Ayrıca Vanlıların sesini duyuran Vansesi’ne de teşekkür ediyorum.

Editör: Wan Haber