İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, doğalgaz, akaryakıt, un ve maya fiyatlarının artması nedeniyle ekmeğe zam geldiğini açıkladı. Özer, "Bugün itibarıyla İstanbul'da 250 gram ekmek 1 liradır, ekmek çeşitlerinin fiyatları serbesttir" dedi. Özer, "Bayat Ekmeği Getir, Tazesini Götür Kampanyası"na da tepki göstererek, "Kampanyaya iki fırıncı destek versin başkanlığı bırakırım" diye konuştu.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer; doğalgaz, akaryakıt, un ve maya fiyatlarının artması nedeniyle ekmeğe zam geldiğini açıkladı. 4 yıldır ekmek fiyatlarında herhangi bir ayarlama yapmadıklarını belirten Fahri Özer, "Ancak 4 yılda artan doğalgaz akaryakıt, un fiyatlarımız ve son dönemde maya fiyatları yüzde 100 artış gösterdi. Bu sebepten dolayı kasım ayı sonlarında ekmek fiyatını 250 gram ekmeği 1 liraya çıkarmıştık ancak bunu biz bu aya kadar da uygulamayı durdurduk. Dolayısıyla bugün itibarıyla İstanbul'da 250 gram ekmek 1 liradır, ekmek çeşitlerinin fiyatları serbesttir. Bu konuda halkımızdan özür diliyoruz, böyle bir zammı yapmak gerekçelerimizden dolayı. Fakat bizim bu özrümüze karşı uncuların ve mayacıların da bu halktan özür dilemeleri lazım. Unlarınızdaki kepek oranındaki artışının un fiyatlarında gerileme yapması gerekirken, aksine bugün belli markaların un fiyatları 58-69'lara kadar dayanmıştır. Artık fırıncının dayanacak gücü kalmadı ve 250 gram ekmek fiyatını 1 lira olarak açıklamak zorunda kaldık. Halkımızdan özür diliyoruz" dedi.

"BAYAT EKMEK KAMPANYASINA İKİ FIRINCI DESTEK VERSİN BAŞKANLIĞI BIRAKIRIM"
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, "Bayat Ekmeği Getir, Tazesini Götür Kampanyası"na da tepki göstererek açıklamayı yapanların fırıncılıkla alakası olmayan kişiler olduğunu iddia etti. Özer, "Bayat ekmeği getir, taze ekmeği götür diye kampanya başlatanların şu anda ortalıkta görünmemesi, bunun ne kadar tutarsız bir açıklama olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu açıklamayı yapan kişi zaten fırıncı da değildir. Kendisinin fırıncılıkta uzaktan yakından alakası yoktur. Halkımız, bu tür söylemlere çok fazla itibar etmeyin. Kesinlikle böyle bir kampanya yok. Bunun altyapısı ve böyle bir çalışma da yok. Delinin biri kuyuya taş attı, şimdi 40 akıllı onu çıkarmaya çalışıyoruz. Bu iş burada bitmiştir. Böyle bir kampanya yok. Zaten böyle bir şeyin olması Başbakanımızın ekmek israfını önleme kampanyasına çok büyük zarar verir. Böyle bir kampanya ekmek israfını 2 kat artırır. Böyle bir kampanyanın arkasında başta biz olmak üzere kimse duramaz" ifadelerini kullandı.
"Bayat Ekmeği Getir, Tazesini Götür" kampanyasının israfı 2 kat artıracağına dikkat çeken Özer, "Siz bayat ekmeği değiştirme şansınız olursa bugün 2 ekmek ihtiyacınız var ise 3 ekmek alırsınız. Tüketmezsiniz onu fırında değiştirmeye kalkarsınız. O da çok büyük bir israf olur. Biz evlerimizde şunu telkin etmeye çalışıyoruz. Evimizde kalan bayat ekmekleri ailelerimiz çeşitli şekilde değerlendirirler. Böyle bir imkan doğduğu zaman neden değerlendirsin ki? Nasıl olsa bayat ekmek taze ile değiştiriliyor. Tüketildiği halde bu kadar israf edilen bir ekmek şimdi bayat ekmeği değiştirmeye başladığınız zaman evlerde tüketim yapılmayacak. O yüzden isaf 2 kat artacak diye düşünüyorum. 3 bine yakın fırınımız var. Bu arkadaşın söylemine İstanbul'dan 2 tane fırıncı katılsın ben oda başkanlığını bırakıyorum. Fırıncının derdini bilmeyen insanların yaptığı açıklamaları biz dikkate almıyoruz" dedi.
Fırıncılara destek olması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, şunları söyledi:
"Ezacılara tanınan 3 bin 500 kişiye bir eczane formülünün ardından 7 bin nüfusa bir fırın olarak takip uygulamasına geçilsin. Uygulamaya geçildiği gün biz ekmek israfının yüzde 90 önleneceğine inanıyoruz. Sayın Başbakanımızdan özellikle rica ediyoruz. Meclis'te fırıncımız yok. Meclis'te bu konuda bize Sayın Başbakanımız sahip çıksın. Başbakanımız fırıncıyı iyi bilir. Bu konuda bize yardımını bekliyoruz."
(MS-ET-GS-Y)

19.02.2013 12:25:53 TSI

Editör: Wan Haber