Cumartesi günü Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek Şeb-i Arus merasiminde "Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Yusuf Güney ve Sami Özer" semazen gösterilerine ilahilerle eşlik edecek. Bu büyülü atmosferi yaşamak için yurtdışından ziyaretçiler de "İstanbul Şeb-i Arus" törenleri için kente akın ediyor. 

 

 

Tasavvuf felsefesinin büyük alimi Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 741'inci ölüm yıldönümü münasebetiyle, her yıl aralık ayında yapılan anma törenleri Konya dışında İstanbul'da da düzenlenmeye devam ediyor. 

g5gg5.jpg

 

Bilindiği üzere tüm dünyayı sözleri ve eserleriyle etkilemiş, gönüllerin ve aşkın sultanı Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vuslat gecesi her yıl Aralık ayında sema ayini ve dualar eşliğinde kutlanıyor. Şeb-i Arus, Mevlana Hazretleri'nin Allah'a (CC) kavuştuğu büyük gün olarak anılıyor. "Ben öldükten sonra mezarımı yerlerde aramayın. Ben ariflerin gönlündeyim" diyen Mevlana, Konya'dan çıkarak farklı din ve ulustan kişilerin gözünde hoş görünün temsilcisi oldu. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" diye özetleyen, ilahi aşk yolculuğunu, "Gel Ne Olursan Ol, Yine Gel" sözleriyle evrenselleştiren Mevlana Celaleddin-i Rumi düğün gecesi olarak anıldığı ölüm yıldönümünde İstanbul'da yad edilecek. Geçtiğimiz yıllarda Ülker Sports Arena'da düzenlenen, büyük beğeni toplayan, İstanbul ve çevresinden yoğun ilgi gören merasimin bu yıl üçüncüsü artan talepten dolayı Avrupa Yakası'nda düzenlenecek. Mevlana'nın Hakk'a vuslat gecesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bu yıl 13 Aralık Cumartesi akşamı Sinan Erdem Spor Salonu'nda kutlanacak.

 

 

Yurtdışından da Turlar Düzenleniyor 

 

Mevlana kenti Konya'da düzenlenen etkinliklere gösterilen yoğun ilgi nedeniyle Şeb-i Arus törenleri için yer bulamayanlar son 3 yıldır İstanbul'daki törene akın ediyor. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi toplayan "Şeb-i Arus İstanbul" töreni için sadece yakın illerden değil yurt dışından da büyük bir katılım gerçekleşiyor. 

 

 

AdStation tarafından organize edilen gece 15 bin kişiye ev sahipliği yapacak. Muhteşem gecede Türkiye'nin en güçlü sesleri; Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Yusuf Güney, Sami Özer semazen gösterilerine ilahilerle eşlik edecek. Sunuculuğunu Ertem Şener'in gerçekleştireceği bu özel gecede Mevlana'nın "Etme" şiirini ise Türk Halk müziğinin usta yorumcusu Yavuz Bingöl okuyacak. 

 

 

TURSAB acenteleri organizasyon için indirim sunuyor 

13 Aralık gecesi Sinan Erdem'de düzenlenecek etkinlik için şimdiden hazırlıklara başlandığını söyleyen AdStation Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Muhittin Palazoğlu; "İstanbul'da bu yıl 3.'sünü düzenleyeceğimiz Şebi-i Arus törenleri için yurt içi ve yurt dışından yoğun ilgi gösteriliyor. TURSAB üye acentelerde bu organizasyon için yüzde 20 indirim imkanı sağlıyorlar. İstanbul'daki Şeb-i Arus töreninde; 7 TIR ekipman, 500 kişilik ekip, 500 metre truss, 350 ışık robotu, alan içi görüntü yansıtma sistemi, 105 metre led ekrandan oluşan teknik ekipman kullanılacak. Bu gece için zemini semazenler için özel olarak yeniden döşenen, ses ve ışık sistemi ile birlikte bütün alanları gecenin havasına uygun şekilde hazırlanan Sinan Erdem Spor Salonu'nda, İstanbul'un o eşsiz silueti bir tennurenin eteğinde gökyüzüyle buluşacak" diye konuştu. 

 

 

Bu güzel gecenin sonunda elde edilecek geliri hayır kurumları ile işbirliği içerisinde değerlendireceğini belirten Palazoğlu; "Geceden oluşacak geliri maneviyatına yaraşır mecralarda hayır işleri için kullanacağız. Bu da bizi ekip olarak motive ediyor, huzur veriyor" dedi.

 

 

Gecenin biletleri www.biletix.com ve http://www.sebiarusistanbul.com adreslerinden satışa sunuldu. 

Şeb-i Arus Hakkında: 

 

 

1273 yılında Konya'da bir çağrı. Zaman ikindi, günlerden 17 Aralık'tır. Hasta yatağındaki bir kutlu zatın, takatsiz bedenine rağmen Hz. Azrail'e seslenmesidir bu ağrı. ' Piştera piştera can-ı men, Peyk-i der-i Hazret-i sultan men' der. 'Beri gel, biraz daha beri gel. Ey benim canımı hakiki sevgiliye götürecek olan sevgili, daha beri gel.' Ve bir güvercin uçar gökyüzüne bembeyaz kanatlarıyla, sevgiliye, en sevgiliye kavuşmak heyecanıyla. 

 

 

Bedeni bir zindan, gönül kuşunu hapseden bir kafes olarak gören, Hz. Azrail'i bu dünyadan O'nun hakiki sevgiliye götürmek için bir elçi olarak kabul eden Hz. Mevlana, ölümü bir vuslat, Sevgiliye kavuşmak olarak kabul etmiş, bugünü ise 'düğün' olarak nitelendirmiştir. Bizlere düşen ise, bunu bir anma olarak görmekten çok, O'nu anlamaya çalışmak başlı başına. Sevmenin yolunda olduğunu anlamak. 

 

 

Mevlana'yı sevmek ise O'nu anlamaktan geçiyor. Anmanın bir vesile, anlamanın bir gaye olması gerekiyor. Şeb-i Arus, O'nu anlamaya çalışmak. Bunun yolu, eserlerine ve sözlerine bakmaktan geçer. Bunun için aşk lazımdır. Bu gece de Hz. Pîr'in aşk gecesidir. Şeb-i Arus etkinlikleri de hem Hz. Mevlana'yı hem de yolun ta kendisini anlamak için bir vesiledir.

Editör: Wan Haber